Viščiukus skaičiuos po atsakomojo mačo

FIFA reitinge 81-ą vietą Estija jau yra įsitaisiusi aukščiau Lietuvos (103 pozicija), o jei laimės ketvirtadienio rungtynes, išsiverš į priekį ir skaičiuojant tarpusavio akistatų rezultatus.

Dabar abi komandos, kovodamos viena su kita, yra pasiekusios po 19 pergalių, dar aštuoni mačai pasibaigė lygiosiomis.

DELFI pasiteiravus, ar pergalė Vilniuje simbolizuotų pokyčius Baltijos valstybių futbolo hierarchijoje, M. Pehrssonas rimtai susimąstė.

„Sunkus klausimas. Apie tai nebuvau pagalvojęs. Šiaip ar taip, su lietuviais žaisime ir atsakomąją dvikovą, turbūt ji irgi bus tokia pati sunki. Dabar mums svarbu tik gerai pasirodyti Vilniuje – jei tai pavyktų padaryti, vien dėl to būtume laimingi. O į platesnį kontekstą reikėtų pasižiūrėti po antrųjų rungtynių“, – samprotavo specialistas iš Švedijos.

Savo ruožtu, komandos kapitonas ir lyderis Ragnaras Klavanas nemano, kad įveikti kaimynus estams yra principo reikalas.

„Tai bus labai svarbios atrankos rungtynės, ir tokios motyvacijos mums visiškai pakanka“, – paklaustas, ar Pabaltijo derbis kelia papildomų emocijų, teigė Vokietijos „Augsburg“ klube rungtyniaujantis gynėjas.

Kaip ir lietuviai, estai svajoja pasinaudoti išaugusiu Europos čempionato dalyvių skaičiumi ir pirmą kartą šalies istorijoje praverti finalinio etapo duris. Bet nuo praėjusių metų gruodžio Estijoje dirbantis M. Pehrssonas pabrėžia dar tebelipdantis komandą aplink save.

„Esu naujas treneris, o į rinktinę įsiliejo nemažai jaunimo. Esame kūrimo procese ir toli į priekį negalime žvalgytis, mums tiesiog reikia mums tobulėti“, – svarstė 38-erių treneris.

Sąskaitoje jau turi neplanuotų taškų

Tiek Lietuva, tiek Estija atrankos į 2016 metų Europos pirmenybes turnyrą rugsėjį pradėjo sėkmingai. Bet jei pirmieji iškovojo planuotą pergalę prieš San Mariną 2:0, estai nustebino daugelį, namuose 1:0 parklupdę Slovėniją.

Toks rezultatas buvo nelauktas ir Lietuvos rinktinės vairininkui Igoriui Pankratjevui.

„Estijos pergalė buvo truputį netikėta, bet pažiūrėjęs įrašą pamačiau, kad estai buvo jos verti“, – pripažino treneris.

I. Pankratjevo nuomone, būsimi varžovai vienodai žaidžia ir namuose, ir išvykose, todėl specialistas spėjo, kad estų žaidimas Vilniuje pernelyg nesikeis. Bet M. Pehrssonas tvirtino ketinantis atlikti tam tikrų korekcijų.

„Laukia kitas varžovas, turintis kitų stiprybių ir trūkumų. Taip, pasikeitimų bus. Žinoma, yra ir daug aspektų, kuriuos norėtume išlaikyti, nes rungtynėse su Slovėnija jie pasiteisino“, – kalbėjo švedas.

Grėsmė lietuvių vartams – po standartinių padėčių

Estijos rinktinei Lietuvoje dėl kojos traumos negalės padėti „Sogndal“ (Norvegija) klubo gynėjas Taijo Teniste, bet analogiškų nuostolių turi ir mačo šeimininkai.

Kovą Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadione iš tribūnų teks stebėti gynėjui Mariui Žaliūkui, kuris paskutinėse Glazgo „Rangers“ (Škotija) ekipos rungtynėse susižeidė kelį. Anot I. Pankratjevo, operacijos neprireiks, bet gydytis traumą M. Žaliūkas turės apie mėnesį.

Kas pakeis rinktinės senbuvį gynybos šerdyje, treneris neatskleidė.

„Bet ir be Mariaus komanda nusiteikusi labai ryžtingai ir pasiruošusi pademonstruoti gerą žaidimą ir rezultatą. Visi tikimės pergalės, bet aš nesu žiniuonis, negaliu pasakyti, kaip baigsis mačas“, – pridūrė I. Pankratjevas.

Jei M. Pehrssonas Lietuvos rinktinę apibūdina kaip gerai organizuotą darbininkų komandą, jo tiesioginis oponentas apie būsimus priešininkus atsiliepia labai panašiai.

„Pirmiausia estai pasižymi tvarka gynyboje, o jau po to ieško šansų atakose. Jie turi daug žaidėjų, rungtyniaujančių užsienyje – ir iš tikrųjų žaidžiančių, o ne sėdinčių ant atsarginių suolo. Mes stengsimės priversti juos padaryti kuo daugiau klaidų“, – rungtynių planą dėliojo I. Pankratjevas.

Jo auklėtiniai taip pat sutinka, kad ketvirtadienį akis į akį susitiks dvi panašios ekipos.

„Estai neturi žaidėjų, galinčių laimėti dvikovą individualiu meistriškumu, todėl jie žaidžia kaip komanda, ginasi kartu. Mes – lygiai taip pat“, – palygino gynėjas Vytautas Andriuškevičius.

„Kalbant apie varžovų puolimą, išskirčiau standartines padėtis, kurioms estai turi labai pavojingų žaidėjų“, – pridūrė puolėjas Deividas Matulevičius.

Dangą vertina skirtingai

Tuo metu kurti pozicines atakas estams gali kliudyti neįprasta dirbtinė LFF stadiono veja. Bent jau taip nuogąstauja patys svečiai. M. Pehrssono nuomone, dėl kietos dangos reikės kiek kitaip žaisti ir ginantis.

„Bus sunkiau spausti varžovus. Reikės labiau saugoti laisvus plotus, o ne stengtis būti kuo arčiau žaidėjo“, – pastebėjo estų strategas.

„Dirbtinė ir normali dangos turi daug skirtumų: čia kamuolys rieda greičiau, kitaip atšoka. Be to, neaišku, kokios bus oro sąlygos mačo metu. Jei lietuviai labiau įpratę prie šios aikštės, jiems tai suteiks didelį pranašumą“, – neabejojo R. Klavanas.

Bet I. Pankratjevas turi kitokią nuomonę.

„Abiems komandoms sąlygos bus vienodos. Dauguma mūsų žaidėjų savo klubuose irgi rungtyniauja ant natūralios žolės, todėl ir mums reikia priprasti. O pranašumą mes, tikiuosi, turėsime dėl sirgalių palaikymo. Vis dėlto komanda po metų pertraukos žaidžia namuose, žmonių turėtų ateiti daug“, – vylėsi treneris.

Primename, kad rungtynės tarp Lietuvos ir Estijos prasidės ketvirtadienį, 21.45 val.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)