„Toks yra šio čempionato lygis paskutinius šešerius ar penkerius metus, skirtumai yra labai nedideli. Nežinau, kas nutiks, bet nemanau, kad visi laimės savo likusius mačus“, – praėjusią savaitę sakė Londono „Arsenal“ treneris Mikelis Arteta.

Skirtumai buvo ir yra išties nedideli, tačiau paskutinius šešerius metus Anglijos futbolo sirgaliai stebėjo „Manchester City“ dominavimą.

Pepo Guardiolos auklėtiniai triumfavo „Premier“ lygoje net penkis kartus per paskutinius šešerius metus. Vieną sykį įsiterpti pavyko „Liverpool“ ekipai, kuri nugalėjo 2019-20 m. sezone.

Tiesa, tik du kartus iš pastarųjų penkių „Man City“ čempionišką sezoną baigė su didesne negu penkių taškų persvara prieš antrąją vietą. Šiemet istorija kartojasi.

Likus šešiems turams iki čempionato pabaigos su 73 taškais pirmauja Mančesterio ekipa. Antras žengia Londono „Arsenal“ su 71 tašku, trečias „Liverpool“ su tiek pat.

Pastarąjį sykį trys klubai dėl titulo lenktyniavo prieš 10 metų, 2013/14 m. sezone. Tąsyk taip pat ginklus surėmė „Man City, „Liverpool“ ir Londono „Chelsea“.

Kaip paaiškėjo vėliau, kertiniu momentu titulo kovoje tapo 35-ojo turo akistata tarp „Liverpool“ ir „Chelsea“.

Pirmojo kėlinio metu aikštės viduryje paslydęs šeimininkų kapitonas Stevenas Gerrardas varžovams padovanojo kamuolį, kurį Demba Ba netrukus pasiuntė į vartus, ir „Chelsea“ triumfavo 2:0.

Iki šių rungtynių lygoje pirmavusi „Liverpool“ į priekį užleido „Man City“, kurie ir tapo čempionais. Galutinėje rikiuotėje Liverpulio futbolininkai atsiliko dviem taškais, „Chelsea“ – keturiais.

Šį sezoną susitikimų tarp titulo varžovų jau nebebus, tačiau vietų paslysti dar apstu. Tą jau išvydome ir praėjusį savaitgalį.

Proga nutraukti 20 metų nesėkmių

Jei „Manchester City“ ir „Liverpool“ paskutinius penkerius metus Anglijoje grojo pirmaisiais smuikais, tai Mikelio Artetos treniruojama jauna Londono „Arsenal“ sudėtis dar tik įtvirtina savo pamatus elite.

Prieš metus pritrūko nedaug – Londono klubas iki pat sezono pabaigos laikėsi pirmas turnyro lentelėje, tačiau per paskutinius tris turus pralaimėjo dusyk ir palaidojo viltis nutraukti titulų badą.

„Premier“ lygoje paskutinį kartą ekipa triumfavo dar prieš 20 metų – 2003/04 m. sezone, kai per metus nepralaimėjo nė vienerių rungtynių.

Per kitus 20 metų ekipa tris kartus finišavo antra, o arčiausiai titulo buvo 2007-08 m. sezone, kai finišavo trečia, tik keturiais taškais atsilikusi nuo nugalėtojų „Manchester United“.

Pernai iki „Man City“ Londono klubui pritrūko penkių taškų.

„Didžiausia pamoka yra ta, kad kai ateina kovas, balandis, tu turi būti susikoncentravęs, pasiruošęs 24 valandas per parą ir būti formoje. Praėjusiais metais mums pritrūko šių dalykų“, – pralaimėjęs titulo kovą pasakojo ekipos strategas M. Arteta.

Akivaizdu, kad šiemet klubas išvadas atliko – „Arsenal“ demonstruoja geriausią gynybą lygoje.