Ketvirtadienį į Podgoricos centrinį stadioną užsukusiam šachmatų karaliui Magnusui Carlsenui turėjo būti nuobodoka, kaip ir visiems neutraliems žiūrovams.

Šeimininkai iš karto suėmė svečius iš Lietuvos už gerklės ir laimėjo 2:0.

„Partizaninė“ juodkalniečių taktika pasiteisino su kaupu: Miodrago Radulovičiaus auklėtiniai atkarpomis spustelėdavo varžovus, vėliau atsitraukdavo ir tykodavo jų klaidų.

„Treneris sakė kontroliuoti kamuolį, atlikti kuo daugiau perdavimų, ir mes tai padarėme, bet rezultatas – neigiamas. Juodkalniečiai pranoko mus fiziškai, laimėjo beveik visas dvikovas. Nors treneris sakė, kad pirmas 15 min. jie žais „aštriais dantimis“, abu įvarčius praleidome kėlinių pradžiose. Iškart „pasėdome“ psichologiškai, o varžovai – kaip tik pakilo. Pasimetėme, bet, svarbiausia, kad visai nesugriuvome“, – komentavo saugas Gvidas Gineitis.

„Dažnai galiu daug kalbėti apie rungtynes, analizuoti, bet šiandien jaučiuosi keistai tuščias. Tiesiog geresnė komanda mus nugalėjo, ir viskas.

Mums gal šiek tiek neįprasta, jog varžovai gindamiesi taip atsitraukia, bet akivaizdžiai toks buvo jų žaidimo planas. Nesugebėjome prie to prisitaikyti: sunku net prisiminti kokią nors realesnę mūsų progą, o juodkalniečiai naudojosi mūsų klaidomis, baudė. Turime būti atsargesni. Nors nepasakyčiau, kad buvome nesusikaupę ar nepasiruošę. Gal reikėtų kalbėti ir apie sirgalių faktorių – kaip mums jis būna svarbus žaidžiant namuose, taip šįkart suveikė ir juodkalniečių naudai. Tai – irgi svarbi futbolo dalis“, – svarstė gynėjas Justas Lasickas.

„Sunkios rungtynės fiziškai, „sunki“ aikštė, pareikalavo daug jėgų. Šiuo aspektu ir pralaimėjome rungtynes – pralaimėjome daugybę dvikovų. Jeigu Kaune juodkalniečiai mus galbūt nuvertino, šįkart namuose parodė geriausią savo veidą. Fizinės jų galimybės ir buvo lemiamos – didesni, stipresni, ir tai jaučiasi“, – konstatavo vartininkas Edvinas Gertmonas.

Kamuolį iš tinklo jam abusyk teko traukti kėlinių pradžiose, kuomet paeiliui pasižymėjo Edvinas Kučas bei Stevanas Jovetičius.

„Tiek pirmas, tiek antras smūgiai – puikūs. Abudu – mušti gynėjams iš po kojų, tikslūs, stiprūs, sudėtingi vartininkui“, – atsiliepė E. Gertmonas.

Ar gali būti, jog sėkminga rungtynių serija užliūliavo lietuvius, ir šie prarado budrumą?

„Na, nenoriu kalbėti už visus, bet pagrindines dvikovas pralaimėjome. Treneris visada sako, kad pirmos 15 min. svarbiausios, neturėtų būti tokių klaidų. Bet šįkart atsitiko“, – pečiais traukė Vilniaus „Žalgirio“ vartų sargas.

6 taškus surinkusi Lietuvos rinktinė G grupėje užėmė galutinę ketvirtą vietą, aplenkusi Bulgariją.

Tai – jau šiokia tokia atgaiva po dviejų pastarųjų pasaulio ir Europos čempionatų atrankos ciklų, kai lietuviai likdavo paskutiniai.

„Nesinori dėl paskutinio mačo kelti panikos. Reikia suprasti, kad varžovai turi tokių pačių tikslų kaip ir mes, lygiai taip pat nori laimėti. O juodkalniečių žaidėjai vis dėlto rungtyniauja aukštesniame lygyje. Savo ruožtu, mes turime kopti į kalną, kas šiandien neišėjo. Bet tai nenubraukia viso padaryto darbo. Didesnis pralaimėjimas būtų, jei dabar pultume viską keisti. Mokysimės iš savo klaidų ir būsime geresni.

Pradėjome su nauju trenerių štabu, reikėjo prisitaikyti, suprasti, ko jie nori, išsiaiškinti optimalią sudėtį. Rinktinių specifika kitokia nei klubų, čia neturi laiko nušlifuoti visoms detalėms. Bet per visas stovyklas po truputį dėjome į savo arsenalą naujus dalykus, galime džiaugtis tuo, kokį žaidimo planą dabar turime ir kokia komanda esame. Manau, savo formos piką, žaidimo viršūnę pasiekėme praėjusį mėnesį. Vertinant bendrai, šiame cikle daug išmokome ir nešimės tai į ateitį, į kitą ciklą“, – samprotavo J. Lasickas.

Justas Lasickas

G. Gineitis pasisakė dar skambiau.

„Pozityvu tai, kad pradėjome žaisti futbolą. Nebėra taip, kad tik muši į priekį ir giniesi visas rungtynes. Ir tie 6 taškai, kaip Lietuvai, yra geras pasiekimas. Manau, ateinančiais metais kopsime dar aukščiau“, – įsitikinęs „Torino“ (Italija) klubo atstovas.

Tuo metu E. Gertmonas – savikritiškesnis.

„Kai kurias rungtynes galėjome ir privalėjome geriau sužaisti. Susiklijavome kaip komanda, pripratome prie trenerių, žinome jų reikalavimus – kartais pavyksta neblogai, bet yra kur tobulėti. Sakyčiau, ciklas nebuvo labai blogas, bet galėjo būti geresnis“, – pripažino žalgirietis.

Laimėję juodkalniečiai (11 taškų) išsaugojo paskutinę viltį debiutuoti Europos pirmenybėse iš antros G grupės vietos išstumiant serbus (13 tšk.). Paskutiniame ture sekmadienį jie turės įveikti vengrus (15 tšk.) ir tikėtis, jog taškų iš tiesioginių konkurentų atims bulgarai (3 tšk.).

Rungtynes 11 tūkst. vietų turinčiame Podgoricos centriniame stadione ketvirtadienį stebėjo maždaug 6 tūkst. žiūrovų, tarp kurių buvo ir šachmatų genijus iš Norvegijos M. Carlsenas, dalyvaujantis Juodkalnijoje šiuo metu vykstančiame Europos komandų čempionate.

Kitoje ketvirtadienio G grupės akistatoje namuose žaidę bulgarai paskutinę minutę įsimušė įvartį į savo vartus ir tenkinosi lygiosiomis 2:2 su vengrais, leisdami pastariesiems pirmiems užsitikrinti vietą kitų metų Europos čempionate.

Primename, jog pirmosios Lietuvos ir Juodkalnijos tarpusavio rungtynės, praėjusį rugsėjį vykusios Kaune, baigėsi lygiosiomis 2:2.

Praeityje komandos buvo susitikusios dar du kartus, ir abusyk laimėjo juodkalniečiai.

Šiame Europos čempionato atrankos cikle lietuviai dusyk nusileido Serbijai (0:2 ir 1:3), pelnė tašką žaisdami su Vengrija (0:2 ir 2:2) ir keturis – su Bulgarija (1:1 ir 2:0).

Penktadienį iš Podgoricos E. Jankausko auklėtiniai keliaus į Limasolį (Kipras), kur sekmadienį dar sužais draugišką mačą su vietos rinktine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)