Jis paskelbs ne tik naujuosius (arba senuosius, jei titulą apgins prancūzai) planetos futbolo karalius, bet ir tai, kam atiteks Auksinis batelis, skiriamas rezultatyviausiam pirmenybių žaidėjui.

Likus vieninteliam mačui realių pretendentų į šį prestižinį apdovanojimą – net keturi: po du abiejose finalo dalyvių – Argentinos ir Prancūzijos – stovyklose.

Kol kas žingsneliu arčiausiai visų Auksinio batelio yra Lionelis Messi, Katare per 570 minučių pasižymėjęs 5 įvarčiais ir 3 rezultatyviais perdavimais. Jis šiose lenktynėse gali triumfuoti, net jei finale pats ir neprabils.

Tam tereikia, kad savo įvarčių ir rezultatyvių perdavimų taupyklės nebepapildytų Kylianas Mbappe, o Julianas Alvarezas ir Olivier Giroud įmuštų ne daugiau nei po vieną įvartį. Kitu atveju, Leo finale dar reikės šį tą nuveikti ir pačiam.

Antras snaiperių sąraše rikiuojasi kitas PSG klubo puolėjas K. Mbappe su 5 įvarčiais ir 2 rezultatyviais perdavimais. Jo privalumas tas, kad Katare yra sužaidęs beveik 100 minučių mažiau nei L. Messi, taigi jeigu finale „Les Bleus“ lyderis atliks bent vieną rezultatyvų perdavimą, o Leo liks tuščias, būtent prancūzas pakils į pirmą vietą – nebent J. Alvarezas arba O. Giroud, kurie abu yra sukaupę po 4 tikslius smūgius, sumedžios dar bent du įvarčius.

Pastarąjį kartą 5 įvarčių per turnyrą tam, kad taptum rezultatyviausiu jo žaideju, užteko 2010-aisiais Pietų Afrikos Respublikoje.

Tuomet Thomaso Mullerio, Wesley Sneijderio, Davido Villos ir Diego Forlano ginčo laimėtoją vokiečio naudai išsprendė antrasis kriterijus – rezultatyvių perdavimų kiekis. Jei sutaptų ir jis, viską lemtų tai, kas aikštėje praleido mažiau minučių.

Pagrindiniai pretendentai į Auksinį batelį Katare (vieta, žaidėjas, šalis, įvarčiai, rezultatyvūs perdavimai ir žaistos minutės):

Bet, žinoma, svarbiausias sekmadienio finalininkų tikslas – ne asmeniniai prizai, o pagrindinis trofėjus ir šalies šlovė.

Pastarajį sykį „La Albiceleste“ ir „Les Bleus“ keliai susidūrė 2018-aisiais Kazanėje. Tada įspūdingą septynių įvarčių aštuntfinalio trilerį 4:3 laimėjo Prancūzijos futbolininkai.


Argentiniečiai pasaulio čempionais yra tapę du kartus – 1978 m. Argentinoje ir 1986 m. Meksikoje, prancūzai taip pat du – 1998 m. Prancūzijoje ir 2018 m. Rusijoje.

Prie abiejų jų triumfų istorijoje svariai prisidėjo dabartinis rinktinės treneris Didier Deschampsas. Prancūzų karvedys yra vienas iš trijų žmonių istorijoje, triumfavęs tiek kaip žaidėjas, tiek kaip treneris (1998 ir 2018 m.).

Kiti du – vokietis Franzas Beckenbaueris (taip pat po sykį) ir brazilas Mario Zagallo (po du kartus, vieną iš jų – kaip trenerio asistentas).

Savo ruožtu sekmadienį ilgai brandintą svajonę – pastatyti į savo apdovanojimų lentyną vienintelį trūkstamą trofėjų Pasaulio taurę – besivaikysiantis L. Messi yra pasmerktas tapti visų laikų rekordininku.

Finalo mačas Leo bus jau 26-asis apskritai planetos pirmenybių susitikimas ir šiuo pasiekimu jis pralenks iki šiol lyderiavusį legendinį Vokietijos saugą Lotharą Matthausą (25 rungt.) Šio tautiečio Miroslavo Kloses sąskaitoje – 24, o italo Paolo Maldini – 23.

Primename, kad finalo pradžia – sekmadienį 17 valandą Lusailo stadione.

Titulinei dvikovai teisėjaus 41-erių metų lenkų arbitras Szymonas Marciniakas. Jis taps pirmuoju istorijoje teisėju iš Lenkijos, švilpusiu pasaulio čempionato finale.

Ypatingą vakarą Sz. Marciniakui talkins jo tautiečiai Pawelas Sokolnickis ir Tomaszas Listkiewiczas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją