Šiuos pokyčius pirmadienį žiniasklaidai pristatė LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius bei lengvaatlečių bendruomenėje jau įsitvirtinusio „Be1SC“ klubo vadovas Andrius Markevičius.

„Sudarant 2019-ųjų federacijos biudžetą priimtas sprendimas dešimtmetį gyvavusią Nacionalinę akademiją neberemti tokia apimtimi, kokia būdavo anksčiau finansuojama.

Mano asmenine nuomone, kainos ir kokybės santykis neatitiko realybės, NFA išlaikymui buvo skiriamos neadekvačios investicijos, o rezultatai – minimalūs. NFA turėjo įsipareigojimų iki birželio 30 d. žaidėjams bei jų tėvams. Savo pažadą įgyvendinome.

Žiūrėjome galimus restruktūrizacijos scenarijus. NFA juridinis vienetas perduodamas „Be1SC“ įstaigai, kuriai vadovauja Andrius Markevičius“, – kalbėjo vienas LFF vadovų, pabrėžęs, kad federacija stengiasi susiveržti diržus ir taupyti. Pavyzdžiui, vietoj jaunimo rinktinės stovyklų pajūryje bus pasirenkamas paprastesnis variantas – Kaune buvusi NFA bazė.

Neturime jokių priekaištų Lietuvos treneriams, tačiau šiuo pereinamuoju laikotarpiu norime kviestis specialistus iš užsienio ir greta jų ateityje užauginti naują lietuvių trenerių kartą.
Andrius Markevičius

„Mano asmeninės sąsajos su futbolu – kuklios, tik tėtis – buvęs žaidėjas, žinomas treneris. Praėjusiais metais nusprendėme, kad be lengvosios atletikos tapsime ir futbolo pamainą ugdanti įstaiga.

Tą pradėsime daryti nuo mažų vaikų. Turime savo viziją, matome problematiką. Puikiai suprantame, kad turime žengti ne kiekybės, o kokybės keliu.

Žiūrime į profesionaliąją pusę. Kadangi mūsų bazė yra arti NFA stadiono, pradėjome derėtis dėl aikščių nuomos, gavome iš LFF pasiūlymą perimti NFA.

Tai – labai sunkus žingsnis, labiau norėčiau su jumis susitikti po dešimtmečio ir aptarti rezultatus. Tai nėra lengvas procesas, puikiai suprantu, kaip sunku išsaugoti tai, ką turime, ir lengva išdraskyti tai, kas sukurta“, – prisipažino A. Markevičius.

Kol kas būsimoje futbolo kalvėje – vos pora trenerių, ir sąrašuose – beveik keturios dešimtys auklėtinių.

Anot A. Markevičiaus, su daugeliu dabartinių NFA trenerių teko atsisveikinti, liko tik du senbuviai. Futbolo specialistų kolektyvas buriamas iš užsienio futbolo specialistų, pavyzdžiui, akademijos techninio direktoriaus pozicijoje – ispano, portugalo bei vokiečio kandidatūra, trenerių kolektyve norima matyti specialistą iš Lenkijos.

„Neturime jokių priekaištų Lietuvos treneriams, tačiau šiuo pereinamuoju laikotarpiu norime kviestis specialistus iš užsienio ir greta jų ateityje užauginti naują lietuvių trenerių kartą“, – teigė A. Markevičius.

Į naują futbolo centrą vaikai bus priimami nuo penkerių metų, o 2004/2005 metais gimę jaunuoliai bus vyriausia akademijos grupė. Nors šiuo metu sąrašuose – 38 auklėtiniai, rudenį futbolo centras norėtų pasitikti turėdamas 200 jaunųjų futbolininkų.

Bus strateginė partnerė

Anot E. Stankevičiaus, LFF šią „Be1SC“ kompaniją ir akademiją mato kaip strateginę partnerę. „Planas toks, kad norime kiekviename Lietuvos regione turėti po tokį partnerį, o ne kaip anksčiau – remtis tik vienintele NFA.

Šiuo metu turime Panevėžio, Šiaulių sporto gimnazijas, kuriose ruošiama futbolo pamaina, tai – mūsų partneriai, taip pat Vilniaus „Ozo“ mokykla, kuriasi „Be1“ akademija. Norime turėti partnerius ir kituose miestuose, Utenoje, Klaipėdoje, ne išimtis – ir Alytus.

Kalbant apie iki šiol NFA akademijai skirtas lėšas, jos bus nukreiptos mūsų naujam objektui – „Anderlecht“ futbolininkų ruošimo programos įsigijimui ir įgyvendinimui“, – teigė LFF generalinis sekretorius.

„Be1SC“ naudosis futbolo federacijai priklausančiu futbolo kompleksu Kaune, tačiau jos išlaikymas – pačios kompanijos reikalas.

„Pirmiesiems metams esame numatę 250 tūkstančių eurų biudžetą. Šiai dienai turime rėmėjų, vyksta derybos su keliai potencialiais rėmėjais, kurių kol kas negaliu atskleisti.

Bet nenorime būti priklausomi tik nuo jų paramos. Ateityje ketiname remtis ir visuomeniniais projektais, tapti bendruomenės dalimi ir stengtis patiems užsidirbti. Tą darome su lengvosios atletikos projektais“, – kalbėjo VŠĮ „Be1SC“ įstaigos vadovas A. Markevičius.

Anot jo, naujas futbolo centras remsis lengvosios atletikos klube dirbančiu personalu – medikais, kineziterapeutais, masažistais, sporto psichologe.

Klubas anaiptol neketina nusisukti nuo lengvosios atletikos, šiuo metu jam atstovauja ne tik perspektyvūs Lietuvos, bet ir Latvijos, Didžiosios Britanijos lengvaatlečiai, o ateities tiksluose – matyti kurį nors klubo atstovą „Deimantinės lygos“ varžybose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)