Pirmadienį sušauktame neeiliniame LFF vykdomojo komiteto posėdyje nutarta panaikinti „MML City“ Pirmos lygos licenciją ir pašalinti komandą iš turnyro.

Kadangi aštuntą vietą antroje pagal pajėgumą šalies lygoje pastaruoju metu užėmęs klubas buvo spėjęs sužaisti daugiau nei pusę sezono, jo rezultatai lieka galioti. Likusiose rungtynėse „MML City“ bus įskaityti techniniai pralaimėjimai.

Tokio likimo Marijampolės klubas susilaukė dėl trijų įtarimų sukėlusių mačų šiame sezone: su Kretingos „Minija“, Vilniaus „Žalgiriu B“ ir Plungės „Babrungu“. Po šių akistatų LFF sulaukė lažybų rinkos stebėtojų perspėjimo signalų.

Skandalingai baigėsi – tiksliau, nesibaigė – ir šio mėnesio dvikova su Vilniaus „Riteriais B“, kai marijampoliečiai po pertraukos tiesiog nebegrįžo ant vejos.

„Paskutinis lašas buvo rungtynės su „Babrungu“, dėl kurių buvo įtartinai lažinamasi, jog „MML City“ pralaimės bent keturių įvarčių skirtumu, o iš viso bus pelnyti bent septyni įvarčiai. Taip ir nutiko („MML City“ pralaimėjo rezultatu 2:6 – Delfi).

Vykdomasis komitetas šiandien vienbalsiai pasakė, kad tokiems klubams vietos futbole nėra. Ten ne kartą keitėsi dalininkai, turbūt patys savo kieme nebesusitvarko, kas už ką atsakingas, bėga nuo tiesioginių atsakomybių. Skaudu matyti, kas dedasi Pirmos lygos klube.

Man asmeniškai norėjosi priimti sprendimą kuo anksčiau, bet užtrukome, nes klubas pasamdė gana neblogus teisininkus, buvo ruošiamos apeliacijos, ieškoma kabliukų. Galbūt jų taktika buvo užtęsti viską iki sezono galo. Bet situacija klube netenkino LFF, nes matome, kad kone kiekvienos ar kas antros rungtynės kelia riziką“, – komentavo E. Stankevičius.

„Džiaugiamės dėl tokio sprendimo, nes šešėlis krito visai lygai ir visiems klubams, kurie žaisdavo su „MML City“. Nebereikės galvoti, ar įvyks kitos rungtynės, ar po jų nebus raporto. Tai – tinkama proga kreiptis į klubų savininkus ir paraginti, kad jie labai atsargiai žiūrėtų į galimus investuotojus. Ir žaidėjai turi būti sąmoningi, suprasti, jog pasaulyje stebuklų būna labai retai, įvertinti, ar jiems siūlomos normalios sutartys ir adekvatūs atlyginimai“, – pridūrė Pirmos lygos valdybos pirmininkas ir „Be1“ komandos vadovas Andrius Markevičius.

Anot E. Stankevičiaus, asmeninių sankcijų susilaukė penki „MML City“ žaidėjai: du lietuviai ir trys užsieniečiai. Jie buvo diskvalifikuoti 15 rungtynių. Prasikaltusių futbolininkų pavardžių E. Stankevičius neįvardijo motyvuodamas tuo, jog šie dar gali pateikti apeliacijas.

„Gaila, kad randama būdų kaip prieiti prie jaunų lietuvių, papirkti arba kitaip paveikti juos. LFF šioje vietoje padaro viską, ką gali – nepadaro teisėsauga ir atitinkamos institucijos.

Noriu paraginti jas atitinkamai žiūrėti į šią problemą, nes ji labai opi. Mes pritaikome sportines sankcijas, bet susitarimų dėl rungtynių baigties organizatoriai lieka nebaudžiami, randa landų prieiti prie kitų klubų. Norime, kad kažkas būtų nubaustas, įkalintas, nes kol nebus precedento, tol jie jaučiasi nebaudžiami“, – sakė LFF prezidentas.

Manipuliavimas sporto varžybų rezultatais Lietuvoje buvo kriminalizuotas prieš šešerius metus, tačiau iki šiol nė vienas teisėsaugos tyrimas nesibaigė realiomis bausmėmis.

„Kažkas su tuo įstatymu nėra gerai, arba institucijos neatlieka savo darbo iki galo. Futbole buvo du trys nutrūkę tyrimai, taip pat keli – krepšinyje. Teisėsaugai vis nepakanka įrodymų, nors būna ir apklausų, ir kratų“, – apgailestavo E. Stankevičius, kuris neatmeta galimybės, kad „MML City“ dar mėgins ginčyti LFF sprendimą Tarptautiniame sporto arbitražo teisme (CAS).

Paklaustas, ar pati LFF neapsiribos dabartiniu sprendimu ir įvertins kitų susijusių asmenų – pavyzdžiui, „MML City“ įkūrėjo bei dabartinio Marijampolės apskrities futbolo federacijos prezidento Žydrūno Buzo atsakomybę, E. Stankevičius teigė, jog tokių ketinimų esama.

„Kreipsimės į patį Ž. Buzą ir Marijampolės federaciją, kad pateiktų paaiškinimus, kodėl niekas nebuvo daroma, kodėl įsileisti šie investuotojai. Gavus paaiškinimus, bus sprendžiama dėl galimų sankcijų“, – dėstė LFF vadovas.

Ž. Buzas vienu iš „MML City“ dalininkų buvo iki šio mėnesio. Registrų centro duomenimis, šiuo metu klubas priklauso dviem lietuviams ir dviem užsieniečiams: Tomui Glavinskui, Mindaugui Vilkui, Gruzijos ir Ukrainos pilietybes turintiems Levanui Lomidzei ir Levanui Hulordavai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją