Antradienį buvo ištraukti 2025-ųjų UEFA Europos moterų futbolo čempionato atrankos burtai. Lietuvos rinktinė pateko į C divizioną ir ten sužinojo savo varžoves, kuriomis tapo Kipro, Sakartvelo ir Baltarusijos rinktinės.

Atranka vyks šių metų balandžio–liepos mėnesiais.

Visgi, Lietuvos rinktinė šioje grupėje sužais tik ketverias rungtynes iš suplanuotų šešių dvikovų.

„Likimas pokštauja – vėl burtai suvedė su Baltarusija. Turime tą prakeiksmą, pamenate, salės futbolo rinktinė pernai susitiko su Baltarusija, jaunimo rinktinė, deja, taip pat turėjo susidurti su baltarusiais.

Nacionalinė šalies komanda turėjo taip pat susitikti su šios šalies rinktine, bet pavyko išspręsti tą klausimą, išlaviravome ir kovo mėnesį susitiksime su Gibraltaru. Tikiu, išliksime C divizione.

Kalbant apie moteris, situacija dar kitokia. Fortūna nusišypsojo ir vėl gavome Baltarusiją savo grupėje.

Iš sportinės pusės, tie burtai tikrai palankūs, tiek Kipro, tiek Sakartvelo moterų rinktinė, tiek ir baltarusės tikrai įveikiamos, bet iš federacijos žinutė tikrai labai aiški – neplanuojame žaisti šių rungtynių.

Gavome tvarkaraštį, su Kipro ir Sakartvelo futbolininkėmis susitiksime balandžio mėnesį, o gegužę numatytas dar vienas įspūdingas dvejų rungtynių langas, per kurį suplanuotos dvikovos, tiek namuose, tiek išvykoje, prieš Baltarusiją.

Nežinau, kur baltarusės žaistų, ar Vengrijoje, ar Serbijoje, bet tikrai nežaisime“, – tvirtino LFF prezidentas Edgaras Stankevičius.

Pastarasis šį ketvirtadienį turi išvyką į UEFA būstinę, penktadienį numatytas susitikimas su UEFA vadovybe.

„Bus aiškiai ištransliuota mūsų žinutė, jog mes nedalyvausime tose dvejose rungtynėse.

Tikėtina, sulauksime Drausminio komiteto sankcijų. Labai tikiuosi, jog jos apsiribos techniniais pralaimėjimais 0:3, o mūsų merginos galės toliau tęsti kovas atrankoje“, – vylėsi E. Stankevičius.

Anot jo, moterų rinktinė net su 4 dvikovomis su Kipru ir Sakartvelu yra pajėgi kovoti dėl 2-os vietos grupėje. Tai leistų rinktinei tęsti pasirodymą tolimesnėse atrankos kovose.

„Sunku pasakyti apie finansines baudas, nėra tokio precedento.

Ar gali būi piniginė bauda? Taip, gali. Man svarbiausia iš UEFA išgirsti, jog mūsų rinktinė nebus pašalinta iš turnyro“, – kalbėjo E. Stankevičius.

LFF prezidentas neatmeta galimybės kreiptis į Vyriausybę dėl pagalbos sumokant baudą UEFA, jei tokia bu skirta už atsisakymą žaisti prieš baltaruses.

„Nežinau, kas turi nutikti UEFA drausminio komiteto dedamajai daliai, jog mus šalintų iš turnyro.

Mes dalyvaujame atrankoje, bet nežaidžiame tik tų rungtynių.

Labai norėčiau tikėti, kad tų drastiškų priemonių nebus ir sulauksime piniginės baudos ir techninių pralaimėjimų.

Gal vėl po penktadienio pokalbių UEFA supras mūsų poziciją ir sugalvos kokį triuką, gal perkels į kitą pogrūpį. Tuo abejoju, bet pamatysime“, – kalbėjo E. Stankevičius.

Jį liūdina, kad Europoje kiekviena federacija tą klausimą dėl Baltarusijos sprendžia savaip ir nėra vieningos pozicijos.

Kaip ir Tautų lygoje, lietuvės su Kipro ir Sakartvelo rinktinėmis susitiks namuose ir išvykoje, atranka vyks šių metų balandžio–liepos mėnesiais.

Iškart į pagrindinį turnyrą pateks visų A diviziono grupių nugalėtojos bei antras vietas užėmusios komandos, kurios prisijungs prie šeimininkių šveicarių, o likusios septynios komandos, kurios pateks į čempionatą, paaiškės atkrintamųjų keliu.

Pirmame atkrintamųjų etape rinktinės, kurios A diviziono grupėse užims trečią ir ketvirtą vietas, susitiks su C diviziono komandomis – penkių grupių nugalėtojomis bei trimis geriausiomis antras vietas grupėse užėmusiomis komandomis.

Kitame pirmo atkrintamųjų etapo kelyje keturios B diviziono grupių nugalėtojos ir dvi geriausios antras vietas užėmusios komandos bus paskirstytos į poras su likusiomis dviem antras užėmusiomis bei keturiomis trečią vietą užėmusiomis komandomis. Tolyn iš šių porų žengs šešios komandos.

Tai reiškia, kad antrame atkrintamųjų etape dėl septynių kelialapių susirungs keturiolika rinktinių. Jos bus paskirstytos į poras ir jų nugalėtojai pateks į finalinį turnyro etapą 2025-aisiais.

Visos atrankos grupės:

A1: Nyderlandai, Italija, Norvegija, Suomija.

A2: Ispanija, Danija, Belgija, Čekija.

A3: Prancūzija, Anglija, Švedija, Airija.

A4: Vokietija, Austrija, Islandija, Lenkija.

***

B1: Šveicarija, Vengrija, Turkija, Azerbaidžanas.

B2: Škotija, Serbija, Slovakija, Izraelis.

B3: Portugalija, Bosnija ir Hercegovina, Šiaurės Airija, Malta.

B4: Velsas, Kroatija, Ukraina, Kosovas.

***

C1: Baltarusija, Lietuva, Kipras, Sakartvelas.

C2: Slovėnija, Latvija, Šiaurės Makedonija, Moldova.

C3: Graikija, Juodkalnija, Andora, Farerų Salos.

C4: Rumunija, Bulgarija, Kazachstanas, Armėnija.

C5: Albanija, Estija, Liuksemburgas.

******

Šiame atrankos turnyre taip pat paaiškės ir artimiausių Tautų lygos ciklo situacija – C diviziono grupių nugalėtojos pakils į aukštesnį divizioną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)