Kvalifikacijos grupių etapas artėja finišo link – komandoms liko du turai lapkričio viduryje. Daugelis favoritų prieš artėjantį dar vieną langą vis tik negali būti ramūs.

Vakarų fronte nieko naujo

Pirmuosius du bilietus į pirmenybes praėjusią savaitę užsitikrino Belgijos ir Italijos ekipos, vienintelės taškų neišbarsčiusios atrankoje.

Belgai, puolime vedini šešis įvarčius pelniusio Romelu Lukaku, kol kas demonstruoja tvirčiausią gynybą kvalifikacijoje. Per aštuonerias rungtynes I grupėje rinktinė praleido vieną įvartį.

Puolime strategas Roberto Martinezas pasireikšti leidžia Londono „Chelsea“ stadiono tribūnas šildančiam Michy Batshuayi, kuris atsidėkojo keturiais įvarčiais per penkis mačus. Prieš artėjantį Europos čempionatą puolėjui žaidimo laiko klube trūksta, tad artėjantį sausį realu išvysti belgą paliekantį Londoną.

I grupės rikiuotė (vieta, rinktinė, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai):

1.Belgija880030:124
2.Rusija870127:421
3.Kipras831413:1210
4.Škotija830511:179
5.Kazachstanas82159:137
6.San Marinas80080:430


Savo ruožtu Italija gali pasigirti stipriu aikštės viduriu, kuriam diriguoja saugai Jorginho, Nicolo Barella ir Marco Verratti. Trys futbolininkai įmušė po du įvarčius atrankoje ir leido rinktinei išsigryninti liniją centre prieš artėjantį čempionatą.

Nors ši rinktinė neprimena 2006 ar 2012-ųjų vienuolikių dėl abejotino pajėgumo gynyboje bei puolime, kvalifikacijos J grupėje italai žygiuoja be spragų. Jei visos kritikos strėlės skrieja tik į rinktinės pasirinktą netradicinę žalią aprangą, strategas Roberto Mancini atlieka puikų darbą.


Prie šio rinktinių dvejeto antradienio vakarą prisijungė ir Ispanija, paskutinėmis minutėmis svečiuose išplėšusi lygiąsias su Švedija. Ispanai taškus barsto jau antrą mačą iš eilės – savaitgalį pasiektos lygiosios su Norvegija 1:1.


Po Gerardo Pique paskelbimo apie karjeros pabaigą rinktinėje, ekipa neranda tvirto porininko taip pat saulėlydį pasitinkančiam Sergio Ramosui. Strategai Luisas Enrique ir Robertas Moreno kvalifikacijoje išbandė daug variantų – ilgiausiai aikštėje žaidė Madrido „Atletico“ naujokas Mario Hermoso bei Bilbao „Athletic“ priklausantis Inigo Martinezas.

F grupės rikiuotė (vieta, rinktinė, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai):

1.Ispanija862019:520
2.Švedija843118:915
3.Rumunija842217:814
4.Norvegija825113:1011
5.Farerų salos81074:233
6.Malta81072:183


Kvalifikuotis anksčiau vieni kitiems taip pat sutrukdė vokiečiai ir olandai. C grupėje tarpusavio akistatose po pergalę pasidalinusios rinktinės kraityje turi po 15 taškų ir dar jaučia konkurenciją iš Šiaurės Airijos.

Dar šių metų kovą netekusi karjerą baigusių Jerome‘o Boatengo, Mattso Hummelso ir Thomaso Mullerio, Vokietijos rinktinė užbaigė kartų kaitą rinktinėje. Kvalifikacijoje Joachimas Lowas išbandė tik tris vyresnius negu 29 metų futbolininkus – Manuelį Neuerį, Marco Reusą ir Toni Kroosą.

Auksinės vokiečių kartos vietas puolime bando perimti kvalifikacijoje penkissyk pasižymėjęs Serge‘as Gnabry bei jam talkinantys Julianas Brandtas, Timo Werneris ir Leroy‘us Sane. Gynyboje, susidūrus su rimta varžove Argentina, vis tik atsivėrė Vokietijos trapumas.

Draugiškame mače persvarą išbarsčiusi rinktinė nesustabdė varžovų kontraatakų ir mačą baigė taikiai 2:2.

Problemų prie savų vartų su Matthijso De Ligto ir Virgilo van Dijko duetu kur kas mažiau kyla Olandijos rinktinei. Prieš penkerius metus paskutinį kartą stambiame turnyre dalyvavusi rinktinė su šviežiu talentų desantu bus viena iš artėjančio čempionato favoričių.

Šešis įvarčius ir šešis rezultatyvius perdavimus per penkerias rungtynes atlikęs rinktinės puolėjas Memphis Depay žaidžia geriausią futbolą karjeroje rinktinėje. Olandas pagal kvalifikacijoje sukurtus įvarčius nusileidžia tik Artiomui Dziubai (14) ir Raheemui Sterlingui (13).

C grupės rikiuotė (vieta, rinktinė, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai):

1.Nyderlandai650119:715
2.Vokietija650120:615
3.Šiaurės Airija64028:712
4.Baltarusija71154:124
5.Estija70162:211


H grupėje situacija identiška – dvi rinktinės viršūnėje turi tiek pat taškų, tačiau dėl geresnio tarpusavio rungtynių rezultato pasaulio čempionai prancūzai lieka Turkijos užnugaryje.

Kvalifikacijoje Prancūzijos žaidimo formos teisti nevalia, tačiau planetos čempionai, jei liks antroje grupės vietoje, pirmame burtų krepšelyje savęs neišvys.

Tašką per dvejas rungtynes su turkais iškovoję prancūzai turi pasiteisinimų – nė viename iš mačų nerungtyniavo N‘Golo Kante, antrąją akistatą praleido Hugo Lloris, Polis Pogba ir Kylianas Mbappe.

H grupės rikiuotė (vieta, rinktinė, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai):

1.Turkija861116:319
2.Prancūzija861121:519
3.Islandija850312:1015
4.Albanija840414:1012
5.Andora81071:163
6.Moldova81072:223


Naujos grėsmės žemėlapyje

Prancūziją dusyk nuskausminę turkai augina sirgalių ambicijas prieš artėjantį Europos čempionatą. 2008-aisiais pusfinalį pasiekusi ekipa po 12 metų vėl turi pajėgią sudėtį, kuri H grupėje už nugaros palieka 2016-ųjų Europos čempionato dalyves Albaniją ir Islandiją.

Prie savų vartų ekipa stipri „Lille“ dešiniojo krašto gynėju Zeki Celiku, „Leicester City“ gretose Harry Maguire‘ą pakeitusiu Caglaru Soyuncu ir Turino „Juventus“ naujoku Merihu Demiraliu.

Puolime arsenalas taip pat grėsmingas, tačiau neraminti turėtų Cengizas Underas. „Roma“ krašto puolėjas pastaruoju metu neišbrenda iš traumų liūno - dėl sužeidimų praleido septynerias iš aštuonerių kvalifikacijos etapo rungtynių.

Atsakymų į nesibaigiančias C. Undero traumas turkai rado – prabilo Cenkas Tosunas. Liverpulio „Everton“ puolėjas pasižymėjo penkissyk ir atliko du rezultatyvius perdavimus. Pagalbos jis sulaukia iš „AC Milan“ nario Hakano Calhanoglu, sukūrusio tris įvarčius.

Lygiosiomis su prancūzais pastarąjį langą baigę turkai dar neužsitikrino kelialapio į pirmenybes.


Ramūs sekančiame lange gali būti ukrainiečiai – šie po pergalės namuose prieš Portugaliją 2:1 jau gali krautis lagaminus į čempionatą. Be pralaimėjimų žengianti Andrejaus Ševčenkos komanda užsitikrino pirmąją vietą B grupėje bei praleido vos du įvarčius per septynerias rungtynes.

Lyderį aikštės viduryje Aleksandrą Zinčenką radusi Ukraina, puolime taip pat gludina jaunus talentus. Atrankos ciklo metu rinktinė pademonstravo platų asortimentą atakoje, kurios smaigalyje – 23-ejų Romanas Jaremčiukas, pasižymėjęs trimis įvarčiais ir dviemis rezultatyviais perdavimais.

Kraštuose ekipa disponuoja Andrejumi Jarmolenka, Jevgenu Konoplianka, natūralizuotu brazilu Marlonu ir 20-mečiu Viktoru Cygankovu – perspektyviausiu šalies futbolininku, atrankoje pasižymėjusiu trimis įvarčiais.


Septyniais tiksliais smūgiais šiame cikle gali pasigirti visagalis Teemu Pukki. Daugiau negu pusę Suomijos įvarčių (7 iš 12) įmušęs puolėjas veda rinktinę pirmo Europos čempionato istorijoje link.
Suomiai J grupėje nusileidžia italams ir žengia antri, o T. Pukki užima vietą tarp penkių rezultatyviausių atrankos futbolininkų.

Būtent jo įvarčiai lėmė pergales kertiniuose mačuose su Graikijos ir Bosnijos komandomis.

Kol puolime visi laurai tenka „Norwich“ nariui, saugų linijoje suomis turi pagalbininkų – dešinėje tris rezultatyvius perdavimus atliko Robinas Lodas, centre žaidimui diriguoja Glenas Kamara.

Siera Leonės šaknų turintis saugas pasižymi puikiu aikštės matymu ir kamuolio valdymu. Dar šių metų pradžioje G. Kamara patraukė Steveno Gerrardo treniruojamos Glazgo „Rangers“ ekipos dėmesį ir klubą papildė vos už 50 tūkst. eurų.

J grupės rikiuotė (vieta, rinktinė, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai):

1.Italija880025:324
2.Suomija850312:815
3.Armėnija831413:1510
4.Bosnija ir Herzegovina831417:1410
5.Graikija82249:138
6.Lichtenšteinas80262:252


Pralaimėjimai – rutina

Toje pačioje J grupėje suomių už nugaros palikta Graikija žengia penkta ir rizikuoja praleisti trečią stambų čempionatą iš eilės. Ne pačius geriausius futbolo laikus išgyvenančios rinktinės negelbėjo gynėjų Sokračio bei Kosto Manolo duetas. Pastarasis atrankoje buvo menka figūra komandoje – žaidė tik trejose rungtynėse, per kurias graikai iškovojo vos tašką namie su Lichtenšteinu.

Realu, jog pirmenybėse neišvysime ir praėjusio čempionato dalyvės Albanijos – ekipa H grupėje užima ketvirtą vietą bei dėl prasto pasirodymo Nacijų lygoje, ko gero, negaus papildomo kelialapio į atrankos atkrintamųjų etapą. Romos „Lazio“ vartininkas Thomas Strakosha bei „Napoli“ gynėjas Elseidas Hysajus vasarą poilsiaus.

Atsipūsti galės ir Baltijos šalys, fiksuojančios prasčiausią kvalifikaciją į Europos čempionatą istorijoje. Trys rinktinės kartu sudėjus pelnė du taškus.

Vieną tašką C grupėje pelniusi Estija išvengė prasčiausio rezultato pakartojimo – atrankoje į 1996-ųjų pirmenybes rinktinė finišavo su nuliu.

Be taškų G grupėje liekantys latviai turės dvi galimybes pataisyti situaciją – namie su Austrija bei svečiuose su Slovėnija. Jei iš pradžios taško nepajudės, rinktinė pirmą kartą kvalifikaciją baigs su nuliu.

Savo ruožtu tašką B grupėje turintys lietuviai pirmą kartą kvalifikaciją baigs be pergalės, jeigu išvykoje lapkritį nenukaus Portugalijos rinktinės. Mažiau taškų atrankoje surinko nulį turintys minėtieji latviai, San Marinas bei Gibraltaras.

B grupės rikiuotė (vieta, rinktinė, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai):

1.Ukraina761015:219
2.Portugalija632114:611
3.Serbija631212:1310
4.Liuksemburgas61145:114
5.Lietuva70165:191

Prie istorinių žemumų artėjanti lietuvių komanda naują puslapį vers jau mažiau negu po metų, kai startuos 2020/21 m. Nacijų lygos turnyras. Naujame lygos formate rinktinės bus suskirstytos į gausesnius keturis divizionus. Paguoda Lietuvai – šiais metais rinktinę skriaudusios serbų ir rumunų pajėgos rungtyniaus B divizione.

Į C divizioną kartu su lietuviais pateko minėtosios graikų ir albanų rinktinės, taip pat ne ką mažiau grėsmingi bus Kosovo, Šiaurės Makedonijos ir Juodkalnijos iššūkiai. Šansų surasti pozityvo dar bus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)