„Dvejopos emocijos, jaučiame nusivylimą, galėjome iškovoti ir tris taškus.

Bet vėliau prisiminę šias rungtynes žinosime, jog nuveikėme daug gerų dalykų aikštėje“, – po dvikovos kalbėjo saugas J. Lasickas, drąsiais reidais draskęs vengrų gynybą dešiniajame krašte.

...tiesiai šviesiai sakau, iškart pagalvojau apie tai, jog pasiekus pergalę ir sulaukus palankių rezultatų, yra tos galimybės
Fedoras Černychas

„Mūsų taktika tokia, kad žaidžiame penkiais gynėjais. Jei nespausime varžovų, atsitrauksime, tai tiesiog visą mačą tik ginsimės.

Turime savo momentus, kada mums reikia pakilti, kada pradėti varžovus spausti ir žaidimą perkelti aukščiau į varžovų aikštės pusę.

Manau, mūsų vidurio saugai buvo pagrindinė mechanizmo dalis, kuri mums labai padėjo.

Taip, visi atliko puikų darbą, bet kiek saugai perėmė kamuolių, neleido varžovams dominuoti viduryje. Tiesiog smagu žaisti su šia rinktine, mėgavausi, manau, ir žiūrovams turėjo patikti dvikova“, – teigė J. Lasickas.

Varžovai antrame kėlinyje jau rodė klasę bei baudė lietuvius dviem tiksliais smūgiais. Anot J. Lasicko, galbūt vengrai į Kauną atvyko neįvertinę lietuvių.

„Turbūt galvojo, kad lengvai įveiks mus. O antrame kėlinyje suvokė, kur atvažiavo ir suprato, kad čia nebus lengva.

Visgi, tai elitinė komanda, žinojome, jog bus sunku sužaisti du tokius sėkmingus kėlinius ir teks daugiau gintis“, – tvirtino J. Lasickas.

Justas Lasickas

Anot jo, per pasutinį pusvalandį vaizdas aikštėje bylojo apie lietuvių senkančias jėgas.

„Nuo kokios 60-os minutės pradėjome pralaiminėti daugiau mikrodvikovų, visas žaidimo veidas kardinaliai pasikeičia. Ten, kur pirmame kėlinyje susitvarkydavome su varžovų išpuoliais, antrame vėluodavome. Tai ir atletinio pasirengimo dalykai, bet pripažinkime, jog pirmame kėlinyje su aukštu spaudimu mes išnaudojome daug jėgų. Mums labai sunku išlaikyti tokį tempą visas 90 minučių.

Daug rimtesnės rinktinės turi problemų su vengrais, manau, turime didžiuotis tuo, ką padarėme“, – kalbėjo J. Lasickas.

Jis priminė turėtas teorines lietuvių galimybes net pakovoti dėl vietos Europos čempionate.

„Dar techniškai buvo vilčių patekti į Europos čempionatą, jei serbai būtų nusileidę Juodkalnijai. Dabar turėsime galimybę kovoti dėl 3-ios vietos grupėje. Tai – šios toks pasiekimas“, – teigė J. Lasickas.

Tiesą sakant saugas kiek kuklinasi: paskutinį kartą Europos čempionato atrankoje Lietuva 3-ioje pozicijoje finišavo dar 1996-aisiais, kai Senojo žemyno atrankos 4-oje grupėje (16 taškų, 6 rinktinių turnyre) į priekį praleido tik kroatus ir italus bei lenkė Ukrainą, Slovėniją ir estus.

Tad pergalė paskutinėse rungtynėse leistų šį Europos čempionato atrankos ciklą vadinti kone sėkmingiausiu nuo 1996-ųjų pagal užimtą poziciją galutinėje rikiuotėje.


Standings provided by Sofascore

„Galbūt slovėnams pelnytas įvartis gražesnis, nors taip, jis vienas gražiausių“, – apie savo tikslų smūgį į vengrų vartus kalbėjo F. Černychas.

„Bet tai visos komandos darbas“, – skubėjo pridurti kapitonas. „Geras įvartis ir tiek, taip pavyko. Galvojau, kaip čia kamuolio neprarasti, pramušiau ir pataikiau. Kalbant apie pirmą įvartį, laikėmės plano, kurio prašė laikytis treneris.

Nebijoti, nesuteikti aikštėje garbės varžovams, juos spausti. Pavyko laikytis trenerio nurodymų, pelnėme du įvarčius. Pabaigoje pritrūkome jėgų, varžovai išlygino rezultatą.

Apskritai, labai neblogos mūsų rungtynės, tik gaila, kad nepavyko laimėti“, – teigė F. Černychas.

Ir kapitonas po pelnytų įvarčių prisiminė situaciją turnyro lentelėje.

„Po pergalės Bulgarijoje kažkas pasakė, jog dar turime matematinių vilčių patekti į Europos čempionatą. Tam visų pirma reikėjo pergalės prieš vengrus.

Žinojome, kad bus sunkios rungtynės, bet viskas įmanoma. Kai pelnėme du įvarčius, tiesiai šviesiai sakau, iškart pagalvojau apie tai, jog pasiekus pergalę ir sulaukus palankių rezultatų yra tos galimybės“, – prisipažino rinktinės kapitonas.

Jis patvirtino E. Jankausko po dvikovos su Vengrija pasakytus žodžius žaidėjams.

„Strategas ir pirmą kartą, kai vadovavo rinktinei (2016-2019 m.), ragino neužsidaryti gynyboje. Kartojo, jog jei nebandysime spausti varžovų, nieko nebus. Koks skirtumas, ar mes „pastatę autobusą“ 4 praleisime, ar pralaimėsime bandydami žaisti.

Jis priminė, jog visa atsakomybė – ant jo pečių. Man atrodo, tai duoda savo vaisių“, – pridūrė F. Černychas.

Rezultatyvios lygiosios neleido vengrams užsitikrinti vietos Europos čempionate. Tą jie galės padaryti likusiose lapkričio kovose: liko dvikova išvykoje su bulgarais ir namuose su Juodkalnija. Vengrams pakanka taško, jog užsitikrintų bilietą į 2024-ųjų Senojo žemyno pirmenybes.

Tuo metu Lietuvos rinktinei liko vienerios rungtynės šioje atrankoje. Edgaro Jankausko auklėtiniai išvykoje susigrums su Juodkalnijos futbolininkais. Pergalės atveju lietuviai atranką į Europos čempionatą gali užbaigti trečioje grupės pozicijoje.

Statistika

2024-ųjų pirmenybės vyks Vokietijoje. Iš kiekvienos grupės tiesiai į čempionatą pateks po dvi pirmas vietas užėmusias komandas, taip pat šeimininkė Vokietija, o likusios trys paaiškės po atkrintamųjų, kuriose komandos galės dalyvauti UEFA tautų lygos keliu.

Į atkritamąsias pateks po keturias geriausias A, B ir C divizionų komandas, kurios į čempionatą nepateks atrankos keliu. Jos susidurs savo diviziono akrintamosiose, iš kur į čempionatą iškops po vieną komandą.

Jei į čempionatą kažkuri iš keturių geriausių diviziono komandų pateks tiesiogiai, vieta atkrintamosiose atiteks žemiau bendrame diviziono reitinge esančiai komandai.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis ir rezultatai Europos čempionato atrankos varžybose:

Kovo 24 diena (penktadienis), 21.45 val. Serbija – Lietuva 2:0

Birželio 17 diena (šeštadienis), 16.00 val. Lietuva – Bulgarija 1:1

Birželio 20 diena (antradienis), 21.45 val. Vengrija – Lietuva 2:0

Rugsėjo 7 diena (ketvirtadienis), 21.45 val. Lietuva – Juodkalnija 2:2

Rugsėjo 10 diena (sekmadienis), 21.45 val. Lietuva – Serbija 1:3

Spalio 14 diena (šeštadienis), 19.00 val. Bulgarija – Lietuva 0:2

Spalio 17 diena (antradienis), 21.45 val. Lietuva – Vengrija 2:2

Lapkričio 16 diena (ketvirtadienis), 21.45 val. Juodkalnija – Lietuva;

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją