Vyrai žada rankų nenuleisti ir ateityje. Klubo vadovai ir treneriai vienbalsiai sako, jog svarbiausia – populiarinti šią sporto šaką Palangoje, o tai priklauso ir nuo dabartinės klubo sudėties įdirbio.

Pakilo it feniksas iš pelenų

Futbolo klubo (FK) „Palanga“ vadovas Valentas Butkus, vyriausiasis treneris Valdas Trakys ir žaidžiantysis treneris, šiemet pelnęs rezultatyviausio komandos žaidėjo titulą Gvidas Juška sako, kad pasibaigęs sezonas buvo sunkus. Tik šiemet startavusi naujos sudėties komanda pasiekė pavasarį išsikeltų tikslų – pateko į geriausiųjų ekipų, žaidžiančių pirmojoje lygoje, penketuką.

„Užėmėme penktą vietą, nors šiemet lygoje rungėsi net 18 komandų. Žinant tai, kad šį sezoną senos sudėties komanda, tikėtina, apskritai nebūtų startavusi, nuveikėme tikrai nemažai“, – sako V. Butkus.

Paklausti, kas lėmė tokį staigų komandos šuolį iš autsaiderių į pirmą penketą, pašnekovai sako, jog daugelis veiksnių.

„Palangos futbolo istorijoje tokios aukštos vietos apskritai nėra buvę“, — papildo vyriausiasis treneris V. Trakys. – Čempionato eigoje (iš viso sužaistos 34-erios rungtynės) buvo momentų, kai FK „Palanga“ buvo pirmoje ir antroje vietose, o buvo, kad nukrisdavome ir į šeštą ar septintą. Tačiau galutinis rezultatas – penkta vieta, mus tenkina. Kas nulėmė tokį staigų šuolį? Greičiausiai daug kas: pirmiausiai tai, kad klubą perėmė kiti vadovai. Jie į futbolą pažvelgė kitomis akimis: performavo komandą, paskyrė naujus trenerius, ieškojo finansavimo, rėmėjų. Taip pat ne mažiau svarbu – žaidėjai. Pavyko surinkti puikią ekipą, kuri labai greitai susižaidė, susidraugavo – tapo kolektyvas tikra to žodžio prasme.“

Iš viso 2015 metų pirmos lygos sezone FK „Palanga“ per 34 sužaistas rungtynes iškovojo 19 pergalių, 7 kartus sužaidė lygiosiomis ir patyrė 8 pralaimėjimus. Palangiškiai įmušė 84 įvarčius, į savus vartus praleido 38 kamuolius.

Rezultato pasiekė visi kartu

V. Butkus primena, kad G. Juška ir V. Trakys yra buvę futbolininkai profesionalai: jie su futbolu – nuo mažumės, jiems teko žaisti ne tik geriausiuose Lietuvos klubuose, bet ir užsienio komandose.

Žaidžiantysis treneris, aikštėje valdantis žaidimo eigą, G. Juška sako, kad klube liko keli žaidėjai iš praėjusių sezonų, kitus pavyko prikalbinti atvykti iš Žemaitijos rajonų.

„Komandoje liko praėjusio sezono branduolys Linas Vaitkus, kapitonas Mantas Perepliotovas, Tadas Gudauskas. Prie jų prisidėjo nauji, bet tikrai pajėgūs futbolininkai: Simonas Juška, Aidas Capas, Edgaras Ditmonas, Aurimas Skurdelis, Mindaugas Bitinas, Marius Stonkus, Gediminas Žilys, vartininkas Ernestas Grudys“, — vardija žaidžiantysis treneris. — Kai kurie vyrai yra rungtyniavę kitose pirmos lygos komandose, buvę lyderiais savo ekipose, o kai kurie žaidė net aukščiausioje A lygoje.“

Įvertinti ir taikliausi, ir nedrausmingiausi

Po sunkaus, banguoto, kovingo ir įtempto šiųmečio sezono FK „Palanga“ komanda susumavo metų pasiekimus ir atšventė sezono uždarymą. Geriausiu ir rezultatyviausiu FK „Palangos“ žaidėju buvo pripažintas daug šilto ir šalto futbole matęs saugas G. Juška. Šis patyręs žaidėjas per sezoną sužaidė 31-erias rungtynes ir įmušė 21 įvartį.

Perspektyviausiu ir didžiausią pažangą padariusiu žaidėju buvo išrinktas gynėjas A. Skurdelis, kuris buvo vienas komandos lyderių, sėkmingai griaudavo varžovų atakas, sudomino Klaipėdos „Atlanto“ komandos trenerius ir sužaidė už šią komandą draugiškas rungtynes.

Išmintingiausiu ir sumaniausiu žmogumi komandoje pripažintas treneris V. Trakys, kuris su kintančia sudėtimi sugebėjo atvesti ekipą iki aukštos 5 vietos.

Įvertinimo sulaukė ir šokliausiu žaidėju pripažintas vartininkas E. Grudys. Jis savo akrobatiniais sugebėjimais ne kartą stebuklingai gelbėjo nuo įvarčių ir tapdavo rungtynių herojus.

Pats linksmiausias ir geriausią humoro jausmą turintis narys buvo Linas Vaitkus, po sunkios traumos sezono viduryje komandą su garsiakalbiu ir triūbom palaikęs iš tribūnų.

Kovingiausio ir pikčiausio žaidėjo nominacija atiteko komandos kapitonui M. Perepliotovui.

Nedrausmingiausio žaidėjo titulas suteiktas gynėjui M. Bitinui, šiame sezone gavusiam 7 geltonas ir net 2 raudonas korteles.

Statulėlė įteikta ir netaikliausio žaidėjo nominantui puolėjui T. Gudauskui, kuris itin svarbiose rungtynėse prieš Gargždų „Bangą“ sugebėjo nepataikyti į tuščius vartus.

Aistruoliai buriasi į gerbėjų klubą

Pradėję veiklą, kaip patys sako, „nuo balto lapo“, FK „Palanga“ vadovai ir treneriai jau dabar tiki, kad futbolas mieste atsigaus.

„Dirbame tik nuo vasario, o rezultatai jau yra. Ir jie – puikūs. Pasižiūrėti mūsų komandos žaidimo į naują miesto stadioną visada ateidavo apie 250 žmonių, o kai žaidėme su Vilniaus „Žalgirio“ dublerių komanda, sirgalių susirinko antra tiek“, — prisimena klubo vadovas V. Butkus. – Tai džiugina, dar labiau nudžiugino ir tai, kad vos per vieną sezoną klubas įgijo gerbėjų. Šie žmonės mus palaikydavo visose varžybose, o į stadioną ateidavo apsirūpinę sirgaliams būdinga atributika – atsinešdavo netgi būgnų.“

Futbolas – populiariausias

Kad fanų palaikymas svarbus žaidžiantiems aikštėje, sako ir komandos treneris G. Juška, jam pritaria ir vyriausiasis komandos treneris V. Trakys. Abu patikino sieksią, kad ateinantį sezoną Palangos stadionas būtų vis gausiau lankomas.

„Tik nuo mūsų visų bendro darbo priklauso, ar futbolas Palangoje vėl taps populiarus. Pasaulyje jis – populiariausia sporto šaka. Žinoma, lietuviai gali nesutikti ir sakyti, kad svarbiau krepšinis. Mano galva, futbolas Lietuvoje taip pat labai populiarus, tik šiuo metu tas populiarumas dėl tam tikrų aplinkybių yra kiek prigesęs“, — kalba V. Trakys. – Gaunasi savotiškas užburtas ratas: kai sporto šaka populiari, jai netrūksta rėmėjų, valdžios dėmesio, finansavimo, kai populiarumas mažėja, menksta ir finansavimas. O su maža pinigų suma gero rezultato nepasieksi. Taip jau yra, kad viskam reikalingas finansavimas. Sportas – ne išimtis. Kuo didesnes galimybes sportininkas ar komanda turi, tuo puikesnio rezultato pasiekia.“

Anot V. Trakio, žaidusio ne vienoje užsienio ekipoje, daugelyje valstybių futbolas yra verslas. Treneris tiki, kad situacija pasikeis ir mūsų šalyje – pirmieji žingsniai ta linkme jau žengiami.

Žvelgia į jaunąją kartą

Abu FK „Palanga“ treneriai vienbalsiai sutaria – miestui reikia daugiau futbolą žaidžiančio jaunimo. Pašnekovai paskaičiavo – Palangoje šios sporto šakos treniruotes lanko per 100 vaikų.

„Per mažai. Reikėtų, kad futbolu nuo mažumės susidomėtų mažiausiai 300 jaunųjų palangiškių. Treniruotis galima pradėti nuo darželio. Mudu abu futbolą žaidžiame nuo šešerių“, — kalba treneriai V. Trakys ir G. Juška. – Sutinkame, kad futbolą reikia populiarinti. Tam, kad vaikai šiuo žaidimu susidomėtų, kad norėtų mokytis žaisti, lankyti treniruotes, jie turi „susirgti“ futbolu, matyti žaidėjus, į kuriuos galėtų ir norėtų lygiuotis. Todėl mūsų komanda turi žaisti puikiai ir ateityje. Mes turime tapti vedliais į futbolo pasaulį.“

V. Trakio įsitikinimu, žaisti jaunuoliai dažniausiai nustoja sulaukę paauglystės – apie 15-16 metus. Tad iš besitreniruojančiųjų iki pilnametystės lieka nedaug gabių žaidėjų. Treneris tiki tuo, kad sporto pasaulyje sustiprinus futbolo pozicijas būtų galima išlošti dvigubai: jaunimas ne tik sportuotų, bet ir liktų studijuoti Klaipėdos aukštosiose mokyklose.

„Žinoma, jeigu vaikas bus labai gabus sportininkas, jį nusižiūrės užsienio klubas. Taip nutiko ir šią vasarą. Pasirašius bendradarbiavimo sutartį su FK „Atlantu“ (Klaipėda), į „Palangos“ ekipą kai kurioms varžyboms buvo atsiųsti du perspektyvūs jauni žaidėjai: Dovydas Virkšas ir Ričardas Šveikauskas, jie čia įgijo galimybę pademonstruoti, ką sugeba. Šiandien jų Lietuvoje nebėra – vaikinus, žaidusius „Palangos“ ir „Atlanto“ ekipose, pastebėjo Prancūzijos klubai“, — pasakoja treneris V. Trakys. – Mums tai garbė: perspektyvūs jaunuoliai gali daug gyvenime pasiekti ir jų biografijoje atsispindintys faktai garsins ne tik pačių žaidėjų, bet ir klubų, kuriuose jie yra žaidę, vardą. Tad jaunosios kartos treniravimas yra labai svarbus veiksnys tam, kad ateityje FK „Palanga“ būtų įrašytas į didžiojo futbolo istoriją.“

Tiek V. Trakys, tiek G. Juška neslepia – jau dabar Palangoje treniruojasi jaunuoliai, kurie ateinančiais metais galėtų netgi debiutuoti Palangos vardą garsinančioje komandoje.

Svarbu ir techninė bazė

Žinoma, ne mažiau svarbu tai, kad Palangoje atsiranda sporto bazė, kur galima žaisti ir treniruotis. FK „Palanga“ vadovas ir treneriai sakė su nekantrumu laukią žadamos įrengti futbolo aikštės su dirbtine danga. Mat, kol jos nėra, komanda priversta prieš prasidedant sezonui treniruotis tam nepritaikytose aikštėse, nes kitaip nespėtų pasirengti kovo pabaigoje prasidedančiam lygos sezonui.

„Esame dėkingi miesto Savivaldybei, merui Šarūnui Vaitkui, kuris yra neabejingas sportui. Išties jau padaryta labai daug – turime naują sporto aikštyną. Tad tikime, kad netrukus bus įgyvendintas ir futbolininkams aktualus pažadas – futbolo aikštė su dirbtine danga“, — viliasi FK „Palanga“ vyriausiasis treneris V. Trakys. – Įrengus šį stadioną pagerėtų ne tik mūsų klubo treniravimosi sąlygos. Atsirastų galimybė ilgesnį laiką treniruoti vaikus, o ir į Palangą galėtų atvykti ekipų iš kitur. Vasarą, pavasarį ir rudenį čia galėtų netgi vykti futbolininkų stovyklos, turnyrai. Iš savo patirties žinau, kad klubai mėgsta rengti išvažiuojamąsias stovyklas. Palanga šiuo atveju būtų labai patraukli vieta.“

Rėmėjų niekada nebus per daug

FK „Palanga“ vadovas V. Butkus priduria, kad reikėtų padėkoti visiems šį sezoną klubą palaikiusiems, padėjusiems ir patikėjusiems, kad šįkart pasiseks.

„Išsilaikome tik rėmėjų dėka. Nuolat jų ieškome ir tikimės, kad po šiųmečio sėkmingai sužaisto sezono, pavyks prikalbinti daugiau verslininkų, o gal ir valdžios atstovų“, – viliasi V. Butkus. – Kam reikalingos lėšos? Daug kam: aprangai, kamuoliams, maistpinigiams, futbolo inventoriui. Pagaliau, net transportui – juk komanda savo autobuso neturi, o ir rėmėjų čia nepavyko rasti – į kiekvienas varžybas važiavome savo lėšomis samdytu autobusu.“

Pasak pašnekovo, dėl finansinių sumetimų, šiemet komanda negalėjo dalyvauti ir Lietuvos futbolo federacijos taurės turnyre. Šis turnyras labai svarbus ir pajėgus. Čia startuoja komandos iš įvairiausių Lietuvos lygų, todėl klubams yra suteikiama galimybė išbandyti jėgas su aukštesnės lygos ekipomis ir įgauti neįkainojamos patirties aukščiausio lygio varžybose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)