Vėlyvas sekmadienio vakaras Dariaus ir Girėno stadione nepradžiugino 8,5 tūkst. Lietuvos rinktinės sirgalių. Praėjusį ketvirtadienį prieš Juodkalniją puikų charakterį demonstravę lietuviai mače su serbais jau pirmame kėlinyje praleido tris Aleksandro Mitrovičiaus įvarčius, o Gytis Paulausko tikslus smūgis tapo tik menka paguoda rungtynėse, kurias Edgaro Jankausko auklėtiniai pralaimėjo 1:3.

Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris E. Jankauskas jau prieš mačą prognozavo, jog po dvejų nelaimėtų rungtynių serbai bus sužvėrėję.

Pastarieji birželį lygiosiomis sužaidė su bulgarais, o praėjusią savaitę namuose 1:2 nusileido Vengrijai.

„Rungtynes pradėjome ne taip, kaip norėjome ir kaip galėjome. Mano nuomone, didžiausia to priežastis – serbų nusiteikimas. Pirmame kėlinyje pamatėme tai, ko iš dalies ir tikėjomės. Manėme, kad po dvejų nesėkmingų Serbijos rungtynių pamatysime stipriausią jų versiją – taip ir buvo“, – po pralaimėjimo tvirtino E. Jankauskas.

Varžovai lietuvius pasitiko dar jų aikštės pusėje ir taikė aukštą spaudimą.

E. Jankauskas prisipažino, jog tokio sprendimo iš oponento Dragano Stojkovičiaus nesitikėjo. Pasak Lietuvos stratego, toks spaudimas lėmė grubias šeimininkų klaidas.

„Aišku, mums patiems trūko judėjimo, koncentracijos. Nežinau, ar tai antrųjų rungtynių pasekmė, ar tas Serbijos pasiūlytas ritmas mus šiek tiek sukaustė.

Serbija – savame stiliuje, mums įmušė tris praktiškai identiškus įvarčius. Jau esame tokių įvarčių nuo jų praleidę, jie visad taip pasižymi prieš varžovus. Po pirmo kėlinio buvome arti nokauto, bet sugebėjome patys įmušti vieną įvartį, o antrame kėlinyje atrodėme gerokai garbingiau“, – į šviesiąją pusę pažvelgė strategas.

Nors rezultatas įtikinantis tarp rinktinių, kurias FIFA reitinge skiria daugiau nei 100 pozicijų (Serbija – 25, Lietuva – 144), šeimininkai aikštėje neatrodė beviltiškai. Pirmo kėlinio pabaigoje įmuštas G. Paulausko įvartis ir labai rimtas serbų vartų spaudimas prieš rungtynių pabaigą parodė, jog Lietuva turėjo šansų prieš vieną geriausių rinktinių Europoje.

„Šiandien aikštėje mes matėme futbolo elito atstovus. Jei komanda gali sau leisti palikti Turino „Juventus“ žaidėjus ant atsarginių suolelio, tai daug ką pasako apie jų lygį.

Mitrovičius mus nubaudė savam stiliuje. Mes žinojome, kur jų didžiausios stiprybės, iš kokių situacijų jie muša įvarčius, tačiau vis tiek jų nesustabdėme. Turbūt, kad tokiose situacijose paprasčiausiai reikia pakelti rankas, pasveikinti priešininką, pripažinti klaidas ir iš jų išmokti kuo daugiau“, – žodžių į vatą nevyniojo treneris.

Aleksandras Mitrovičius

Nors rezultatas ne toks, kokio komanda ir sirgaliai tikėjosi, E. Jankauskas pasidžiaugė, kad jo auklėtiniai nepasidavė ir kovojo iki galo prieš visa galva pranašesnius varžovus.

„Mes pralaimėjome individualiai stipresnei komandai ir nemanau, kad turėtų būti gėda tai pripažinti. Tačiau vyrai neatsiklaupė, nepasidavė ir antrame kėlinyje atrodėme garbingai, mano nuomone. Buvo pavojus, kad šios rungtynės baigsis 0:8 ar dar skaudžiau.

Vyrai savo galimybių ribose padarė maksimumą, tačiau meistriškumas šiandien nugalėjo. Mes galėjome tik žavėtis tuo, kaip jei kontroliuoja kamuolį, kaip lengvai randa laisvus komandos draugus ir spragas gynyboje. Kokie perdavimai, kokia kokybė. Antras įvartis išvis fantastika – žiūri ir mėgaujiesi. Tik gaila, į mūsų vartus“, – nusijuokė rinktinės vairininkas.

E. Jankauskas pripažino, jog rungtynių pradžioje naudota taktika nepasiteisino, tad antrame kėlinyje teko ieškoti įvairiausių sprendimų, būdų kaip atrakinti varžovų gynybą, kaip patobulinti žaidimą, tačiau kelio atgal į rungtynes atrasti nepavyko.

Tačiau per šį rinktinių langą pavyko atrasti naują ginklą puolimo smaigalyje. Per paskutines dvejas rungtynes spindėjo G. Paulauskas, kuris pelnė įvartį rungtynėse prieš Juodkalniją bei vienintelis sekmadienį nuginklavo Serbijos vartų sargą, tai padarė prieš pat pirmojo kėlinio pabaigą.

Edgaras Jankauskas, Gytis Paulauskas

„Manau, kad taip, – paklaustas, ar mato G. Paulauską kaip naująjį 9-ą numerį, atsakė E. Jankauskas. – Jis stipriai patobulino daugelį savo žaidimo komponentų: kamuolio priėmimą, ramybę užbaigiant atakas, oro dvikovose atrodo visai kitaip. Dabar jis pakyla tvirtai, šoka aukštai ir sugeba laimėti didžiąją dalį aukštų kamuolių, bet, aišku, svarbiausia tai, kad jis muša įvarčius.“

Pasak trenerio, šios rungtynės prieš Serbiją atskleidė seriją tobulintinų dalykų apie šią Lietuvos rinktinę. Jo nuomone, svarbiausia progresuoti elementariose detalėse.

„Tada vaizdas būtų visiškai kitoks. Dabar mes per daug energijos sudeginame be kamuolio, kai privalome atidirbinėti papildomai už labai paprastas klaidas, tokias, kaip blogas kamuolio priėmimas, slystelėjimas ar netikslus perdavimas.

A lygoje tokios klaidos kainuoja gal 4 ar 6 sekundes ir kamuolys sugrįžta, o šiandien matėme, kad tokie kamuolio praradimai gali kainuoti minutes, kai varžovai sugeba taip sukti kamuolį. Tokių dalykų reikia vengti, ypač kai jie taip brangiai kainuoja.

Mes norėjome šiandien ilgiau laikyti kamuolį, bet gavosi vos 35 proc. Nebuvo tokio užtikrintumo, kokį parodėme ketvirtadienį. Nepavyko keisti kraštų, išderinti priešininko ir susikurti mums reikalingų erdvių.“

Tačiau E. Jankauskas įžvelgė ir pozityvių dalykų šiame dvejų rungtynių rinktinių lange. Jis pastebėjo, jog komanda gerokai paaugo.

„Mes aiškiai žinome savo principus ir juos diegiame per kiekvieną stovyklą. Visada nuo jų pradedame, prieš kiekvienas rungtynes juos prisimename, šlifuojame ir geriname. Keliame sau vis aukštesnius tikslus ir žūtbūt stengiamės nenuleisti tos kartelės“, – ugningai kalbėjo Lietuvos strategas.

Jis po rungtynių atskleidė ir vieną panaudotą taktinę gudrybę.

Pirmame kėlinyje kamuolį nuo savo vartų galingai smūgiuodamas Edvinas Gertmonas pasitempė koją ir reikalavo medikų pagalbos. Po trumpos apžiūros vartininkas galėjo tęsti rungtynes. Pasirodo, tai tebuvo surežisuotas manevras.

„Nieko nepaslėpsi, – juokėsi E.Jankauskas. – Taip, mažytė taktinė gudrybė. Nenoriu kritikuoti teisėjų, bet tai, kas vyko aikštėje, man atrodė, per daug buvo rodoma pagarbos serbams. Kiekvienas mūsų prisilietimas virto pražanga, o kur mes mušėme į vartus, kabino iš nugaros, nieko nedavė.

Reikėjo pauzių, buvo momentas, reikia pripažinti, kai buvo žaidybinė krizė. Maža taktinė gudrybė, tegul visi žino. Taip turėjome minutėlę, kada žaidėjai galėjo ateiti, trumpai pasikalbėti, atsipūsti. Šiandien tokią pertraukėlę sau pasidarėme.“


Standings provided by Sofascore


Spalį rinktinė vyks į Bulgariją bei namuose priims vengrus, o atrankos kampaniją užbaigs lapričio mėnesį numatyta išvyka į Juodkalniją.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis Europos čempionato atrankos varžybose:

Kovo 24 diena (penktadienis), 21.45 val. Serbija – Lietuva 2:0

Birželio 17 diena (šeštadienis), 16.00 val. Lietuva – Bulgarija 1:1

Birželio 20 diena (antradienis), 21.45 val. Vengrija – Lietuva 2:0

Rugsėjo 7 diena (ketvirtadienis), 21.45 val. Lietuva – Juodkalnija 2:2

Rugsėjo 10 diena (sekmadienis), 21.45 val. Lietuva – Serbija 1:3

Spalio 14 diena (šeštadienis), 19.00 val. Bulgarija – Lietuva;

Spalio 17 diena (antradienis), 21.45 val. Lietuva – Vengrija;

Lapkričio 16 diena (ketvirtadienis), 21.45 val. Juodkalnija – Lietuva;

2024-ųjų pirmenybės vyks Vokietijoje.

Iš kiekvienos grupės tiesiai į čempionatą pateks po dvi pirmas vietas užėmusias komandas, taip pat šeimininkė Vokietija, o likusios trys paaiškės po atkrintamųjų, kuriose komandos galės dalyvauti UEFA tautų lygos keliu.

Į atkritamąsias pateks po keturias geriausias A, B ir C divizionų komandas, kurios į čempionatą nepateks atrankos keliu. Jos susidurs savo diviziono akrintamosiose, iš kur į čempionatą iškops po vieną komandą.

Jei į čempionatą kažkuri iš keturių geriausių diviziono komandų pateks tiesiogiai, vieta atkrintamosiose atiteks žemiau bendrame diviziono reitinge esančiai komandai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)