Istorija

Pernai žalgiriečiai paneigė išankstinės prognozes ir užtikrintai įveikė Švedijos čempioną „Malmo“ – namuose nugalėjo 1:0, o išvykoje – 2:0.

Prieš Malmės klubą teko žaisti jau du kartus, o Geteborgo atstovus žalgiriečiai sutinka jau trečią sykį – tik skirtingas komandas.

1989 metais „Žalgiris“ UEFA taurės turnyre žaidė su tituluotu IFK „Goteborg“. Tuomet po pergalės Vilniuje 2:0 (abu įvarčius įmušė Robertas Fridrikas, rungtynes stebėjo sausakimšas stadionas – apie 15 tūkst. žiūrovų) svečiuose nusileista palankiu skirtumu 0:1.

Antrasis bandymas buvo ne toks sėkmingas – 2003 metais UEFA Intertoto turnyre namuose sužaista 1:1 su „Orgryte“, o Geteborge pralaimėta 0:3.

Dvikova Vilniuje išsiskyrė neįprasta situacija – teisėjo asistentui iš Portugalijos patyrus epilepsijos priepuolį, jį pakeitė lietuvis E. Vencius. Rungtynės taip pat išsiskyrė itin mažu žiūrovų skaičiumi (vos 200).

Iš šešėlio mieste

„Goteborg“ – antras pagal titulus šalyje, o „Orgryte“ – seniausias dar egzistuojantis švedų futbolo klubas (įkurtas 1887 m.) Mieste yra ir taip pat gilias tradicijas turinti GAIS ekipa (įkurta 1894 m.).

„Hacken“ savo gyvavimą pradėjo 1940 metais. Įdomu, jog klubo pavadinimas kilo nuo švediško žodžio „gyvatvorė“, kuri buvo aplink futbolo aikštę. Gamtinės sąsajos tuo nesibaigia – komandos oficialus aistruolių klubas vadinasi „Getingarna“ – išvertus į lietuvių kalbą, vapsvos.

Pirmą kartą į elitinį divizioną „Hacken“ prasibrovė 1982 m., tačiau daugelį metų migravo tarp aukščiausios ir antros lygos.

Plačiau „Hacken“ žinomas dėl savo organizuojamo „Gothia Cup“ jaunimo turnyro, kuris laikomas didžiausiu futbolo pasaulyje ir kasmet sutraukia pusantro tūkstančio komandų iš įvairių pasaulio kampų, tarp jų ir Lietuvos. Šios varžybos yra ir vienas didžiausių klubo pajamų šaltinių, jas finansuoja Švedijos valstybinės institucijos.

Pats „Hacken“ negarsėja išaugintais talentais, tačiau vieną žymų žaidėją turi. Tai – saugas Kimas Kallstromas, kuris Švedijos rinktinėje sužaidė 131-erias rungtynes.

Iškilimas

Profesionalioje tarptautinėje arenoje „Hacken“ debiutavo tik 2007 metais. Tiek tuomet, tiek 2011 m. tokią galimybę klubas turėjo ne dėl pasiekimų aikštėje, o dėl Sąžiningo žaidimo (Fair play) reitingo – kurį laiką UEFA skirdavo po papildomą vietą savo turnyruose aukščiausias tris vietas užėmusioms šalims.

Panašiu metu „Hacken“ pradėjo žaisti vis stabiliau ir nuo 2009 m. nėra iškritęs žemyn. 2012 m. pavyko pirmą kartą tapti vicečempionu, o 2016 ir 2019 m. – iškovoti šalies taurę.

Po nesėkmingo 2021 metų sezono pradžios prie komandos vairo stojo buvęs Norvegijos vyrų bei moterų rinktinių ir „Rosenborg“ klubo treneris Peras-Mathiasas Hogmo. Bene skambiausias jo pasiekimas – 2000 metais su moterų rinktine iškovotas olimpinių žaidynių auksas.

Su „Hacken“ pirmąjį sezoną jis kalnų nenuvertė – komanda čempionate liko 12-oje vietoje, o Europoje neprilygo „Aberdeen“ klubui (sutapimas – būtent prieš šią Škotijos komandą žais „Žalgirio“ ir „Hacken“ poros nugalėtojas) – svečiuose pralaimėta 1:5 ir tik namuose antrose rungtynėse atsitiesta 2:0.

Nors „Hacken“ biudžetas Švedijoje pernai buvo tik penktas pagal dydį (apie 22 mln. eurų) ir atsilieka nuo trijų Stokholmo klubų bei aiškaus ekonominio lyderio „Malmo“, Geteborgo komanda pakilo ant aukščiausio laiptelio ir tapo šalies čempione.

Rezultatyvumas

Pagrindine sėkmės priežastimi tapo įspūdingai atsiskleidusi puolimo grandis. Net 24 įvarčius pelnė rusų kilmės Aleksandras Jeremejevas (po praėjusio sezono jį perpirko Atėnų „Panathinaikos“). Dar 24 įvarčius pridėjo saugų trijulė – danas Mikkelis Rygaardas, švedas Oscaras Uddenas ir ganietis Ibrahimas Sadiqas.

Organizuojant atakas išsiskyrė ir kapitonas Samuelis Gustafsonas – iš visų lygos žaidėjų 2022 metų sezone atliko daugiausiai perdavimų paskutiniame aikštės trečdalyje. Aikštės viduryje jis kartais rungtyniauja su dvyniu broliu Simonu, taip pat šį sezoną nemažai žaidė jaunas saugas iš Dramblio Kaulo Kranto Amane Romeo.

Atakuojantis „Hacken“ žaidimo stilius atsispindėjo ir švieslentėje – vienerios komandos rungtynės baigėsi rezultatu 4:4, o iš viso ekipa čempionate įmušė 69 įvarčius (vidutiniškai po 2,3 per rungtynes).

Lyderiai

Šiuo aspektu „Hacken“ nepasikeitė – šiemet komanda yra rezultatyviausia Švedijos čempionate (vid. 2,5 įvarčio). Iš A. Jeremejevo lyderio vaidmenį puolime perėmė prieš tai dėl traumos nežaidęs jaunas puolėjas Bernie Traore (12 įvarčių), kuris dalijasi pirmąją poziciją snaiperių reitinge.

Puikią sportinę formą ir šiemet demonstruoja vidurio saugas M. Rygaardas (6 įvarčiai ir 10 rezultatyvių perdavimų), krašto saugas I. Sadiqas (14 įvarčių). Gegužę jie įmušė 3 iš 4 komandos įvarčių Švedijos taurės finale ir padėjo klubui iškovoti trofėjų.

Gynyboje yra dvi nepakeičiamos figūros – 35-erių vartininkas Peteris Abrahamssonas, kuris komandai atstovauja nuo 2014 metų, ir 29-erių gynėjas Johanas Hammaris. Pastarasis vidurio gynėjų porą antrus metus sudaro su 34-erių norvegu Evenu Hovlandu.

Kraštuose žaidžia jauni žaidėjai: 21-erių danas Kristofferis Lundas ir jo bendraamžis islandas Valgeiris Fridrikssonas. Pirmasis, anot švedų žiniasklaidos, artimiausiu metu gali persikelti į Italijos „Serie A“ klubą.

Permainos

Liepą „Hacken“ gretose neišvengė praradimų. Šį sezoną mažesnį vaidmenį turėjęs O. Uddenas išvyko į Nyderlandus, pagrindinis snaiperis B. Traore už 4,6 mln. eurų iškeliavo į anglų „Sheffield Utd“ (brangiausias visų laikų klubo pardavimas), o nemažai rezultatyvių perdavimų atlikęs Larsas Oldenas Larsenas persikėlė į Nyderlandus.

Komandą papildė saugas iš Tuniso Amoras Layouni, kuris spėjo pasižymėti įvarčiu Čempionu lygos atrankoje. Prieš dvikovą su „Žalgiriu“ švedai taip pat pasirašė sutartis su nigeriečiu saugu Ishaqu Abdulrazaku ir puolėju iš Serbijos Srdjanu Hrstičiumi – abu žaidėjai kol kas laukia savo debiuto.

Pasikeitimai komandoje suteikė šansą ir veteranui Tobiasui Sana – 34-erių žaidėjas iki tol turėjo minimalų vaidmenį, tačiau jau spėjo pasižymėti 2 įvarčiais per paskutines dvejas rungtynes, tarp jų – įspūdingu smūgiu Čempionų lygoje.

Europoje ir namuose

Čempionų lygos atrankoje „Hacken“ startavo užtikrintai – dviem pergalėmis prieš Velso čempioną „The New Saints“ (3:1 namie ir 2:0 svečiuose).

Antrajame etape švedų laukė Klaksviko KI – Farerų salų čempionas, kuris prieš tai sensacingai bendru rezultatu 3:0 eliminavo Vengrijos grandą Budapešto „Ferencvaros“. Pirmoji akistata Farerų salose baigėsi be įvarčių (0:0), o antroji Geteborge buvo tikras trileris – pirmieji įmušė svečiai, vėliau du kartus pirmavo švedai, bet abu kartus KI lygino rezultatą. Baudinių serijoje du „Hacken“ smūgiai buvo netikslūs ir tai lėmė varžovų pergalę.

Švedijos čempionate „Hacken“ paskutinį kartą žaidė liepos 29 d. – tuomet 3:1 nugalėjo lygos lyderį „Elfsborg“. Po 18 turų Geteborgo ekipa Švedijos čempionate žengia trečioje vietoje ir 4 taškais atsilieka nuo lyderio bei 3 taškais – nuo antroje pozicijoje žengiančio „Malmo“.

Skirtingai nei praėjusį sezoną, kai svečiuose nepralaimėjo nė karto, „Hacken“ šiemet geriau sekasi namuose: ten iškovotos 8 iš 9 pergalių, o išvykose – tik 4 iš 9.

„Žalgirio“ ir „Hacken“ pirmoji akistata ketvirtadienį, nuo 19 val., vyks Vilniuje.


Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją