Vilniečiai mėgins pakilti iš pelenų, kuriais buvo apibarstytas praėjęs sezonas – tik vis dar nematyti sudėties, kuriai bus patikėta ši misija.

A lyga – už kampo: Lietuvos vicečempionų startas taip pat laukia jau šį savaitgalį.

Bet per tradicinį komandos pristatymą žaidėjų rikiuotė buvo kukli – bent jau kovai keliais frontais nusiteikusio „Žalgirio“ masteliais.

Žiemą klubą paliko vartininkas Tomislavas Duka, gynėjai Mario Paveličius, Petaras Mamičius, Nassimas Hnidas, Stipe Vučuras, Kipras Kažukolovas, saugai Nicolasas Gorobsovas, Marko Miličkovičius, Leonardo Vaca, Arvydas Novikovas, Gustas Jarusevičius, Matas Vareika, puolėjai Mathiasas Oyewusi, Donatas Kazlauskas, karjerą baigė ilgametis kapitonas Saulius Mikoliūnas.

O išvykusių pamainos sąrašas – gerokai trumpesnis.

Kartu su vieninteliu naujoku iš Lietuvos – saugu Giedriumi Matulevičiumi – ekipą papildė Rumunijos vartininkas Arpadas Tordai, Martinikos rinktinės gynėjas Jorisas Moutachy, Komorų rinktinės gynėjas Younnas Zahary, dar vienas gynėjas iš Ukrainos Miroslavas Mazuras bei du serbai: saugas Nemanja Mihajlovičius ir puolėjas Nikola Petkovičius.

Tačiau V. Venslovaitienė teigia, jog artimiausiomis dienomis bus paskelbta apie mažiausiai keturis naujokus.

„Šiandien ir ryt atvažiuoja du žaidėjai. Trečias – trečiadienį. Taip pat laukia pokalbiai su dar dviem, iš kurių rinksimės“, – sakė „Žalgirio“ direktorė.

Komandos vairininkas Vladimiras Čeburinas pripažįsta, kad kamšyti spragas paskutinę minutę – rizikinga. Vis dėlto anot kazacho, dar rizikingiau atidžiai nepatikrinti kandidatūrų.

„Įvertinome praėjusio sezono klaidas. Dėl to ir komplektacija – vėlyva: labai daug kalbėjomės su žaidėjais, uždavėme jiems ir jų aplinkai daug klausimų, analizavome. Taip, gal ir rizikinga taktika, bet atsižvelgėme į praeities klaidas“, – tvirtino 58-erių specialistas.

Vladimiras Čeburinas

„Praeitą sezoną norisi greičiau pamiršti, bet išvadas padarėme, pamokas išmokome. Naują komandą komplektavome labai atsargiai. Pradėjome nuo „Žalgiriečio“ akademijos: pirmiausia buvo atrinkti jauni žaidėjai, prisijungę prie pirmos komandos. Džiaugiamės, kad dabar esame vieninteliai akademijos dalininkai, auginsime ten sau žaidėjus.

Dairydamiesi kitur, visų pirma ieškojome geros futbolo mokyklos ir tinkamų asmeninių savybių mišinio. Nė vienas čia nepateko su blogomis rekomendacijomis dėl charakterio ar neturėdamas motyvacijos pas mus žaisti. Mums reikia suprantančių, kas yra rūbinė ir kas yra taktika.

Pokalbiai užtruko be galo ilgai. Peržiūrėjome gal porą tūkstančių pavardžių, kalbėjomės su daugiau nei šimtu. Padėjo buvę ir esami komandos žaidėjai, aibė trenerių, klubų savininkų. Ir vis tiek darėme klaidų, bet stengėmės iš karto jas ištaisyti“, – dėstė V. Venslovaitienė.

Klubo vadovė veikiausiai turėjo omenyje tarpsezoniu „Žalgiryje“ šmėkštelėjusius, bet iškart pranykusius Keviną Bukusu iš Vokietijos bei bosnį Nardiną Mulahusejnovičių.

Pastarasis žalgiriečiu „pabuvo“ vos kelias valandas – kilus pasipiktinimui, jog pasikviestas Rusijoje karo su Ukraina metu žaidęs legionierius, tą pačią dieną paskelbta, jog komandoje jis neužsiliks.

Tiesa, V. Venslovaitienė tokį įvykių posūkį aiškino kitomis aplinkybėmis.

„Man paskambino ir pasakė, kad jis jau važiuoja į „Kauno Žalgirį“ rašytis kontrakto. Turėjome dvi valandas sureaguoti, o žaidėjas – aukšto lygio. Bet galiausiai jis gavo kitą pasiūlymą ir išvažiavo. O dėl vertybinio aspekto – ko gero, čia pražiūrėjome, nes reikėjo greitai priimti sprendimą“, – komentavo V. Venslovaitienė.

Kitaip nei treneris, „Žalgirio“ vadovė nemano, jog delsimas pildyti ekipos sudėtį gali būti pavojingas.

„Kaip suprantu, „Panevėžys“ irgi dar turi žaidėjų peržiūroje. Tai – normalus procesas siekiant išvengti klaidų. Mes, Lietuvos klubai, dėl savo finansinių galimybių esame paskutiniai eilėje“, – atsiliepė sostinės ekipos direktorė, pasak kurios, vienas iš būsimų naujokų bus paskolintas Saudo Arabijos klubo.

Ir čia pat pridėjo dar vieną kriterijų, į kurį esą kategoriškai atsižvelgta buriant sudėtį.

„Jeigu nemoka kalbos, net nesvarstėme. Posakis, kad egzistuoja universali futbolo kalba, mūsų atveju nepasitvirtino“, – teigė V. Venslovaitienė.

Įdomu, jog pats V. Čeburinas laisvai kalba tik rusiškai. Pirmadienio renginyje sulaukęs klausimo, kaip bendrauja su savo žaidėjais, jis bandė juokauti.

„Šiek tiek angliškai, šiek tiek japoniškai“, – „Žalgirio“ legionieriui Yukiyoshiui Karashimai akį merkė treneris.

Pirmadienį pristatyta ir klubo ekonominė padėtis.

2024 metų Vilniaus "Žalgirio" finansiniai planai

2022 metais „Žalgiris“ klestėjo tiek aikštėje, tiek finansiškai – UEFA Konferencijų lygos grupių etapą pasiekusio klubo biudžetas viršijo 5 mln. eurų. Bet pernai vilniečiai Europos turnyruose nebenuveikė nieko įsimintino, prarado Lietuvos čempionų bei LFF taurės savininkų laurus.

Klubo biudžetas 2023-iaisiais taip pat buvo kuklesnis: pajamos siekė 4 mln. eurų, iš kurių ketvirtadalį sudarė Vilniaus savivaldybės parama.

Žaidėjų atlyginimams išleista 1,5 mln. eurų, treneriams, kitam personalui ir administracijai – dar 1,2 mln.

Biudžetas buvo subalansuotas, bet iš ankstesnių laikotarpių „Žalgiris“ dar tempiasi beveik pusės milijono įsiskolinimus.

Šiemet priklausomai nuo pasirodymo UEFA turnyruose planuojama surinkti nuo 3,4 mln. iki 7,6 mln. eurų pajamų. Numatomų išlaidų „žirklės“ – ne tokios plačios: nuo 3,4 iki 4,3 mln. eurų.

Pirmas naujo sezono rungtynes žalgiriečiai žais ateinantį sekmadienį su Alytaus „Dainava“. Mačas vyks Marijampolėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)