Paskutines lietuviams Europos čempionato atrankos rungtynes Juodkalnija ketvirtadienį laimėjo 2:0.

Jau 3-ią min. Juodkalnijos saugas Edvinas Kučas surado spragą lietuvių baudos aikštelės prieigose ir tolimu smūgiu nuginklavo Edviną Gertmoną.

Situacija pasikartojo antro kėlinio pradžioje, kai sužaidus vos 3 min. vidurio gynėjai vėlavo prie Juodkalnijos kapitono Stevano Jovetičiaus, šaltakraujiškai pasiuntusio kamuolį į vartų kampą.

Svečiai stengėsi kontroliuoti kamuolį ir regzti savo atakas, netgi atliko daugiau perdavimų už varžovus – bet gerokai aštresnė ir efektyvesnė komanda vilkėjo raudona apranga.

Iš viso Juodkalnijos rinktinė atliko 19 smūgių, ne vienas kurių skriejo netoli tikslo, tuo metu Lietuvos komanda atsakė 5 bandymais ir vartininkui Milanui Mijatovičiui rimčiau nepagrasino – taip nutrūko ketverių rezultatyvių lietuvių rungtynių serija.

„Abu kėliniai prasidėjo labai nesėkmingai. Bandėme sugrįžti keisdami išsidėstymą, atlikdami keitimus, tačiau turėjome sunkumų mėgindami priartėti prie varžovų vartų, kažką sukurti. Nemanau, kad žaidėme blogai, pastangų netrūko. Bet reikia pripažinti, kad priešininkai buvo stipresni“, – komentavo E. Jankauskas.

– Kokios klaidos buvo padarytos įvarčių situacijose?Delfi paklausė Lietuvos rinktinės trenerio

– Pirmasis krito labai anksti. Juodkalniečiai ypač galingai pradėjo rungtynes – nors tam ruošėmės, to neužteko. Pralaimėjome pirmas dvikovas, varžovai krašte susikūrė persvarą, vienas įkirto į baudos aikštelę, atmetė kamuolį atgal – sekė puikus tolimas šūvis. Ko gero, „netraukiamas“ kamuolys, nors ir pataikyta į artimą kampą.


Antras įvartis – kažkas panašaus. S. Jovetičius – dešiniakojis, bet ir kaire gerai muša. Aišku, sėkmingai pataikė – gynėjui tarp kojų.

– Tokie greiti įvarčiai – labiau taktinės ar koncentracijos klaidos?

– Manau, viską lėmė juodkalniečių noras laimėti, reikia pripažinti, su tuo nesusitvarkėme.

– Lietuviai nenusileido kamuolio kontrole, bet galbūt šiai komandai pernelyg sunku žaisti su Balkanų atstovais kūrybišką futbolą?

– Aišku, kad sunku. Tuo labiau, kad priešininkai turbūt atsimena pirmąsias mūsų rungtynes, matė kitas mūsų akistatas ir buvo labai gerai pasiruošę. Savo ruožtu, neišnaudojome erdvių už juodkalniečių gynėjų linijos ir pralaimėjome dvikovas, kas mums nėra būdinga. Žinojome, kad turėsime reikalų su fiziškai pajėgia, patyrusia komanda, gavome peno apmąstymams. Vadinasi, kažko trūksta, galbūt varžovai rado savyje daugiau noro ir agresyvumo.

Nemanau, kad varžovai patys atidavė mums teritoriją, tikrai ne – čia reikia pačiam viską iškovoti. Žaidėjai šiandien turėjo galimybę tai pajusti savo kojomis.

Mes, trenerių štabas, antrame kėlinyje neblogai „pakankliavome“: pakeitėme išsidėstymą išleisdami antrą puolėją, kai tai nedavė naudos, išleidome dar vieną saugą, kad sujungtų grandis. Mano požiūriu, nebuvo tai baisios rungtynės, neturiu priekaištų žaidėjams dėl apatijos ar panašiai. Dvikovų jie nevengė, „gulėsi“ prieš kamuolį, o kai kontroliuodavo jį – bandė kurti. Kad ir nesisekė, patirtis – į taupyklę.

– Kaip vertinate šiame cikle surinktų taškų kraitį?

– Manau, ciklas mums buvo geras, negali vienos rungtynės nubraukti viso darbo. Žinome, kad visada gerai nebus, niekas taškų lengvai neatiduos. Kiekvienas taškas – raute išraunamas. Bet pats turinys tenkino, tikiu, kad ir toliau taip bus. Žinome, kad kelias nebus rožėmis klotas, bet mes nepasiduodame, esame tam pasiruošę ir augame kaip komanda.

– Ar galima sakyti, kad Lietuvos rinktinė spaudžia maksimumą iš savo galimybių?

– Tikrai matau, jog šie žaidėjai turi potencialo. Yra ir kitų, kurie dabar nepateko į sąrašą, yra ir sveika konkurencija. Justas Lasickas pasiekė savo piką, nustebino veteranai: Fiodoras Černychas ir Arvydas Novikovas jau atrodė esantys ties slenksčiu, kai jų karjeros kreivė pradės leistis, bet manau, jog jie tebėra labai geros sportinės formos. Turime ir ateities žaidėjų, pavyzdžiui, Matijus Remeikis, Edgaras Utkus. Jiems tik reikia žaisti geruose čempionatuose, manau, šiame cikle jie atkreipė į save dėmesį. Manau, kad ateitį ši rinktinė tikrai turi.

Laimėję juodkalniečiai (11 taškų) išsaugojo paskutinę viltį debiutuoti Europos pirmenybėse iš antros G grupės vietos išstumiant serbus (13 tšk.). Paskutiniame ture sekmadienį jie turės įveikti vengrus (15 tšk.) ir tikėtis, jog taškų iš tiesioginių konkurentų atims bulgarai (3 tšk.).

Tuo metu lietuviai (6 tšk.) jau baigė pasirodymą ir penkių komandų grupėje niekur nebepajudės iš ketvirtos pozicijos.

Rungtynes 11 tūkst. vietų turinčiame Podgoricos centriniame stadione ketvirtadienį stebėjo maždaug 6 tūkst. žiūrovų, tarp kurių buvo ir šachmatų genijus iš Norvegijos Magnusas Carlsenas, dalyvaujantis Juodkalnijoje šiuo metu vykstančiame Europos komandų čempionate.

Kitoje ketvirtadienio G grupės akistatoje namuose žaidę bulgarai paskutinę minutę įsimušė įvartį į savo vartus ir tenkinosi lygiosiomis 2:2 su vengrais, leisdami pastariesiems pirmiems užsitikrinti vietą kitų metų Europos čempionate.

Nepatenkinti turnyro lentelės dugne liksiančios komandos rezultatais Bulgarijos sirgaliai Sofijoje rengė protestus prieš šalies futbolo federaciją, peraugusius į riaušes, o mačas motyvuojant saugumo sumetimais vyko be žiūrovų.

Primename, jog pirmosios Lietuvos ir Juodkalnijos tarpusavio rungtynės, praėjusį rugsėjį vykusios Kaune, baigėsi lygiosiomis 2:2.

Praeityje komandos buvo susitikusios dar du kartus, ir abusyk laimėjo juodkalniečiai.

Šiame Europos čempionato atrankos cikle lietuviai dusyk nusileido Serbijai (0:2 ir 1:3), pelnė tašką žaisdami su Vengrija (0:2 ir 2:2) ir keturis – su Bulgarija (1:1 ir 2:0).

Penktadienį iš Podgoricos E. Jankausko auklėtiniai keliaus į Limasolį (Kipras), kur sekmadienį dar sužais draugišką mačą su vietos rinktine.


Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)