Nepaisant nesėkmių aikštėje, klubas atliko labai nemažai juodo darbo už aikštės ribų. Klubo savininku tapus Vladimirui Romanovui kiekvieną tarpsezonį yra rekonstruojamas ir plečiamas stadionas.

Ne išimtis bus ir šios vasaros atostogos. Nekalbant apie pagrindinę areną, galima paminėti, kad klubas plečia ir visą struktūrą. Įrenginėja naujus bilietų pardavimo centrus, pasirašinėja naujas sutartis su rėmėjais, sportinės aprangos gamintojais, rengia įvairias akcijas kurių metu futbolininkai bendrauja su komandos sirgaliais. Būtent sirgaliai yra ta varomoji jėga, skatinanti futbolininkus pasistengti ir kovoti iš visų jėgų su Glazgo klubais dėl prizinių vietų.

Ne paslaptis, kad ponas Romanovas kontraversiškai vertinamas Škotijoje. Tačiau daugelio nuomonę formuoja žiniasklaida. Ką apie klubo valdybą mano patys fanai? Klausimas išties atviras ir sudėtingas. Kiek žmonių tiek ir nuomonių. Šiame straipsnyje pasistengsime apibrėžti esmines.

Taigi, pradėkime nuo to, kad klubas prieš ateinant naujiems klubo savininkams buvo gilioje krizėje. Skolos nuolat didėdavo, ir nebuvo aiškios strategijos kaip to išvengti. Savininkai ėmėsi kraštutinių priemonių ir nusprendė parduoti namų areną, „Tynecastle“ stadioną. Sutartis su nekilnojamojo turto kompanija buvo pasirašyta ir buvo likę tik formalumai perleidžiant areną naujiems savininkams, kurių tikslas nebuvo išsaugoti stadioną. Tuo klubui sunkiu laikotarpiu atėjęs Lietuvos verslininkas perpirko ekipą, sumokėjo sutartyje numatytą kompensaciją potencialiam stadiono pirkėjui ir išsaugojo klubui namų areną. Šio poelgio daugelis dėl “Hearts” pamišusių fanų neužmirš niekada.

Taip pat naujieji savininkai sugebėjo sustabdyti skolos didėjimą ir ši stabilizavosi. Teisybės dėlei reiktų paminėti, kad skolos liko, nors kartais vyrauja klaidinga nuomonė, kad V.Romanovas jas visas apmokėjo. Komanda nuolatos įsigyja naujų futbolininkų ir pradėjo kelti rimtą grėsmę Glazgo klubams.

“Hearts” fanai šį klubo pakilimą stebėjo su pasididžiavimu. Kai kurie iš jų pirmą kartą galėjo matyti kaip jų klubas kaip lygus su lygiais kovoja su “Celtic” ir “Rangers”. Ankstesniuose sezonuose kartais pavykdavo užimti trečiąją vietą čempionate ar iškovoti taurę, tačiau nebuvo jokios vilties kovoti dėl čempionų vardų.

Akivaizdus rezultatų gerėjimas iki šiol “Hearts” fanų yra laikomas naujųjų savininkų nuopelnu. Naujoji “Hearts” kartą pasiekė savo rezultatų viršūnę, kuomet praėjusiame sezone iškovojo Škotijos taurę, o čempionate pagaliau sugebėjo aplenkti “Rangers” klubą ir užėmė antrąją vietą, kuri jiems garantavo teisę žaisti UEFA Čempionų lygoje.

Tačiau jau tuomet komanda buvo viešai aptarinėjama žiniasklaidoje. Aktualiausia tema: savininkų savivalė klube. Ponas Romanovas keitė trenerius kas porą mėnesių, nuolatos kritikavo teisėjus, federaciją. Trenerių kaita iki šiol yra didelis galvosūkis daugeliui net ir ištikimiausių fanų. Dėl šio žingsnio turbūt labiausiai ir nesutaria klubo vadovai ir sirgalių grupuotės. Daugelis iki šiol mano, kad komandai geriausiai vadovavo George Burley. Ir jie yra linkę įvairias žodžiais išvadinti tuos, dėl kurių kaltės jis paliko klubą.

Tačiau V.Romanovo kritikai federacijai ir teisėjams daugelis jų pritaria. Kadangi Škotija priklauso Didžiajai Britanijai, darbo vizas čia gaunama pagal šios šalies įstatymus. Daugeliui ne paslaptis, kad nesant Europos Sąjungos piliečiui reikia būti sužaidusiam ne mažiau kaip 75% procentus rungtynių savo nacionalinėje komandoje, kad be vargo patektum į Didžiosios Britanijos klubus.

Tačiau yra ir kitas būdas gauti šią vizą. Komandai reikia įrodyti, kad futbolininkas jiems būtinai reikalingas, tuomet tą vizą jis gaus. Šio sezono transferų lange, Edinburgo „Hearts“ bandė įsigyti Gruziną Gogita Gogua. Deja, vizos jis negavo. Sunku pasakyti, ar jis tikrai būtų reikalingas ekipai jei ji žaistų pajėgiausios sudėties, tačiau tuo metu traumų kamuojam klubui jis būtų buvęs naudingas.

Tie kas domisi Škotijos lyga, tikriausiai žino, kad ir kitiems klubams kartais neleidžiama įsigyti futbolininkų, neišduodant jiems vizų. Bet yra pora klubų, kurie per pastaruosius 10 metų faktiškai neturėjo su tuo problemų, nors ir buvo vieni aktyviausiu perkant žaidėjus. Spręskite patys, kurie tai klubai.

Sena sustabarėjusi sistema? Galbūt kažkas yra suinteresuotas, kad čempionate nebūtų staigmenų? Vis tik Čempionų lyga yra milžiniški pinigai. Galbūt net ir tokiose šalyse kaip Škotija yra korupcija? Daugelis „Hearts“ fanų gali ranką pridėję prie širdies sakyti, kad federacija šiam klubui tikrai nepadeda.

Nepadeda kovoti ir tai, jog klubas daugelio nuomone per dažnai perka-parduoda futbolininkus. Ypač daug kalbų buvo kilę po Steveno Presley ir Paulo Hartley pardavimo. Manoma, kad klubas parodė nepagarbą parduodamas ekipos simboliais tapusius žaidėjus. Lygiai taip pat kaip ir daugelis nesuprastų jei Madrido „Real“ parduotų Raulį ar „Juventus“ – Aleksandro Del Piero.

Sprendžiant iš to, kad „Tynecastle“ stadionas nuolatos būna pilnas, geri rezultatai, stabili klubo padėtis ir ateities vizijos yra svarbiau nei savininkų nesuprantami žingsniai. Klubo sirgaliai kol kas dar vadovaujasi šūkiu: „Su "Hearts" - visur ir visada“.

Šaltinis
Futbolo portalo EuroFootball.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip perduoti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be žodinio ar raštiško EuroFootball.lt administracijos sutikimo griežtai draudžiama.
www.EuroFootball.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją