193 cm ūgio norvegas praėjusiame sezone rungtyniavo pajėgiausioje Švedijos futbolo lygoje, kurioje vilkėjo Varbergo BoIS marškinėlius.

Drameno „Stromsgodset“ klubo sistemoje pirmuosius žingsnius kartu su savo broliu dėjęs K. Hovenas pajėgiausioje Norvegijos lygoje debiutavo būdamas vos 19-os, o vėliau rungtyniavo ir žemesnių Norvegijos lygų ekipose.

„Ieškodami puolėjo turėjome labai aiškiai išreikštas ir mūsų žaidimo stiliui reikalingas savybes, kurias Krisas turi. Jo profilis pilnai atitinka tai, ko mes ieškojome“, – sakė ekipos vyr. treneris Glennas Stahli.

Per dvejus metus su „Honefoss“ komandos marškinėliais jis pelnė 31 įvartį ir vėl atkreipė pajėgiausios Norvegijos lygos klubo dėmesį. Papildęs „Kristiansund“, naujasis žalgirietis aukščiausiame šalies divizione pasižymėjo vienu tiksliu smūgiu.

Tuomet dar penkerius metus jis praleido antroje šalies lygoje, kur vilkėjo „Sogndal“ ir „Skeid“ marškinėlius. Puolėjo sąskaitoje – dar 40 įvarčių.

2023-aisiais K. Hovenas pirmą kartą paragavo legionieriaus duonos ir prisijungė prie jau minėto pajėgiausios Švedijos lygos klubo – Varbergo BoIS. Tiesa, ten įsitvirtinti jam nepavyko, o komanda iškrito į žemesnį divizioną.

Debiutuoti „Kauno Žalgirio“ komandoje K.Hovenas galės jau vasario 12 dieną, kontrolinėse rungtynėse su Jerevano „Ararat-Armenia“.

Nevoina baigė darbus „TOPsport A lygos“ prezidento poste

„TOPsport A lyga“ turės naują prezidentą – vasario 12 dieną darbą oficialiai baigė Janas Nevoina. Buvęs Lietuvos futbolo klubų asociacijos A lygos prezidentas šiose pareigose darbavosi nuo 2020 metų kovo mėnesio, skelbiama lygos pranešime.

Pasibaigus sudėtingam koronaviruso pandemijos paveiktam sezonui, nuo 2021-ųjų čempionate išsigrynino stabilus 10 komandų skaičius, sėkmingai laikomasi sportinio principo, o pajėgiausi „TOPsport Pirmos lygos“ klubai turi vieną tikslą – kilti aukščiau ir žaisti Lietuvos čempionate.

Kiekviename sezone intrigos buvo apstu iki paskutinių pirmenybių sekundžių, kai spręsdavosi medalių dalybos, vietų tarptautiniame fronte ar išlikimo lygoje klausimai. Anot J. Nevoinos, prie konkurencingesnio čempionato prisidėjo privalomas trijų Lietuvos futbolininkų žaidimas aikštėje.

„Tikslai tampant A lygos prezidentu – sustiprinti klubus, lygą ir Lietuvos futbolą. Svarbu buvo užtikrinti rezultato neužtikrintumą, lyga tapo išties konkurencinga. Viena iš to priežasčių – trijų lietuvių aikštėje taisyklė.

Dėka jos kiekvienas klubas turi turėti ne mažiau 6–8 lietuvių, daug vietinio čempionato žaidėjų yra kviečiami į rinktinę. A lygos futbolininkai sudaro nacionalinės komandos pagrindą.

Žinoma, visa tai nėra tik vieno mano ar tik lygos nuopelnas, man buvo malonu būti sprendimus priimančios komandos dalimi. Glaudus bendradarbiavimas su Lietuvos futbolo federacija lėmė rezultatą, kurį visi matome šiandien“, – teigė J. Nevoina.

Janas Nevoina (Foto: "Riteriai")

Pastaraisiais sezonais paaugus lygos biudžetui, buvo daugiau investuojama į transliacijų kokybę – centrines turo rungtynes buvo galima stebėti TV6 kanalu ar internetu. Suprantant vaizdinio turinio svarbą žiūrovams, kartu su Lietuvos futbolo federacija (LFF) buvo žengtas dar vienas kokybiškas žingsnis – vartotojams pristatytos lygos apžvalgos ir laida prieš centrines rungtynes. 2023 metų sezone pristatytas ir VAR, o 2024-aisiais sirgaliai galės džiaugtis bent dviem transliacijomis su VAR per turą.

Prie labiau džiuginančių finansinių skaičių labai prisidėjo darni lygos komunikacija su LFF, kuri investuoja nemažus resursus siekdama puoselėti Lietuvos čempionatą. Šių metų „TOPsport A lygos“ biudžetas sieks apie 800 tūkstančių eurų, LFF skirta dalis bendrame biudžete – daugiau nei 300 tūkstančių eurų.

„Yra iššūkių, yra kur padirbėti, tačiau judama teisinga kryptimi. Lygos biudžetas, palyginus su 2020-aisiais, padvigubėjo, praėjusiais metais klubai nemokėjo nario mokesčio. Jeigu bus laikomasi tokios pačios strategijos, lyga turi tapti komercine – klubai gali tikėtis pajamų iš lygos.

Pagal turimas finansines galimybes, visi klubų vadovai dirba puikiai, jiems atskira didelė padėka už tai. Taip pat didelis ačiū Lietuvos futbolo federacijai, kuri kompensuoja teisėjų kaštus bei VAR. Be jos pagalbos lygai vargu, ar tai pavyktų. Taip pat dėkoju ir Lietuvos futbolo teisėjų asociacijai – išsivystė glaudus bendradarbiavimas tarp teisėjų ir klubų.

Noriu dar kartą visiems padėkoti už kartu nuveiktus darbus ir palinkėti sėkmės naujajam lygos prezidentui“, – kalbėjo J. Nevoina.