Paskutinį kartą oficialiose rungtynėse Lietuvos futbolininkai pergalę šventė 2021 m. spalio 9 d., kai Vilniuje 3:1 įveikė tuos pačius bulgarus.

Šį kartą pergalės kalviu tapo du įvarčius pelnęs gynėjas Pijus Širvys, Lietuvos rinktinės situaciją pagerino ir pirmo kėlinio pabaigoje antrą geltoną kortelę užsidirbęs ir savo komandą mažumoje palikęs bulgaras Andrianas Kraevas.

Sofijoje vykyusias rungtynes aktyviau pradėjo Bulgarijos rinktinė, tačiau Lietuvos futbolininkai užtikrintai dirbo gynyboje, o 7 min. surengė puikią ataką. Po Gvido Gineičio ir Fedoro Černycho kombinacijos Vykintas Slivka iššoko vienas prieš šeimininkų vartininką, tačiau Ivanas Dyulgerovas lietuvio smūgį atrėmė.

Netrukus žaidimas apsilygino, o 16 min. F. Černychas netgi pasiuntė kamuolį į bulgarų vartus, bet Lietuvos rinktinės kapitono įvartis nebuvo įskaitytas dėl nuošalės taisyklės pažeidimo.

Įpusėjus kėliniui abi komandos apsikeitė pavojingais išpuoliais: 29 min. galingai į varžovų vartus šovė G. Gineitis, o jau po minutės Emilijus Zubas gelbėjo Lietuvos rinktinę po Spaso Delevo reido.

Baigiantis kėliniui šeimininkai perėmė iniciatyvą ir atliko kelis pavojingus smūgius, bet 42 min. Bulgarijos rinktinė liko mažumoje. A. Kraevas neleistinai sustabdė Justo Lasicko prasiveržimą, užsidirbo antrą geltoną kortelę ir buvo priverstas palikti aikštę.

Lietuviai nieko nelaukė ir jau 44 min. išsiveržė priekį. Po G. Gineičio perdavimo nuo kampinio gairelės Linas Klimavičius atmetė kamuolį Pijui Širviui, o pastarasis iš kelių metrų pasiuntė jį į bulgarų vartus.

Antrame kėlinyje kiekybinę persvarą turėję lietuviai žaidė kantriai ir daugiau dėmesio skyrė gynybai. Visgi 55 min. V. Slivka su J. Lasicku surengė įspūdingą ataką, kurią tiksliu smūgiu galva įvarčiu pavertė pirmo kėlinio pabaigoje savo įvarčių sąskaitą rinktinėje atsidaręs P. Širvys.

Pijus Širvys


Bulgarų entuziazmas akivaizdžiai nuslopo. 63 min. V. Slivka ir J. Lasickas organizavo dar vieną aštrų išpuolį, F. Černychas iš kelių metrų smūgiavo į vartus, bet kamuolio kelyje atsidūrė ir smūgį blokavo Bulgarijos rinktinės gynėjas.

68 min. Lietuvos rinktinės treneriai atliko dvigubą keitimą ir vietoje G. Gineičio bei F. Černycho į aikštę išleido Matijų Reimeikį ir Arvydą Novikovą.

74 min. J. Lasickas perėmė kamuolį prie šeimininkų baudos aikštelės ir pelnė trečią įvartį, tačiau po VAR peržiūros įvartis nebuvo įskaitytas.

Rungtynės pasibaigė be didesnės intrigos, lietuviai užtikrintai kontroliavo kamuolį, o išsekę bulgarai laukė finalinio švilpuko.

STATISTIKA

Bulgarija – Lietuva 0:2 (0:1)

Vasilio Levskio stadionas, Sofija;

teisėjas – Giorgi Kruašvili (Sakartvelas);

Įvarčiai: 45 min. ir 55 min. Pijus Širvys (Lietuva);

Įspėti: 8 min. Valentinas Antovas, 21 min. Andrianas Kraevas, 60 min. Lukasas Petkovas, 68 min. Ilia Gruevas, 72 min. Kirilas Despodovas (Bulgarija); 20 min. Gvidas Gineitis (Lietuva);

Pašalintas: 42 min. Andrianas Kraevas (Bulgarija).

Lietuvos rinktinė: Emilijus Zubas, Linas Klimavičius, Modestas Vorobjovas, Gytis Paulauskas (85 min. Faustas Steponavičius), Fedor Černych (70 min. Arvydas Novikovas), Justas Lasickas, Vykintas Slivka (78 min. Eligijus Jankauskas), Gvidas Gineitis (69 min. Matijus Remeikis), Pijus Širvys (85 min. Markas Beneta), Edgaras Utkus, Rokas Lekiatas;

Atsargoje: Edvinas Gertmonas, Vytautas Černiauskas, Edvinas Girdvainis, Kipras Kažukolovas, Klaudijus Upstas, Ovidijus Verbickas, Daniel Romanovskij;

Neregistruotas: Paulius Golubickas.

Statistika

Po pergalės 5 taškus turinti Lietuvos rinktinė G gupėje pakilo į ketvirtą vietą, o Bulgarija su 2 taškais smuktelėjo į paskutinę, penktą poziciją.

Priminsime, kad pirmoji ekipų akistata birželio 17 d. Kaune baigėsi lygiosiomis 1:1. Tąsyk lietuviai pirmavo po Edvino Girdvainio įvarčio, bet 27 min. rezultatą išlygino Marinas Petkovas. Be to, 17 min. iš aikštės buvo pašalintas J. Lasickas, tad didesnę rungtynių dalį Lietuvos rinktinė žaidė mažumoje.

Tuo metu kitose G grupės rungtynėse šeštadienį Budapešte susitiko Serbijos ir Vengrijos rinktinės. Po labai atkaklios kovos pergalę 2:1 (2:1) iškovojo vengrai.

Nugalėtojų gretose įvarčiais pasižymėjo Barnabas Varga (21 min.) ir Rolandas Sallai (34 min.). Serbams įvartį pelnė Strahinja Pavlovičius (33 min.).

Po šios pergalės Vengrija G grupėje pakilo į pirmą vietą, o Serbija smuktelėjo laipteliu žemyn.

Į 2024 m. Europos futbolo čempionatą pateks tik pirmas dvi vietas grupėse užėmusios komandos.


Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją