Abi komandos mačą baigė su dešimt žaidėjų, o vienintelį įvartį 60 minutę įmušė tik po keitimo aikštėje pasirodęs jaunasis puolėjas Armandas Kučys.

Atitinkamai 138-osios ir 201-osios pagal reitingą pasaulyje komandų susirėmimą kiek daugiau nei 30 tūkstančių talpinančiose tribūnose stebėjo tik saujelė ištikimiausių gerbėjų – apie porą šimtų, taigi užimta buvo net mažiau nei kas šimtoji žiūrovų kėdė. Apie pusę publikos sudarė svečių fanai, kurie nesutiko daug konkurencijos ir buvo puikiai girdimi visų rungtynių metu.

Nervingame pirmame kėlinyje lietuviai užsidirbo net keturias geltonas korteles ir įvarčių neįmušė, bet varžovus paliko mažumoje: šeimininkams nesėkmingai pakėlus kampinį mūsiškiai surengė puikią kontrataką, kurios smaigalyje atsidūręs kapitonas Fiodoras Černychas prasimetė kamuolį pro vartininką ir buvo be ceremonijų pargriautas. Kadangi kontaktas įvyko dar už baudos aikštelės Dayle'ui Coleingui 26 min. buvo parodyta raudona kortelė. Visgi nei baudos smūgiu, nei pačioje kėlinio pabaigoje pavojingu F. Černycho šūviu lietuviams išsiveržti į priekį nepavyko – 0:0.

Iškart po pertraukos Edgaras Jankauskas sustiprino puolimo grandį – saugą Danielį Romanovskį pakeitė Armandu Kučiu. Geltona apranga vilkėjusių svečių žaidimas antrame kėlinyje suintensyvėjo ir spaudimas padidėjo, o gibraltariečiai sukandę dantis tik atsispardė. Prie pučiančio stipraus vėjo prisidėjo ir pradėjęs kristi lietus. Veikiausiai atsižvelgęs ir į tai Gvidas Gineitis du kartus iš eilės galingai šovė iš toli – po antrojo bandymo 58 min. kamuolys sudrebino skersinį.

60 min. suaktyvėjusių lietuvių pastangos pagaliau davė savo vaisių: po tikslaus Vykinto Slivkos perdavimo smūgiu galva iš arti pasižymėjo A. Kučys – 1:0. Atrodė, kad po šio epizodo Lietuvos rinktinė sutvarkys reikalus – 70 min. arti tikslo buvo šaltakraujiškai sužaidęs F. Černychas, sukirtęs kamuolį į virpstą.

Deja, vos po akimirkos, 71 min., antra geltona kortele už menką kontaktą buvo nubaustas E. Girdvainis. Tuomet jau atsargesni tapo ir dešimtyje likę lietuviai, pasitenkinę minimalia pergale 1:0 ir kuklia persvara prieš atsakomąjį pasimatymą.

Jis vyks kitą antradienį 19 val. Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadione.

Poros nugalėtojai varžysis C divizione, o pralaimėtojai bus priversti leistis į D divizioną. Jei Lietuvos futbolininkai išlaikys nykštuko Gibraltaro testą, jiems federacija skirs 50 tūkstančių eurų premiją.

„Na, labai sunkios, kovingos rungtynės. Kažkiek per anksti įsivėlėme į varžovams parankesnį futbolą, žaidimą, nežinau, galbūt net labiau dziudo primenantį sportą – labai daug kietų dvikovų, provokacijų, šauksmų, nardymų. Šiek tiek pasidavėme tam. Jautėsi mūsų nervingumas. Gal per daug skubėjome ir norėjome pasiekti greitą įvartį, kad perimtume kontrolę.

Pirmas kėlinys tikrai nebuvo geras, o antrajame, manau, reikalai pasitaisė. Per rungtynes atlikome 26 smūgius į varžovų vartus ir šešias puikais progas pasiekti įvarčius. Bet akivaizdu, kad šiandien buvo ne mūsų diena – virpstai, skersiniai... Susidūrėme su labai kovingu priešininku, kuris žaidė pasiaukojančiai. Turime jam atiduoti duoklę už tai. Kaip sakoma, pirmas kėlinys baigėsi ir laukiame antrojo“, – po mažai džiaugsmo teikusios pergalės sakė E. Jankauskas.

Tiek strategui, tiek ir jo auklėtiniams užkliuvo teisėjų brigados iš Sakartvelo sprendimai – aktyviau žaidusiems ir didžiąją dalį laiko dalį kamuolį kontroliavusiems lietuviams iš viso buvo parodytos net penkios geltonos kortelės (dvi iš kurių virto išvarymu), o jų oponentams viso labo viena.

– Dar prieš rungtynes sakėte, kad šį kartą pagrindiniai varžovai būsime patys sau. Panašu, kad bent jau pirmajame kėlinyje ta kova buvo pralaimėta?

– Ko gero, galima sakyti, kad taip, nes mes tikrai nebuvome ta komanda, kurią tiek mes, tiek sirgaliai paskutiniu metu buvo įpratę matyti. Žaidimo scenarijus buvo visiškai kitoks, galbūt kažkiek mums neįprastas. Ir vėlgi: niekas čia lengvai nedalins nei taškų, nei pergalių, nei leis susikurti progų ir primušti įvarčių.

Aš manau, kad vis tiek komanda išgyveno. Tai buvo visiškai kitoka patirtis ir tokios rungtynės tikrai eina į taupyklę. Jeigu prieš jas galvojome, kad priešininkas yra silpnas, tai mums buvo parodyta, kad jis irgi moka žaisti, o mes nesugebėjome surasti tų apėjimų ir erdvių, iš kurių būtume galėję juos nubausti. Taip atsitiko pirmame kėlinyje, tada viskas buvo labai sudėtinga.

O antrajame komanda šiek tiek nusiramino, daugiau žaidė kraštais ir kėlė kamuolius į baudos aikštelę. Susikūrėme užtektinai progų, įmušėme įvartį, patys nepraleidome. Vis tiek aš norėčiau, kad mes išsineštume ir tuos gerus dalykus, kurių irgi buvo šiose rungtynėse. Dominavome, mūsų xG (gerų progų pasiekti įvarčius suma) buvo 2,4, bet jie, pasiaukojančiai žaisdami, tuos kamuolius galvomis ištraukė. Aš labai nemėgstu kalbėti apie sėkmę, bet šiandien ji buvo ne mūsų pusėje – Gvidas iš toli pramušė puikų smūgį ir ten jų vartininkas jau nebūtų pagelbėjęs, bet pataikė į skersinį.

Galbūt tas bendras fonas ir techninis brokas dėl sausos aikštės šiek tiek užtušuoja gerus momentus, bet tikrai buvo ir jų, nors, aišku, nesame patenkinti savo žaidimu ir nesakome, kad tai buvo geros rungtynės. Turėjome adaptuotis prie savo priešininkų, kuriems pavyko mus įtraukti į jiems parankų žaidimo braižą. Turime išlikti ramesni ir nesivelti į tas provokacijas, negauti tiek kortelių. Šituos dalykus mums reikia apsvarstyti ir pasidaryti išvadas.

– Tęsiant kalbą apie korteles, ar nebuvo keista, kad varžovai, neskaitant tiesioginės raudonos kortelės, pirmąjį ir vienintelį savo įspėjimą gavo tik 83 min., nors pasiūlė itin kietą kontaktą?

– Buvo keista, nes mes vien per pirmą kėlinį gavome keturias. Bet reikia pripažinti, kad jie irgi turi gerų žaidėjų. Jų puolėjas Tjay'us De Barras visas rungtynes laikė mus įtampoje. Geras žaidėjas.

– Ta antra Edvino geltona kortelė, ar nebuvo ji per pigi?

– Tikrai pigi. Aš manau, kad jeigu jų žaidėjas nebūtų gavęs raudonos kortelės, tai mes nebūtume gavę šitos antros, nes ten buvo per švelnus kontaktas išvarymui.

– Ką akcentavote per pertrauką rūbinėje?

– Akcentavome, kad mes per daug bandome žaisti per vidurį, kur yra labai tiršta – varžovai žaidė tokiame labai žemame kompaktiškame bloke. Antrame kėlinyje jau pradėjome labiau išnaudoti kraštus ir kurtis situacijas du prieš vieną, sukeitėme vietomis mūsų atakuojančius saugus ir krašto gynėjus. Bandėme įvairius variantus. Bendra komandos laikysena į galą adaptavosi prie šito kovingo futbolo, bet paskutinės minutės neatrodė labai ramios.

– Pasiteisino jūsų keitimas: A. Kučys jau po 15 minučių nuo pasirodymo aikštėje pelnė įvartį. Su kokiomis mintimis jį leidote?

– Mes norėjome aukštų žmonių baudos aikštelėje. Pakoregavome savo antrojo kėlinio veiksmus – kad būtų daugiau padavimų iš kraštų. Tam reikėjo aukštų žmonių arčiau vartų. Armandas atsidūrė laiku ir vietoje bei galva įmušė įvartį. Gaila tik to, kad dar turėjome keletą progų, bet tai Gytis Paulauskas šalia virpsto pramušė, tai dar kas.

– Iki atsakomųjų rungtynių – mažiau nei savaitė. Ar planuojate daryti pakeitimų starto sudėtyje ir žaidimo plane?

– Mes būsime priversti juos daryti, nes gavome ir raudoną kortelę, ir keli žaidėjai paliko aikštę dėl medicininių nusiskundimų. Tai žiūrėsime, kokia bus jų situacija rytoj, poryt – ateinančias dienas.

– Atrodo, kad antrose rungtynėse aktualus bus ne tik pergalės klausimas, bet ir principo reikalas. Ar tiesa?

– Mes turime aiškų tikslą ir aš sakiau, koks jis yra. Šių rungtynių rezultatas nėra galutinis, dar laukia antras kėlinys. O dėl principo – be abejo, tokios rungtynės yra principinės tiek savo kaina, tiek svarba. Čia – garbės klausimas.

Jeigu lietuviai išliks C divizione, jie keliaus į C2 grupę kartu su Rumunijos (FIFA-45), Kosovo (FIFA-102) ir Kipro (FIFA-125) komandomis, o jei iškris į D divizioną, atsidurs D1 grupėje kartu su Lichtenšteinu (FIFA-203) ir San Marinu (FIFA-210).

UEFA Tautų lygos turnyras bus žaidžiamas šių metų rugsėjo, spalio ir lapkričio mėnesiais.

Primename, kad lietuviai bando išvengti antausio nuo futbolo pasaulio nykštuko Gibraltaro, planetos reitinge lenkiančio tik devynias šalis – Bahamas, Lichtenšteiną, Šri Lanką, Guamą, Terksą ir Kaikosą, Didžiosios Britanijos Mergelių salas, JAV Mergelių salas, Angiliją ir San Mariną.

Potencialios UEFA Tautų lygos grupės Lietuvos rinktinei
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją