Birželio tarptautinio kalendoriaus „langas“ lietuviams – kaip juodoji skylė.

Pernai po keturių pralaimėjimų bendru įvarčių santykiu 1:12 joje prapuolė treneris Valdas Ivanauskas.

Užpernai Valdą Urboną po vandeniu panardino trijų pralaimėjimų serija, kurią vainikavo Ispanijos jaunimo rinktinės užkurta pirtis. Tuomet dėl teigiamo Sergio Busquetso COVID-19 testo izoliuotis turėjo visa pagrindinė ispanų sudėtis, bet ją paskutinę akimirką pakeitusi pamaina sumušė bežadžius lietuvius 4:0.

Iš viso šiame amžiuje per vasaros pradžios „langą“ Lietuvos rinktinė yra sužaidusi 45-erias rungtynes, įskaičiuojant ir gegužės pabaigoje vykdavusius Baltijos taurės turnyrus.

Rezultatai – 6 pergalės, 5-erios lygiosios, 34 nesėkmės.

Visas pergales Lietuvos futbolininkai susirinko Baltijos taurės varžybose rungdamiesi su šiauriniais kaimynais, išskyrus vieną vienintelę, prieš 16 metų pasiektą oficialiose rungtynėse – Europos čempionato atrankoje Gruzija nugalėta 1:0.

2021 m. rungtynės tarp Lietuvos nacionalinės ir Ispanijos jaunimo rinktinės

Paskutinį sykį nepralaimėti pavyko prieš ketverius metus, kai 1:1 sužaista su Liuksemburgu.

Net ir nesėkmių užgrūdinto Lietuvos futbolo masteliais, birželis dažnai būna nusivylimų mėnuo.

„Labai karšta, visi žaidėjai nori važiuoti į Palangą, ir dėl to niekas neišeina“, – Delfi paklaustas, kodėl vasaros rinktinei paprastai prasideda liūdnai, juokėsi Rokas Garastas.

34-erių futbolo specialistas 2016-2018 metais pats talkino E. Jankauskui per pirmąją šio „kadenciją“ Lietuvos rinktinės stratego pareigose.

Buvęs ilgametis „Kauno Žalgirio“ klubo vairininkas pamena, jog šiuo laikotarpiu birželio sindromas lietuvių pernelyg nekamavo – pasiekti rezultatai atitikdavo bendrą kontekstą.

Bet 2018-aisiais tai jau buvo pabaigos pradžia: E. Jankausko auklėtiniai nelaimėjo Baltijos taurės, draugiškose rungtynėse nusileido Iranui ir Lenkijai. Vėliau sekė ruduo, per kurį buvo pralaimėti visi šeši mačai UEFA Tautų lygoje, ir E. Jankauską pakeitė V. Urbonas.

Birželio „langas“ vyksta finišavus pajėgiausioms žemyno nacionalinėms pirmenybėms ir UEFA klubų turnyrams.

Tačiau čempionatai, kuriuose rungtyniauja geriausi Lietuvos futbolininkai, baigiasi bent keliomis savaitėmis anksčiau.

Pavyzdžiui, šiemet gegužės viduryje – likus mėnesiui iki rinktinės dvikovų – atostogos prasidėjo Izraelyje rungtyniavusiam Arvydui Novikovui bei Graikijoje žaidusiam Vykintui Slivkai.

Vykintas Slivka

Ir sudėtį rungtynėms su Bulgarija bei Vengrija būręs E. Jankauskas ryžosi palikti už borto abu patyrusius žaidėjus, kurių nacionalinės ekipos saugų grandyje anksčiau nebūdavo nebent traumų atveju.

„Pamenu, kai dar pats dirbau rinktinės štabe su Edgaru, jis turėjo tvirtą požiūrį, jog į rinktinę reikia kviesti savo klubuose reguliariai žaidžiančius futbolininkus. Matau, kad tą pačią nuostatą jis išlaiko ir dabar – kvietimai dalinami atsižvelgiant į žaidimo laiką. Teoriškai tai atrodo labai logiška, o kaip pasiteisina tikrovėje, pamatome aikštėje. Man irgi įdomu, ar tai turės teigiamos įtakos“, – komentavo R. Garastas.

Rinktinėje taip pat nebus nuo balandžio nežaidusių Domanto Šimkaus, Lino Mėgelaičio, Rumunijos čempionate progų pasireikšti nebegavusio Rolando Baravyko.

Vietoje jų E. Jankauskas pasitelkė daugiau A lygos žaidėjų, kurių stovykloje iš viso – 14. Pridėkime du, rungtyniaujančius taip pat pavasario-rudens sistema rengiamame Latvijos čempionate, ir belieka septyni, jau pabaigę sezonus užsienio klubuose.

Edgaras Jankauskas

Tokios proporcijos Lietuvos rinktinei nėra būdingos – E. Jankauskas išdrįso plaukti prieš srovę, rinkdamasis ne garsesnes pavardes, o geresnės sportinės formos perspektyvą.

Pernai V. Ivanauskas mąstė kitaip, tikėdamasis „apšildyti“ atostogaujančius žaidėjus ilgesnėje nei įprasta stovykloje Druskininkuose – nepavyko.

Tačiau, nors ir turėdamas argumentų, E. Jankauskas vis tiek rizikuoja – skaudžių nesėkmių atveju ilgamečių lyderių stygius jam bus primintas.

„Suprantu, kad daugelio futbolo gerbėjų akyse tai yra rizika. Bet trenerio darbe jos būna kiekviename žingsnyje, kadangi kiek žmonių – tiek ir nuomonių. Neabejoju, kad Edgaras stengiasi pagal turimą informaciją ir savo paties viziją priimti geriausius įmanomus sprendimus.

Tik tiek, jog Lietuvos rinktinės atveju būna labai sunku įvertinti vieną ar kitą pasirinkimą, nes beveik visada žaidi su aukštesnio lygmens varžovais. Tarkime, jeigu dabar pralaimėtume vengrams ar bulgarams – būtų sunku pasakyti, kad ši sudėtis visiškai nepasiteisino, nes mes bet kokiu atveju nesame favoritai“, – svarstė R. Garastas.

Rokas Garastas / FOTO: L. Žemgulis

Ar apskritai įmanoma suburti tarptautiniu lygmeniu sėkmingą rinktinę iš A lygos pasiūlos?

„Seniau iš vietinio čempionato į rinktinę būdavo labai sudėtinga patekti, tai padarydavo tik vienas kitas. Dabar laikai – stipriai pasikeitę, užsienyje žaidžiančių futbolininkų liko žymiai mažiau, ir jie rungtyniauja žemesniame lygyje. Taip jau yra, kitaip nebus. Reikia rinktis iš to, ką turime.

Matėme, kad nors Vilniaus „Žalgiris“ pernai debiutavo Konferencijų lygoje, lietuvių toje komandoje nebuvo daug, tik vienas vartininkas Edvinas Gertmonas žaidė nuolat. Tad sudaryti rinktinę vien tik iš A lygos žaidėjų nėra lengva.

Bet visada įmanoma kažką suklijuoti ir išspausti. Pats esu treniravęs ne vieną futbolininką, dabar pakviestą į rinktinę, žinau jų lygį – manau, būdami vieningi ir atsidavę jie yra pajėgūs siekti teigiamo rezultato“, – samprotavo R. Garastas.

Apskritai, jo nuomone, rinktinės pastarųjų metų agoniją birželį lemdavo labiau atsitiktinai sutapusios aplinkybės – R. Garastas viliasi, jog E. Jankausko ekipa su iššūkiais susidoroti gali sėkmingiau.

Edgaras Jankauskas (dešinėje)

„Kai ateina naujas treneris, visada komandoje iš pradžių būna pakilimas. Po to – sugėrus kažkiek pralaimėjimų – ateina etapas, kai tikėti treneriu jau sunkiau.

Edgaro atėjimas dar „šviežias“, tikiu ir pats žinau, kad žaidėjai dabar važiuoja į rinktinę su malonumu, nori jai atstovauti, nes jiems patinka tai daryti. Viduje norėčiau tikėti, kad šis birželis nebus juodas, kad pakeisime šias tendencijas“, – sakė pašnekovas.

Lietuviai artimiausią savaitę tęs Europos čempionato atrankos ciklą, kuris praėjusį kovą prasidėjo pralaimėjimu Serbijai išvykoje 0:2.

Šeštadienį, nuo 16 val., Kaune laukia akistata su Bulgarija – paskutine komanda, kurią pavyko įveikti oficialiose rungtynėse. Prieš dvejus metus tuomet V. Ivanausko treniruota Lietuvos rinktinė taip pat namuose šventė pergalę 3:1.

Birželio 20 d. E. Jankausko auklėtiniai svečiuose pasitikrins jėgas su Vengrija.

FIFA reitinge pastaroji užima 33-ią, Bulgarija – 76-ą, o Lietuva – 146-ą vietas.

Atrankos G grupėje taip pat varžosi Serbija ir Juodkalnija.


Lietuvos rinktinės sudėtis rungtynėms su Bulgarija ir Vengrija

Vartininkai

Edvinas Gertmonas (Vilniaus „Žalgiris“), Lukas Paukštė („Šiauliai“), Emilijus Zubas (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis).

Gynėjai

Linas Klimavičius („Panevėžys“), Edvinas Girdvainis („Kauno Žalgiris“), Kipras Kažukolovas (Vilniaus „Žalgiris“), Artemijus Tutyškinas (Lodzės LKS, Lenkija), Pijus Širvys („Panevėžys“), Rokas Lekiatas („Šiauliai“), Justas Lasickas (Ljublianos „Olimpija“, Slovėnija), Markas Beneta („Panevėžys“).

Saugai

Modestas Vorobjovas (be klubo), Gvidas Gineitis („Torino“, Italija), Ovidijus Verbickas (Vilniaus „Žalgiris“), Gratas Sirgėdas („Kauno Žalgiris“), Eligijus Jankauskas („Šiauliai“), Danielis Romanovskis („Šiauliai“), Karolis Uzėla (Rygos RFS, Latvija), Faustas Steponavičius („Tukums 2000“, Latvija), Deividas Šešplaukis („Šiauliai“), Klaudijus Upstas (Kauno raj. „Hegelmann“).

Puolėjai

Gytis Paulauskas („Egnatia“, Albanija), Fiodoras Černychas (Limasolio AEL, Kipras).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją