„Per keletą metų Saudo Arabijos lyga taps elitiniu turnyru“, – teigė vartus į šią lygą pravėręs ir dėmesį atkreipęs C. Ronaldo.

Bet ar tikrai?

Juk kaip kitaip kalbėsi, kai tau per metus moka daugiau nei 200 mln. eurų. Tačiau ginčytis su tuo, kad Saudo Arabija turi milžiniškų ambicijų futbole – tikrai negalima. Tačiau kur jos nuves – neaišku.

Nafta ir kitais ištekliais turtinga šalis bandė prisivilioti Lionelį Messi, bet šis pasirinko Majamį ir JAV, motyvuodamas patogesniu gyvenimu savo šeimai ir artimesne kultūra bei socialine santvarka.

„Jeigu viską lemtų pinigai, būčiau pasirinkęs Saudo Arabiją“, – teigė argentinietis.

Šis L. Messi pasirinkimas tapo tam tikru smūgiu lygos įvaizdžiui, bet apsukų ir norų ši nemažina – su persikėlimu į ją siejami Neymaras, Riyadas Mahrezas, Luka Modričius ir kitos žvaigždės.


Pensininkų lyga?

Visus šiuos žaidėjus sieja vienas dalykas – jie yra sulaukę 30-ies ar daugiau metų ir persirito į antrą karjeros pusę, o gal net artėja prie jos pabaigos.

Pradinė lygos idėja ir yra tokia – būti vieta, į kurią dėl paskutinio didelio algalapio trauktų žymūs futbolo vardai. Laikui bėgant tikimasi, kad Saudo Arabijos klubus besirenkančių futbolo žvaigždžių amžius vis mažės, nes kils vietinių žaidėjų lygis, o kartu – ir pačių klubų bei visos lygos prestižas.

Paskutiniais mėnesiais Saudo Arabijoje lankėsi daugybė futbolo pasaulio atstovų, kurie konsultavo vietinius valdininkus, o patys išvyko sužavėti ir įtikinti, kad visas projektas turi tvirtą pagrindą ir potencialą.


Taip, Anglijos „Premier“ lygos lygis pasiektas nebus, bet netrūksta vertinimų, kad ilgainiui Saudo Arabijos „Pro“ lyga gali tapti didesniu traukos centru nei Italijos „Serie A“ ar Prancūzijos „Ligue 1“ pirmenybės.

„Serie A“ jau kurį laiką sunkiai sekasi atsikratyti įvaizdžio, kad šią renkasi tik tos futbolo žvaigždės, kurių karjera sminga žemyn arba išgyvena nuosmukį, nepaisant gerų klubų rezultatų Europoje. Tad kol kas sunku įsivaizduoti tokį scenarijų, kad Saudo Arabijos „Pro“ lyga įsiterptų tarp seniai nusistovėjusių Europos stipriausių penketuko.

Patys arabai turi išsikėlę konkretų tikslą – iki 2030 m. „Pro“ lyga turi atsidurti tarp dešimties stipriausių pasaulyje. Šiuo metu ji yra 58-oje pozicijoje.

Valstybinės investicijos

Siekiant įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, per pastarąjį laikotarpį Saudo Arabijos valstybinis investicinis fondas perėmė net keturių stipriausių šalies klubų valdymą – „Al Ahl“, „Al Hilal“, „Al Nassr“, kuriam atstovauja C. Ronaldo ir „Al Ittihad“, su kuriuo susitarė K. Benzema.

Pasak artimų šaltinių, toks sprendimas priimtas remiantis įsitikinimu, kad stipriausios ir įdomiausios lygos turi turėti „didįjį ketvertą“, kuris keltų konkurencingumą ir transliacijų teisių kainą.

Tikslas – kad kiekvienas iš šio ketverto turėtų po tris pirmo ryškumo futbolo žvaigždes, visi likę klubai – bent po vieną.

Kiek anksčiau tokį sprogimą išgyveno Kinijos lyga, kuri 2016-2017 m. taip pat taškėsi pinigais ir prisiviliojo ne vieną futbolo žvaigždę, įskaitant ir brazilo Oscaro nupirkimą iš Londono „Chelsea“ ekipos.

„Kinija yra grėsmė visiems. Ne tik „Chelsea“, bet viso pasaulio komandoms“, – tada būgštavo tuometinis Londono ekipos treneris Antonio Conte.

Tiesa, be reikalo.

Greitai šis burbulas sprogo ir niekas net neprisimina kinų užmojų, nors Oscaras vis dar žaidžia Šanchajaus komandoje. Kinijos politikai greitai atbuline jėga pradėjo judėti nuo pirminių savo pažadų ir norų supratę, kad užsieniečiai į juos žiūri kaip į pinigų maišus, o galiausiai dėl šios situacijos nukentėjo ir vietinių žaidėjų tobulėjimas.

Vis tik Saudo Arabijos šeichai dar kurį laiką tikrai neturėtų pavargti nuo pinigų leidimo, nes jie turi ir aiškų tikslą.

Išpūstos sumos?

Tas tikslas – teisė surengti 2030 m. pasaulio futbolo pirmenybes. Investicijos į vietinę lygą, žvaigždžių pritraukimas ir vis didesnio dėmesio į save atkreipimas yra vienas iš svarbiausių šio plano dalių.

Reikia pripažinti, kad šis Saudo Arabijos bandymas turi pagrindą po kojomis – visų pirma, šalis yra ganėtinai jauna, jeigu kalbame apie žmonių amžiaus vidurkį – apie 70 proc. populiacijos sudaro 35 metų ir jaunesni žmonės. Didžioji dalis jų yra apsėsti meile futbolui – šis žaidimas čia yra sekamas ir turi ganėtinai gilias tradicijas.

Ne vienas šalies klubas pasiekė gerų rezultatų Azijos turnyruose, o rinktinė ne kartą nustebino pagarbos vertais pasiekimais pasaulio čempionatuose.

Jau kurį laiką buvo kalbama, kad didelį potencialą turinti futbolo lyga tik ir laukė momento, kada į ją bus investuojama.

O šios investicijos prasidėjo staiga ir sukėlė tam tikrą chaosą futbolo pasaulyje. O tai pagimdo ir nemažai melo, skelbia artimi situacijai šaltiniai.

Teigiama, kad dažnai žaidėjams siūlomos algos yra išpučiamos – nors skelbta, kad K. Benzema ir N. Kante čia uždirbs apie 100 mln. eurų per metus, tikrosios sumos gali būti ženkliai mažesnės.

Manoma, kad pirmojo algas bus per pusę mažesnė, antrojo – apie 30 mln. Nepaisant to, tai vis tiek yra milžiniški pinigai, kurių jie kitur neuždirbtų.

O tokiems vardamas kaip C. Ronaldo, L. Messi ar Neymaras tikrai negailimos sunkiai proto suvokiamos investicijos.

Plaunamas įvaizdis

Faktas, kad tokie futbolo veidai tikrai nesusidurs su jokiais sunkumais Saudo Arabijoje, tačiau žemesnio kalibro užsieniečiai, norintys užsidirbti, bet neturintys tokio svorio futbolo pasaulyje, dažnai nudega.

FIFPRO, atstovaujanti žaidėjų interesams visame pasaulyje, neseniai įspėjo savo narius ir patarė nesudarinėti sutarčių su Saudo Arabijos klubais dėl sisteminių ir paplitusių kontraktų pažeidimų. Teigiama, kad klubai dažnai nesumoka sutartų atlyginimų, o vienas treneris iš Anglijos teigė, kad per pusmetį jam buvo sumokėta tik už vieną darbo mėnesį.

Saudo Arabija kritikuojama ir dėl to, kad didžioji dalis šių investicijų skiriama tam, kad būtų plaunamas šalies lyderių įvaizdis ir užmerkiamos akys prieš žmogaus teisių pažeidimus.

Ši valstybė kritikuojama už tai, kad homoseksualumą vertina kaip kriminalinį nusikaltimą, itin smaugia žodžio laisvę ir moterų teises, o neturėtume pamiršti ir skandalingo žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo.

Iki 2030 m. Saudo Arabija nori surengti bent 25 tarptautinius sporto renginius ir teigia, kad šiuos siekius skatina noras sukurti daugiau sąlygų investicijoms šalies viduje, gerinti žmonių sveikatą ir plėtoti sporto infrastruktūrą. Dalis tiesios šiuose teiginiuose tikrai yra, bet vienas svarbiausių siekių yra visų suprantamas, bet nutylimas – tokios investicijos į sportą ir didžiuosius renginius yra puikus būdas nusiplauti suteptą mundurą ir pasauliui parodyti, koks esi geras, paslepiant visas blogybes.

„Tai, ką dabar daro valstybės vadovai skamba taip – jeigu norite Ronaldo ir Messi, mes jums juos duosime. Bet jūs negalite užduoti mums klausimų. Šįmet Saudo Arabijoje areštuotas rekordinis skaičius piliečių dėl negatyvių komentarų apie valdžią“, – sakė vienas šalies gyventojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją