Pirmose tarpusavio rungtynėse žalgirietės BFA arenoje po sunkios ir permainingos kovos 2:1 įveikė vilnietes, o pergalingą įvartį pelnė tik 89 minutę.

MFA „Žalgiris“-MRU futbolininkės Polinos Yanchuk teigimu, pastarosios rungtynės padarė jai didžiausią įspūdį šį sezoną. „Žaidėme BFA manieže, sąlygos buvo gan sudėtingos, tačiau rungtynės buvo labai intensyvios ir atkaklios. Pamenu, kad mes anksti išsiveržėme į priekį, vėliau galėjome įmušti dar kelis įvarčius, turėjau progų ir aš, bet nepavyko pasižymėti. O kai antro kėlinio pabaigoje „Vilniaus“ futbolininkės rezultatą išlygino, užvirė dar atkaklesnė ir kietesnė kova. Dideliam mūsų džiaugsmui baigiantis rungtynėms Karolina Jasaitytė pelnė nuostabų įvartį ir mes iškovojome pergalę. Iki šiol puikiai pamenu tas emocijas, galima sakyti, kad tai ryškiausia mano patirtis Lietuvos čempionate“, – teigė P. Yanchuk.

21-erių futbolininkė šį sezoną MFA „Žalgiris“-MRU gretose A lygoje per 9 rungtynes pelnė 4 įvarčius ir yra rezultatyviausia komandos žaidėja. Tiesa, praėjusiame sezone su Donecko „Šachtar“ moterų komanda Ukrainos Pirmoje lygoje žaidusi Polina neslepia, kad dar vasarį apie žaidimą Lietuvoje net negalvojo.

„Donecko „Šachtar“ klubas pernai nusprendė įkurti moterų komandą, į ją buvo pakviestos pajėgios žaidėjos, mums buvo iškeltas tikslas – patekti į Aukščiausią lygą. Pirmoje lygoje mes buvome visa galva geresnės, pirmame rate laimėjome visas rungtynes, o žiemą pradėjome ruoštis antrai čempionato daliai. Vasario pabaigoje turėjome su komanda vykti į Turkiją, ten buvo suplanuota treniruočių stovykla ir kontrolinės rungtynės, bet vasario 24 dieną pabudome nuo sprogimų. Tuo metu gyvenome klubo bazėje, Kijevo srityje, netoli Borispolio oro uosto. Sužinojome, kad prasidėjo karas ir privalome kuo greičiau palikti bazę. Aš atvykau pas tėvus ir dar kurį laiką laukiau, tikėjausi, kad gal karas greitai pasibaigs ir mes vėl galėsim ruoštis sezonui. Apskritai, niekas netikėjo, kad Rusija pradės bombarduoti visą Ukrainą, kad prasidės tikras karas. Po kelių savaičių teko apsispręsti – ar likti namuose ir tiesiog laukti, ar ieškoti galimybės žaisti futbolą užsienyje. Kelios „Šachtior“ futbolininkės buvo žaidusios Lietuvoje, MFA „Žalgiris“-MRU ekipoje, jos man ir pasiūlė atvykti į Vilnių“, – teigė P. Yanchuk.

Anot Polinos, Vilnius jai labai patiko. „Atvykau kovo mėnesį, tad per tą laiką turėjau daug galimybių susipažinti su miestu, ypač centrine jo dalimi ir Senamiesčiu. Man čia labai patinka, jauku, švaru, daug žalumos. Tiesa, negaliu pasigirti, kad puikiai žinau kitus Lietuvos miestus, nes keliauti teko tik tada, kai su komanda važiuodavome į rungtynes. Tačiau kol kas užtenka ir Vilniaus“, – tikino futbolininkė iš Ukrainos.

Kalbėdama apie moterų futbolą Lietuvoje, P. Yanchuk teigė, kad LMFA A lygos komandos yra gerokai pajėgesnės už Ukrainos Pirmos lygos dalyves, tačiau Aukščiausioje šios šalies lygoje net Šiaulių „Gintra“ į medalius nepretenduotų. „Ukrainos Pirmoje lygoje dalyvauja mėgėjiškos komandos, tik mes ir Kijevo „Dinamo“ turėjome profesionalias sutartis. Tuo metu Aukščiausioje lygoje visos futbolininkės yra profesionalės, už žaidimą gauna atlyginimą. Be to, sudarytos puikios sąlygos treniruotėms, tad galima koncentruotis tik į futbolą. Lietuvoje „Gintra“ yra pajėgiausia komanda, tačiau nemanau, kad Ukrainoje ji patektų tarp trijų geriausių. Pastaraisiais metais pas mus moterų futbole dominavo Charkovo „Zhytlobud“ komandos – pirma ir antra. Nors jų pavadinimas tas pats, bet tai skirtingos komandos. Taip pat labai pajėgi moterų ekipa yra Kryvyj Rih mieste, manau, kad ir Donecko „Šachtar“ su Kijevo „Dinamo“ ateityje kovos dėl aukščiausių vietų čempionate“, – vylėsi P. Yanchuk.

Tiesa, kol kas nėra aišku, kada Ukrainoje bus galima organizuoti futbolo čempionatus, tad P. Yanchuk žaidimas Lietuvoje suteikė puikią progą pasisemti vertingos patirties, paragauti legionierės duonos. „Žinojau kur važiuoju, Nadiia Veherych ir Krystina Kozub daug pasakojo apie moterų futbolą Lietuvoje, MFA „Žalgiris“-MRU ekipą. Nesigailiu čia atvykusi, nes gavau daug žaidimo praktikos, susipažinau su kitokia futbolo aplinka, treneriais ir žaidėjomis. Didžiausia problema tapo kalbos barjeras, nes dauguma komandos draugių nešneka ir nesupranta rusiškai, o man sudėtinga susikalbėti angliškai. Tai kėlė sunkumų ir aikštėje, rungtynių metu. Tačiau paskutiniu metu tas savitarpio supratimas gerėja, mezgasi ryšiai tarp žaidėjų. Be abejo, norėčiau pelnyti daugiau įvarčių, tačiau MFA „Žalgiris“-MRU ekipoje dažnai tenka žaisti saugų grandyje, aikštės kraštuose, tad ir progų įvarčiams būna kiek mažiau. Vis dėlto, neabejoju, kad galime sėkmingai žaisti tiek Lietuvoje, tiek ir Baltijos taurės turnyre. Gal šiais metais nepavyks iškovoti aukso medalių, bet apginti antrą vietą tikrai turime visas galimybes“, – konstatavo P. Yanchuk.

Sekmadienį vyksiančios rungtynės su „Vilniaus“ komanda bus paskutinė galimybė papildyti taškų sąskaitą prieš vasaros atostogas. Po 9 turų 17 taškų turinti MFA „Žalgiris“-MRU ekipa A lygoje užima antrą vietą, o 14 taškų surinkusios „Vilniaus“ futbolininkės žengia trečioje pozicijoje. „Mums šios rungtynės yra ypatingos, nes tai ne tik to paties miesto komandų dvikova, bet ir akistata su pagrindinėmis konkurentėmis kovoje dėl medalių. Apskritai, Vilniaus derbis yra principinis mačas, mes privalome laimėti, nes pergalės kaina yra labai didelė. Be to, daug smagiau grįžti namo su pergale, tada ir atostogos bus gerokai smagesnės“, – teigė MFA „Žalgiris“-MRU ekipos futbolininkė iš Ukrainos.

MFA „Žalgiris“-MRU ir „Vilniaus“ susitikimas sekmadienį LEU stadione prasidės 15 val.