Formaliuose rinkimuose už J. Blatterį balsavo 186 delegatai iš 203 dalyvavusiųjų procedūroje. FIFA prezidento kadencija tęsis ketverius metus.

Šių metų rinkimuose šveicaro konkurentu turėjo būti Azijos futbolo konfederacijos vadovas Mohamedas bin Hammamas, tačiau šis pasitraukė iš kovos, kai jam buvo mesti įtarimai korupcija. Pats J. Blatteris buvo įtartas žinojęs apie korupcijos organizacijoje atvejus, tačiau, apskųstas FIFA etikos komisijai, buvo išteisintas.

Skandalai FIFA krečia nuo tada, kai teisė rengti 2018-ų metų pasaulio čempionatą buvo suteikta Rusijai, o 2022-ųjų – Katarui. Ypač daug klaustukų sukėlė netikėta šios šalies pergalė.

H. bin Hammamą ir Šiaurės, Centrinės Amerikos bei Karibų asociacijų futbolo konfederacijos prezidentą Jackas Warnerį FIFA etikos komisija neseniai suspendavo po šiems mestų kaltinimų korupcija. Abu kaltinamieji tai neigia.

J. Blatteris FIFA prezidentu pirmą kartą tapo 1998 metais, kai poste pakeitė Joao Havelange’ą.

Rinkimuose vienodą balso teisę turėjo visų 208 federacijos narių atstovai. Lietuvai kongrese atstovavo mūsų šalies futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius.

Prieš rinkimus sakęs kalbą, J. Blatteris pažadėjo pažaboti korupciją ir pareiškė sieksiąs išvesti organizaciją iš ją užklupusių sunkumų.

„Mums buvo suduotas smūgis, man asmeniškai tėkštas antausis, – skambiai kalbėjo FIFA vadovas. – Padarėme klaidų ir iš jų pasimokysime. Aš esu laivo kapitonas, keliaujantis per audrą. Tai nelengvas laikotarpis FIFA ir puikiai tai suprantu. Mums reikalingas žmogus, galintis prisiimti atsakomybę. Ir aš tai padarysiu. Vykdysime rimtas reformas, nepaviršutines, tačiau tokias, kurios bus tikrai radikalios. Mes pataisysime FIFA įvaizdį, mūsų laivas dabar plauks švariais vandenimis. Aš nepykstu ant tų, kurie už mane nebalsavo. nebijokite, Anglija ir Škotija liks FIFA narėmis“.

FIFA Kongrese nutarta, kad nuo šiol valstybę, organizuosiančią pasaulio čempionatą, rinks ne 24 asmenų FIFA vykdomasis, o visos 203 organizacijos narės. Komitetui palikta prerogatyva sudaryti kandidatų sąrašą

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją