Dažnai klaidingai manoma, kad „sokerio“ etiketę šiai sporto šakai prilipdė amerikiečiai.

Tačiau, kai šis žaidimas XIX amžiaus pabaigoje iš Anglijos pradėjo plisti po visą pasaulį, jis buvo vadinamas ir futbolu, ir „sokeriu“. Tiesa ta, kad šis terminas pirmiausia buvo pavartotas Anglijoje, kaip slengas apibūdinti futbolą.

Futbolo istorija prasidėjo prieš šimtus metų, bet moderni versija – įsitvirtino XIX amžiuje. Tiek mums labiau pažįstamas, tiek amerikietiškas futbolas išpopuliarėjo Anglijos mokyklose, kai prasidėjo atletikos bumas. Tuo metu kiekviena mokykla žaisdavo futbolą pagal skirtingas taisykles, ir tai keldavo rūpesčių, kuomet jos nuspręsdavo surengti varžybas tarpusavyje.

Žaidimui populiarėjant, buvo nuspręsta, kad taisykles reikia suvienodinti. Tad galiausiai, 1863 metų spalį, 11 klubų atstovai susitiko vienoje tavernoje Londone, kur buvo bandoma priimti vieningas taisykles. Po du mėnesius trukusių derybų daugumai pavyko pasiekti kompromisą ir buvo išleistos oficialios futbolo taisyklės. Susivienijimas pasivadino futbolo asociacija (FA).

Vis tik prie asociacijos prisijungė ne visi. Paskutiniame susitikime pasitraukė atstovai iš „Blackheath“ klubo, kuomet buvo nubalsuota futbole neleisti spardyti blauzdų bei nešti kamuolio rankomis. Taip žaisti nuo seno buvo įprasta Rugby miesto mokykloje. Tie, kas norėjo žaisti bėgdami su kamuoliu rankose, naują sportą pavadino regbiu. Taigi tuo metu, kai turėjo įvykti susivienijimas, angliškas futbolas pasidalino į dvi dalis: „asociaciją“ ir „regbį“.

Taip susiklostė, kad Anglijoje populiaresnis tapo tradicinis futbolas. Anglai savo pamėgtą sportą formaliai vadino asociacijos futbolu. Žaidimui pradėjus plisti po pasaulį, FA žaidimo versija buvo vadinama asociacijos futbolu, kad išskirtų iš kitų. Bet nuo 1880 metų tarp viešųjų mokyklų žaidėjų paplito trumpinimas - soccer.

Tokį pavadinimą lėmė žodžio „asSOCiation“ trumpinys „soc“. Slengui prigijus XX a. pirmoje pusėje, angliškai kalbančiose šalyse FA žaidimo versija jau buvo vadinama keletu vardų: „soccer'iu“, futbolu, ar „soccer“ futbolu. Vis tik, galiausiai tiesiog „futbolo“ pavadinimas įsivyravo visose šalyse, kuriose buvo priimtinesnės FA taisyklės.

Tuo tarpu, kas teikė pirmenybę kitoms žaidimo versijoms (JAV, Kanada, Australija), anglišką futbolą ir toliau vadino „soccer'iu“, o regbis Jungtinėse Valstijose imtas vadinti amerikietišku futbolu. Vienintelė Europos valstybė, kurioje vyrauja žodis „soccer“ - Airija. Airiai turi vietinį žaidimą galų futbolą (Gaelic Football), kurį labai myli ir gerbia, dėl to britiškąjį vadina „soccer'iu“.

Amerikoje painiava dėl futbolo pavadinimo tęsėsi ilgą laiką. Tarpmokyklinė futbolo asociacija vis dar naudojo žodį „futbolas“, kad apibūdintų „soccer'į“. 1913 metais oficialus Amerikos futbolo valdymo organas buvo pervadintas į "Jungtinių Valstijų Futbolo Asociaciją (angl. United States Football Association). „Soccer“ terminas galiausiai buvo įteisintas 1945 metais: USFA tapo „United States Soccer Football Federation“. Ir tik 1974 metais USSFF išbraukė žodį „futbolas“, ir liko tik „United States Soccer Federation“.

Įdomu tai, jog kai futbolas buvo paskleistas po visą pasaulį, žodis „futbolas“ nebuvo verčiamas į vietines kalbas. Pavyzdžiui, „fútbol“ - ispanų ar „futebol“ - portugalų kalbose. Žodžiai „fut“ ar „fute“ išvertus nereiškia pėdos. Tiesa, Italija turi unikalų pavadinimą šiam žaidimui - „calcio“, kuris kilęs iš veiksmažodžio „calciare“, reiškiančio - „spirti“.