Sekmadienį Limasolyje lietuviai 0:1 nusileido FIFA reitingo kaimynei Kipro rinktinei.

Svečiai kiek ilgiau kontroliavo kamuolį (54 proc. laiko), atliko daugiau smūgių (atitinkamai 12 ir 5, į vartų plotą – po 2), kėlė daugiau kampinių (5 ir 3), dažniau ir tiksliau perduodavo kamuolį vienas kitam.

Bet šeimininkams pakako vienos grubios oponentų klaidos.

22-ą min. Justas Lasickas nepataikė į kamuolį ir leido pabėgti Nicholui Ioannou, kuris atliko rezultatyvų perdavimą idealioje pozicijoje atsidūrusiam Ioanniui Pittui.

Prieš tai patys kipriečiai vos nenusvilo dar apmaudesniu būdu. 12-ą min. Kipro vartininkas Constantinos Panayi „lygioje vietoje“ nesuvaldė kamuolio – šis nuriedėjo už vartų linijos, bet teisėjui iš Rumunijos Marceliui Birsanui pasirodė, jog iki galo jos nekirto.

Pirmame kėlinyje E. Jankauskas turėjo pretenzijų teisėjams, skųsdamasis dėl varžovų žaidimo ranka, kuomet po kampinio atakavo Kipras Kažukolovas.

„Nesinori mojuoti kalavijais po rungtynių, turbūt galima pažymėti ir tai, kad tą neįskaitytą įvartį mušėme ne mes, o patys varžovai. Bet toje situacijoje sukūrėme gerą spaudimą, privertėme suklysti. Paskui dar buvo labai akivaizdus žaidimas ranka baudos aikštelėje, kurio teisėjai vėl nenorėjo matyti. Tačiau koncentruotis šiaip ar taip reikia į savo žaidimą“, – atsiliepė lietuvių strategas.


Baigiantis pirmam kėliniui geriausia proga nukrito Edvinui Girdvainiui ant galvos tiesiogine to žodžio prasme – Gvidui Gineičiui pakėlus kamuolį nuo kampinio gairelės, Lietuvos rinktinės gynėjas liko visiškai laisvas, bet smūgiavo pro šalį.

Iškart po pertraukos nedaug pritrūko Loizui Loizou, po kurio tolimo smūgio kamuolys atsimušė į virpstą, priešingų vartų konstrukciją patikrino ir Arvydas Novikovas.

„Rezultatas neigiamas, o kalbant apie žaidimą, labai gerai pradėjome rungtynes, ilgiau kontroliavome kamuolį, žaidėme, kaip norėjome. Tai, kas nepavyko praeitame mače su Juodkalnija, šįkart veikė: agresyviai pradėjome, ieškojome erdvių už varžovų nugarų. Tačiau trūko užbaigimo – arba teisėjai nenorėdavo, kad jis būtų sėkmingas“, – komentavo E. Jankauskas.

Dešimčia pozicijų aukščiau už Lietuvą FIFA reitinguojamas Kipras (124-a vieta) pasiekė pirmą pergalę po metų pertraukos.

Mačas vyko tik pernai už 45 mln. eurų pastatytame „Alphamega“ stadione, turinčiame 11 tūkst. vietų. Jei ketvirtadienį kipriečių akistatoje su Ispanija tribūnos buvo sausakimšos, sekmadienį vargiai susirinko ir tūkstantis žiūrovų.

Tai buvo paskutinės Lietuvos rinktinės rungtynės šiais kalendoriniais metais.


– Kaip J. Lasickas reagavo į savo nesėkmingą epizodą, nulėmusį rezultatą? – po rungtynių buvo paklaustas E. Jankauskas

– Jis yra labai profesionalus žaidėjas, sąžiningas žmogus. Po rungtynių rūbinėje jis norėjo atsiprašyti komandos, bet manau, jog tam visiškai nebuvo pagrindo. Gal visko neapskaičiavo, gal apakino stadiono lempos, tačiau tai buvo visiškai žaidybinis momentas, tokių būna nemažai, tik ne visada baigiasi įvarčiu. Negali būti jokio kaltų ieškojimo.

– Minėjote, kas pavyko šiose rungtynėse, o kas neišėjo?

– Šiame „lange“ mums nepavyko įmušti įvarčio, vadinasi, pagrindinė problema buvo atakų užbaigimas.

– Po rungtynių ilgokai užtrukote rūbinėje, ką pasakėte auklėtiniams?

– Aptariau šią stovyklą ir kartu atsisveikinau su kai kuriais žaidėjais, kurie nebekeliaus su mumis į Lietuvą. Norėjosi visiems padėkoti, nes vyrai atidavė visas jėgas. Nors tai buvo pirmas „langas“ šiais metais be taškų, nepavadinčiau jo labai blogu – tik nesėkmingu. Vyrai buvo profesionaliai susikaupę, gerai treniravosi ir gerai žaidė, tačiau mums nepavyko. Ne visada tęsis geras ruožas, bus ir kalnelių. Tai – jau priešininkų nuopelnai.


– Kaip komanda reaguoja į pralaimėjimus, ar nepastebėjote, kad žaidėjų rankos imtų svirti?

– Čia jau mūsų, trenerių, užduotis, kad to nebūtų, kad entuziazmas neblėstų. Tai – labai svarbu, nes žinome, kad mūsų kelias nebus lengvas, o kaip tik akmeningas, duobėtas. Pralaimėjimus turime išgyventi filosofiškai, nelaikyti jų kažkokia pabaiga. Tai – proceso dalis, pralaimėjimų bus, ir po jų svarbiausia kuo greičiau atsitiesti, padaryti išvadas, taisyti klaidas.

– Šiandien aikštėje vienu metu rungtyniavo trys jauniausi rinktinės futbolininkai: 19-mečiai Gvidas Gineitis ir Faustas Steponavičius, taip pat metais vyresnis Matijus Remeikis. Kokį įspūdį paliko jų žaidimas?

– Na, jie tikrai daug laisvalaikio praleidžia kartu, todėl reikėjo ir aikštėje pamatyti juos drauge. Čia – mūsų ateitis, mūsų futbolo šviesa. Nenorime skubinti rinktinės jauninimo, bet visi trys – talentingi, jų laikas ateina natūraliai. Turime jiems duoti kelią.

Primename, jog prieš kelias dienas pasirodymą Europos čempionato atrankoje baigę lietuviai penkių ekipų G grupėje surinko 6 taškus ir finišavo ketvirti. Kipro rinktinė varžėsi A grupėje ir pralaimėjo visas rungtynes bei liko paskutinė.

Iki šiol Lietuva ir Kipras tarpusavyje buvo susitikę tris kartus: dusyk pajėgesni buvo kipriečiai, bet paskutinę akistatą, 2001-aisiais vykusią taip pat Limasolyje, lietuviai laimėjo 2:1.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją