Neįvertino konteksto

Dar rusenančios senų karų žarijos ir nuolat paminamos žmogaus teisės Čečėnijoje neatbaidė LFF nuo Rusijos futbolo sąjungos (RFS) pasiūlymo Grozne surengti rezervinių abiejų šalių rinktinių kontrolinę akistatą.

Lapkričio 12 d. Lietuvos ekipa taps pirmąja nacionaline komanda, aplankysiančia Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo pastatytą ir per pasikėsinimą žuvusio jo tėvo Ahmato Kadyrovo vardu pavadintą „Ahmat Arena“ stadioną.

„Aklai priimti kvietimo jokiais būdais nederėjo: joks save gerbiantis demokratijos atstovas neturėtų taip daryti. Tai – tiesiog nepamatuotas žingsnis“, – DELFI teigė Tarptautinės parlamentarų grupės Čečėnijos problemoms generalinis sekretorius Algirdas Endriukaitis.

Pasak Nepriklausomybės akto signataro, Lietuvoje gyvenančių išeivių iš Čečėnijos nuomonė apie tarpvalstybines futbolo rungtynes Grozne, kurių išlaidas pažadėjo padengti Kremliaus statytiniu laikomo R. Kadyrovo vyriausybė, yra neigiama.

„Tai galima vertinti kaip veiksmą, lyg ir įteisinantį R. Kadyrovo režimo legitimumą nepaisant jo nežmoniško elgesio, – svarstė A. Endriukaitis. – Gaila, nes šią situaciją buvo galima išnaudoti iškeliant tam tikras savo sąlygas. Atsakant į pakvietimą buvo galima paprašyti tam tikrų nuolaidų, pavyzdžiui, pareikalauti, kad R. Kadyrovas paleistų keletą politinių kalinių. Vargu, ar tai būtų padaryta, bet taip bent jau būtų laikomasi teisinio ir humanitarinio intereso“.

Primename, kad atšaukti išvyką į Grozną LFF siūlė ir grupė Seimo narių, kurie pabrėžė, kad tarptautinė bendruomenė ne kartą yra konstatavusi šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje.

LFF parlamentarams replikavo ragindama nemaišyti sporto su politika ir pagąsdinusi Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) sankcijomis dėl politikų kišimosi į federacijos veiklą.

D. Šemberas: apsauga užtikrinama aukščiausiu lygiu

Dėl saugumo situacijos regione vykti į Grozną Lietuvos futbolininkams nerekomendavo ir Užsienio reikalų ministerija.

Vis dėlto ne kartą Šiaurės Kaukaze lankęsis Maskvos CSKA klubo senbuvis D. Šemberas DELFI teigė, kad sportininkams bijoti kelionės į Čečėnijos sostinę nėra pagrindo.

„Žinoma, šis regionas saugumo prasme yra nepaprastas ir išskirtinis. Tačiau, kai vykdomi sporto renginiai, apsauga užtikrinama aukščiausiu lygiu. Palyginus su situacija, kuri buvo prieš penkerius metus, Groznas yra labai smarkiai pasikeitęs: nebėra taip, kaip daugelis įsivaizduoja. Nemanau, kad lietuviams ten gali nutikti kažkokių incidentų, todėl nereikėtų dėl to daryti tragedijos. Rusijoje yra ir labiau probleminių regionų: Dagestanas, Ingušija“, – sakė futbolininkas.

Beje, pats D. Šemberas kontrolinio mačo su rusais nežais, kadangi rinktinės vadovai ir treneriai nusprendė išbandyti rečiau į pagrindinę sudėtį prasimušančius futbolininkus

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją