Rumunija Tautų lygoje rugsėjį pergalių taip pat neiškovojo, tačiau taškus rinko lygiosiomis: namuose be įvarčių išsiskyrė su Juodkalnija ir svečiuose 2:2 sužaidė su Serbija.

Edgaro Jankausko vadovaujama rinktinė paskutinę pergalę oficialiose rungtynėse iškovojo beveik prieš porą metų – 2016-ųjų spalio 11 dieną. Tąkart pasaulio čempionato atrankoje namuose 2:0 įveikti Maltos futbolininkai.

Lietuviai pastaruoju metu išgyvena įvarčių badą. Tautų lygoje pasižymėti rinktinės futbolininkams dar nepavyko. Juodkalnijai nusileista 0:2, Serbija – 0:1. Lietuvos ekipa įvarčių nepelnė ir draugiškuose mačuose su Lenkija bei Iranu. Paskutinį kartą mūsų šalies rinktinė pasižymėjo prieš tris mėnesius, kai įvartį į Latvijos vartus pasiuntė Karolis Laukžemis.

Apskritai nuo 2016 m. pradžios, kada prie rinktinės vairo stojo E. Jankauskas, sužaistos 24 oficialios ir draugiškos rungtynės, pasiektos 3 pergalės, 5 kartus sužaista lygiosiomis ir patirta 16 pralaimėjimų, įvarčių santykis – 12:43.

Jei kažkas paskyrė 10 eurų – labai gerai, dar nuo savęs pridėtume po 100 eurų ir neimtume tų pinigų, o atiduotume tiems, kam labiau jų reikia. Tokia iniciatyva labai smagi, bet mums motyvacijos tikrai netrūksta.
Edgaras Jankauskas

Trečioje pagal pajėgumą lygoje triumfavęs mėgėjų futbolo klubas „Navigatoriai“, sulaukdamas pasiūlymų su nuolaida įsigyti rinktinės rungtynių bilietus, pranešė, kad jiems jokių nuolaidų nereikia.

Priešingai, klubo nariai pasirengę motyvuoti Lietuvos futbolą ir susimokėti papildomai, jeigu tik bus teigiamas rezultatas. Už kiekvieną rinktinės pelnytą įvartį, klubas žada papildomai sumokėti Lietuvos futbolo federacijai (LFF) po 10 eurų.

Apie tokią iniciatyvą išgirdęs Edgaras Jankauskas šypsojosi.

„Galėčiau pasakyti, kad mums motyvacijos tikrai netrūksta. Mes akivaizdžiai matome, ko mums trūksta. Ar aš galėčiau turėti priekaištų žaidėjams dėl mačo su Serbija? Atiduotos visos jėgos. Kalbant dėl antrų rungtynių su Juodkalnija, mums akivaizdžiai trūko jėgų. Negaliu futbolininkams reikšti priekaištų, nes jie atidavė visas jėgas prieš serbus.

Mūsų netenkina pralaimėjimai, mes norime taškų, norime mušti įvarčius, norime laimėti. Jei kažkas paskyrė 10 eurų – labai gerai. Dar nuo savęs pridėtume po 100 eurų ir neimtume tų pinigų, o atiduotume tiems, kam labiau jų reikia. Tokia iniciatyva labai smagi.

Bet nemanau, kad reikėtų papildomai motyvuoti, nes yra piniginės premijos už patekimą į kitą etapą, yra finansinė motyvacija, apie kurią žaidėjai nelabai ir klausinėja. Mes čia tikrai nesusirinkome uždirbti pinigų“, – kalbėjo E. Jankauskas, kuris prieš mačą su rumunais gali lengviau atsidusti: ketvirtadienį komandai padės jos kapitonas Fedoras Černychas. Gal traumos padariniai, anot E. Jankausko, kažkiek jausis, tačiau antradienį jis treniravosi visa jėga.

„Žinant Fedorą, jo charakterį, jis ras jėgų ir jų užteks visoms rungtynėms“, – sakė E. Jankauskas.

Pasak stratego, Rumunijos komanda jau šiek tiek pažįstama ir palieka labai gerą įspūdį. „Komanda yra kūrybinga, norinti daug atakuoti. Labai aukšto lygio, pavojingas varžovas, kuriam reikia skirti labai daug dėmesio. Rengiamės sunkiai vyriškai kovai“, – sakė E. Jankauskas.

Dėl traumų Lietuvos rinktinė paskutinėmis dienomis neteko svarbių žaidėjų – Edvino Girdvainio, Egidijaus Vaitkūno.

„Netekome reikalingų žaidėjų, bet nenorime daug skųstis. Turime kitus žaidėjus, kurie turės galimybę pasireikšti“, – sakė E. Jankauskas. Lietuvos rinktinės strategas taip pat teigė, kad galutinio sprendimo dėl žaidimo schemos dar nepriėmė.

„Norime turėti kelis variantus, būti lankstūs gynyboje ir reikalui esant, rezultatui reikalaujant, galėtume transformuoti savo išsidėstymą. O kaip pradėsime ketvirtadienį rungtynes šiandien dar neatskleisiu“, – sakė E. Jankauskas.

Tiki strategu

Savo ruožtu gynėjas Artūras Žulpa teigė, kad komanda tiki treneriu ir jo sistema, tačiau ekipai trūksta elementarios sėkmės.

„Tikrai norime laimėti, į kiekvieną mačą žengiame siekdami pergalės. Žaidėjai tikrai tiki treneriu ir jo sistema.

Kol kas tokia realybė, kol kas nepavyksta. Rimtai ruošiamės, stengiamės, tikrai nesame psichologinėje duobėje. Aš manau, reikia šiek tiek laiko. Kalbant apie motyvaciją, mums jos tikrai netrūksta“, – tvirtino A. Žulpa.

E. Jankausko vadovaujama rinktinė su Rumunija susitiko draugiškame mače, kai tik strategas pradėjo vadovauti nacionalinei komandai (tą mačą Lietuva pralaimėjo 0:1). Anot stratego tiek šioji, tiek 2016-ųjų metų Rumunijos komanda kažkuo labai nepasikeitė.

„Net ir tose rungtynėse, kuriose teko man žaisti prieš Rumuniją, tie žaidėjai visada buvo tokio pat stiliaus: techniški, atletiški, gerai sudėti, mobilūs. Ji tokia pati ir liko. Matyt taip auginami žaidėjai, toks techninis arsenalas suteikiamas jau vaikystėje ar paauglystėje. Visi futbolininkai gerai smūgiuoja, tiek kaire, tiek dešine koja. Tokia futbolo kultūra“, – tvirtino E. Jankauskas.

Rumunijos rinktinės strategas Cosminas Contra per pirmąsias Tautų lygos rungtynes nevengė keisti ekipos sudėties: po pirmo mačo su Juodkalnija antrame su serbais startinėje sudėtyje buvo pakeisti net keli futbolininkai. Anot E. Jankausko, tai įrodo paties trenerio C. Contros platų rinktinės žaidėjų arsenalą, kuriuo negali pasigirti Lietuvos nacionalinė rinktinė.

„Pirmą mačą su Juodkalnija jie turėjo laimėti. Jei komanda, pakeitusi šešis žaidėjus, sugebėjo sėkminga sužaisti su serbais, tai įrodo jos potencialą. Nežinau, kodėl tie keitimai buvo atlikti. Galbūt futbolininkai nespėjo atsistatyti po pirmojo mačo.

Tai tik parodo ilgą varžovų atsarginių žaidėjų suolelį. Mes pakeitėme keturis žaidėjus ir tai jautėsi aikštėje. Pasirinkimu rumunai mus tikrai lenkia“, – teigė E. Jankauskas.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs gynėjas Artūras Žulpa tvirtino, kad Rumunija ir Juodkalnija yra panašaus meistriškumo rinktinės.

„Abi rinktinės turi pajėgių žaidėjų. Visgi, gal kiek išskirčiau rumunus, jie agresyviau puola, turi, greitus, techniškus futbolininkus. Manau, mes tuo galime pasinaudoti, varžovams nuskubėjus į puolimą mums atsivertų daugiau erdvės ir galime nubausti rizikuojančius varžovus“, – kalbėjo gynėjas.

Rungtynėmis su Rumunija lietuviai pradės dviejų paskutinių UEFA Tautų lygos mačų Lietuvoje ciklą. Po ketvirtadienio rungtynių su rumunais laukia sekmadienio kova su Juodkalnija. Abejos rungtynės LFF stadione Vilniuje prasidės 21.30 val. Žiūrovai kviečiami ateiti nuo 20 val.

UEFA Tautų lygos C diviziono 4 grupės (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai):

1.Juodkalnija21102024
2.Serbija21103214
3.Rumunija20202202
4.Lietuva200203-30

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)