Liepė išsinerti iš odos

Deividas Šemberas prieš kelias dienas parodė nekokį pavyzdį, mėgėjų pirmenybėse taip iškoneveikęs arbitrą, kad šie keliolikai minučių net buvo sustabdę rungtynes.

Buvęs profesionalus futbolininkas mačo įkarštyje veikiausiai pamiršo jau penkis mėnesius einantis A lygos prezidento pareigas, kurias užėmė skandalų išvargintam šalies futbolui žadėdamas kitokį įvaizdį.

Solidumo neprideda ir kuriozinė padėtis, susidariusi po Lietuvos apeliacinio teismo nutarties.

Prieš dvi savaites teismas patenkino Vilniaus „Žalgirio“ prašymą ir pritaikė laikinąsias apsaugos priemones „Kauno Žalgiriui“, kurį sostinės klubas spaudžia atsisakyti dabartinio pavadinimo.

A lygos autsaideriai įpareigoti iki galutinio teismo sprendimo nenaudoti savo veikloje žymens „Žalgiris“ jokia forma: nei ant komandos marškinėlių, nei interneto puslapyje ar informaciniuose pranešimuose, nei reklamoje.

Maža to, nutartis verčia ekipos vadovus užregistruoti ir naują juridinio asmens pavadinimą.

Bet kauniečiai į teismo priesakus dėmesio iki šiol beveik neatkreipė.

Iš „Kauno Žalgirio“ tapo „laikinosios sostinės komanda“

Vienintelį pokytį akylesni stebėtojai išvydo oficialiame „Kauno Žalgirio“ interneto puslapyje, kuriuo futbolo ekipa dalinasi su to paties pavadinimo krepšinio klubu.

Iš paskutinių ekipos naujienų išnyko „Kauno Žalgirio“ pavadinimas – klubas save apibūdina tokiomis sinoniminėmis sąvokomis kaip „trenerio Laimio Bičkausko auklėtiniai“, „laikinosios sostinės komanda“ ir pan.

Bet kitose tos pačios svetainės grafose tebešviečia „Kauno Žalgirio“ vardas, kaip toliau sėkmingai jis puikuojasi ir aikštėje ant komandos uniformų.

„Praėjo jau beveik 20 dienų, o niekas nesikeičia. Visus pažeidimus fiksuoja antstolis. Jo prerogatyva – užtikrinti teismo nutarties vykdymą. Jei to nedaroma, jis turi teisę skirti baudas“, – DELFI teigė Vilniaus „Žalgirio“ advokatė Giedrė Domkutė.

„Kauno Žalgirio“ pavadinimas niekur nedingo ir iš oficialių A lygos bei Lietuvos futbolo federacijos (LFF) komunikacijos priemonių.

„LFF byloje dalyvauja kaip trečiasis asmuo, apie teismo nutartį ji buvo informuota. Vilniaus „Žalgiris“ kreipėsi į LFF prašydamas imtis priemonių, kad nutartis būtų vykdoma. Kol kas matome, kad jokių veiksmų nesiimta. Bet tikimės, kad federacija, kaip A lygos organizatoriai, geranoriškai gerbs teismo sprendimą“, – sakė G. Domkutė.

A lygos komandų pavadinimai įrašyti licencijose, kurios buvo suteiktos prieš sezono startą. Pakeisti pastarąsias gali LFF vykdomasis komitetas, bet to daryti nesiruošiama.

„Federacijos požiūriu, tai yra ginčas tarp dviejų klubų, kuris turi būti išspręstas teisme. Atlikti tam tikrus veiksmus teismas įpareigojo „Kauno Žalgirį“, bet ne federaciją ar lygą. Jeigu teismas lieps, niekur nesidėsi – prieš įstatymą visi esame lygūs. Bet kol nesame įpareigoti, laukiame“, – DELFI aiškino LFF generalinis direktorius Nerijus Dunauskas.

Skundžia, tik neaišku, kam

O ko laukia nedviprasmišką teismo nurodymą gavęs „Kauno Žalgiris“?

„Sprendimą skundžiame ir laukiame išvadų. Į teisinius niuansus nenoriu veltis. Bandome išnaudoti visas galimybes“, – teigė vienas ekipos savininkų Paulius Motiejūnas.

Tik sunku suprasti, kam skundžiasi dėl teisės vadintis „Žalgiriu“ kovojantis klubas. Pagal Civilinio proceso kodeksą, apeliacinės instancijos nutartys dėl laikinųjų apsaugos priemonių negali būti skundžiamos kasacine tvarka.

„Žinau, kokie įstatymai, bet nenoriu plačiau komentuoti – toks advokatų nurodymas“, – DELFI priminus teisės aktus, patikslino P. Motiejūnas.

Anot ieškovų, „Kauno Žalgiris“ paprašė Vilniaus apygardos teismo panaikinti aukštesnės instancijos nutartį.

„Man tai neatrodo įmanoma: aplinkybės niekaip nepasikeitė, tad nėra jokio pagrindo naikinti. Bet kokiu atveju, nutartis dėl laikinųjų apsaugos priemonių yra galiojanti ir turi būti vykdoma“, – pabrėžė G. Domkutė.

Bet Kauno klubo atstovai neslepia, kad minčių apie pavadinimo keitimą neturi.

„Giname savo teises ir viskas. Mums šitas ginčas atrodo bergždžias. Tai – vienos personos principai ir nieko daugiau. Konkuruoti reikia aikštėje, o ne už jos ribų“, – kalbėjo P. Motiejūnas.

Įdomu, kad, kol paskutinėje turnyro lentelės vietoje žengiantys kauniečiai patys nepersikrikštijo, naujo vardo jiems nepriklijavo ir Vilniaus klubas. Lietuvos čempionų interneto svetainėje konkurentai toliau vadinami „Kauno Žalgiriu“.

Primename, kad pernai A lygoje debiutavęs Kauno klubas iki praėjusio gruodžio vadinosi „Spyriu“. L. Bičkausko treniruojamai ekipai susisiejus su Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubu, Vilniaus „Žalgiris“ pateikė ieškinį dėl teisių į prekės ženklą pažeidimo ir nesąžiningos konkurencijos.

Futbolo čempionai su krepšinio čempionais teisiasi ir kitoje byloje. Praėjusią gegužę pateiktame ieškinyje prašoma panaikinti penkių Kauno „Žalgiriui“ priklausančių prekių ženklų registraciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (352)