Korupciją tyrinėjantys ekspertai tvirtina, kad statybos ir viešieji pirkimai – korumpuočiausia sritis Lietuvoje, sakoma TV3 laidos „Savaitės komentarai“ reportaže.

Nuo 1991 m. iki 2005 m. Lietuvoje nebuvo pastatytas nė vienas sporto objektas. Visi buvusieji sporto objektai buvo privatizuoti, kai kurie netgi sunaikinti, kaip futbolo aikštės.

Po Lietuvos rungtynių su ispanais dėl prastos aikštės atsisakė žaisti rusai, o į mūsų šalį norintys atvykti olandai to negali padaryti todėl, kad čia stadionai prasti. Kodėl per 20 metų lietuviai nesugebėjo pastatyti tarptautinius reikalavimus atitinkančio stadiono ir liko vienintelė šalis Europoje, neturinti kur žaisti tarptautinių rungtynių?

Liepė išmokti žaisti

Futbolo vadovai tvirtina, kad visi keliai veda į Vyriausybę, kuri vis žada, bet vis nemato reikalo statyti stadiono.

„Vaikščiojom pas visus, kur įmanoma. Tuometinis premjeras, amžiną atilsį A. Brazauskas mums atsakė, kad pirmiausiai turime išmokti žaisti futbolą, o to kažko prašyti“, - prisimena Liutauras Varanavičius, Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas.

Kitas Lietuvos premjeras Gediminas Kirkilas pinigų skyrė, bet dalis jų nusėdo bedugnėse politikų kišenėse. O dabartinis premjeras irgi neišsiskiria, sakydamas, kad pinigų stadionui nebus. „Be naujų sporto arenų Lietuvos krepšinio komandos laimėdavo aukščiausius apdovanojimus, tuo pavyzdžiu galėtų pasekti ir mūsų futbolas. Galėtumėm galvoti, kaip laimėti ne tik prieš Lenkiją, bet ir prieš Ispaniją, o po to galėtumėm jau galvoti ir apie stadionus“, - sakė Andrius Kubilius.

Kol kas už 100 mln. Lt Vilniuje stūkso tik Nacionalinio stadiono griaučiai, tuo tarpo futbolo vadovai sako, kad lenkai už tokią sumą būtų pastatę 2 stadionus ir į juos sutalpintų per 30 tūkst. žiūrovų. „Turime labai konkretų pavyzdį. Netoli Lietuvos Kielcuose, Lenkijoje per metus buvo pastatytas 15 tūkst. vietų stadionas už 48 mln. zlotų (maždaug 40 mln. Lt). Ir Jokių stebuklų, tai vieši skaičiai, galima nuvažiuoti pasižiūrėti. Tai pakankamai geras stadionas, tinkamas aukščiausio lygio varžyboms“, - sako L. Varanavičius.

Naujo stadiono statyti neapsimoka, nes sunku pavogti?

Neoficialiomis žiniomis, iš Nacionalinio stadiono statybų pasipelnė „Tvarkos ir teisingumo“ partijos suburta koalicija. Tą patyliukais pripažįsta ir patys Rolando Pakso partijos nariai. Koridoriuose šnibždamasi, kad stora riekė atiteko ir socialdemokratams, tuo metu buvusiems centrinėje valdžioje ir valdančioje koalicijoje Vilniuje, sakoma TV3 laidoje „Savaitės komentarai“. Toks valdininkų gobšumas ir korupcija stabdo verslo investicijas į statybų sektorių.

„Patys valstybės tarnautojai, kurie priiminėja sprendimus institucijose, dažnai sulaukia tiesioginio ar netiesioginio politikų spaudimo priimti palankesnį sprendimą. O nepotizmas – bičiulių ir giminių protegavimas – yra labiausiai paplitusi korupcijos forma Lietuvoje“, - sako Sergejus Muravjovas, „Transparency International“ skyriaus Lietuvoje vadovas.

Buvę Kūno kultūros ir sporto departamento vadovai taip pat pripažįsta, kad statant sporto bazes neišvengiama korupcijos, nes esą konkurencija tarp statybos firmų, norinčių gauti didžiulį užsakymą, yra didelė.

Futbolo vadovai nacionalinio stadiono statybas vadina nusikalstamomis ir įtaria, kad po šio skandalo valdininkams statyti stadioną tiesiog neapsimoka, nes sunku prisikišti kišenes svetimų pinigų. „Tos kainos yra viešos, tikrai neįmanoma nuslėpti realios sąmatinės vertės. Galbūt todėl ir nebestatomi stadionai, nes viskas yra labai skaidru ir aišku“, - svarsto L. Varanavičius.

Rekonstruos patys

Lietuvos sporto vadovai tvirtina, kad ir pastačius naują stadioną esą problema liks ir vis tiek nebus kur priimti Pasaulio futbolo čempionų, nes tam Lietuvoje – netinkamas klimatas: užsitęsus žiemai, kaip šiemet, kovo mėnesį nebus įmanoma parengti šviežios, lygios ir vešlios vejos.

Kol Vyriausybė iš futbolininkų pirmiausiai reikalauja rezultatų, Futbolo federacija pati ketina rekonstruoti Vilniaus „Vėtros“ stadioną ir nebetiki valdžios pažadais. „Tokios gėdos dar kartą nenorime ir geriau jau tegu tas žvirblis rankoje nei Vyriausybės žadėti briedžiai“, - mano L. Varanavičius.

Nors premjeras futbolininkams pavyzdžiu rodo krepšininkus, futbolo vadovai krepšinio arenų statybų pavyzdžiais neketina sekti. Jie tikina, kad po Europos krepšinio čempionato jos taps koncertų salėmis ir žmonės vėl liks be sporto bazių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją