Pirmosios rungtynės prieš savaitę vyko Albanijoje. Tąkart ekraniečiai nusileido Albanijos čempionams 1:0. Dėl traumos vakar dienos susitikime mūsų komandai negalėjo padėti vienas pagrindinių gynybos ramsčių Alfredas Skroblas.

Jau antrąją minutę pavojingą ataką sukūrė „Ekranas“ ir bendromis pastangomis „Elbasani“ gynėjai kamuolį siuntė už galinės linijos. Po poros minučių - vėl kampinis. Tačiau jau po Arūno Klimavičiaus smūgio galva kamuolys nuskrido už vartų. Ekraniečių atkaklumas davė vaisių jau 15-ąją mačo minutę. Po gražaus Vaidoto Šlekio perdavimo iš kairės atakos pusės prieš vartus iššoko Povilas Lukšys ir gražiu smūgiu galva kamuolį siuntė į apatinį vartų kamputį.

Parodyta geltona kortelė

Po įmušto įvarčio „Ekrano“ atakos nesibaigė, tačiau pavojingų momentų sukurta nebuvo iki 30-osios minutės. Po V.Šlekio į baudos aikštelę pakelto kamuolio pirmas prie jo suskubo A.Klimavičius, tačiau jo galva į vartus siųstas kamuolys pralėkė virš skersinio. Netrukus iš toli kamuolį gavo P.Lukšys. Pastarojo prasiveržimą sustabdė varžovai. Iš maždaug 20 metrų Manto Savėno muštas baudos smūgis atiteko tiesiai varžovų vartininkui į rankas. Po minutės vienas prieš vartus maždaug dviejų metrų atstumu atsidūrė V.Šlekys, tačiau jo smūgį į artimą vartų kampą atrėmė vartininkas.

37-ąją dvikovos minutę vartus neapdairiai paliko varžovų vartų sargas, tačiau Gediminas Paulauskas, jau permetęs kamuolį per vartininką, buvo netikslus, ir kamuolys, riedėjęs į tuščius vartus, pralėkė šalia virpsto. Po poros minučių M.Savėno smūgį į vartų viršutinį kampą atrėmė ir pirmąjį komandų susitikimą puikiai žaidęs albanų vartininkas Elvis Kotori.

Baigiantis kėliniui, pavojingą ataką surengė svečiai, tačiau bendromis pastangomis ekraniečiai apsigynė. Tiesa, už bandymą ranka kamuolį nukreipti į vartus „Elbasani“ žaidėjas Nevil Dede „užsidirbo“ geltoną kortelę.

Iš karto po pertraukos „Ekranas“ kėlė kampinį nuo kairės gairelės. M.Savėnas siuntė kamuolį į baudos aikštelę, ten laiku ir vietoje atsidūrė Giedrius Tomkevičius ir dar kartą galva įveikė varžovų vartininką. Tai įvyko 3-iąją antrojo kėlinio, arba 48-ąją dvikovos minutę. Po septynių minučių pavojingą išpuolį surengė albanai. Atakos smaigalyje atsidūrė po keitimo į aikštę išėjęs Klevis Dalipi, tačiau, ekraniečių laimei, prie kamuolio nesuspėjo.

Neišnaudotos progos

Dar kartą proga kamuolį siųsti į vartus 61-ąją minutę nepasinaudojo P.Lukšys. Gavęs tikslų kamuolį iš M.Savėno, panevėžietis puolėjas iš kairės pusės kamuolį kirto į tolimą vartų virpstą. Po kelių akimirkų mūsų komandą jau gelbėjo A.Skrupskis.

67-ąją minutę dar vieną šimtaprocentinę progą praleido „Ekranas“. Iš arti P.Lukšio smūgiuotą kamuolį „Elbasani“ vartininkas atrėmė. Jis atšoko toliau stovėjusiam G.Paulauskui, tačiau pastarojo „šūvis“ į tuščius vartus kliuvo virš vartų. Jau po keturių minučių savo progos P.Lukšys nebepraleido. Išbėgęs vienas į baudos aikštelę, mūsų puolėjas suklaidino vartininką ir antrą kartą šiose rungtynėse pelnė įvartį.

„Ekranas“ buvo stipresnis

Po rungtynių vykusioje spaudos konferencijoje Albanijos čempionų treneris Ilir Daja neslėpė, kad į Panevėžį vyko tik laimėti. „Tikėjome savimi, kad laimėsime ir išeisime į kitą etapą. Tačiau „Ekranas“ buvo stipresnis. Sutrikome po pirmojo panevėžiečių įvarčio, o ekraniečiai išnaudojo mūsų klaidas. Žinoma, gaila, kad pralaimėjome. Esame stipri ir pajėgi komanda“, - kalbėjo „Elbasani“ treneris.

Tikėjo pergale

FK „Ekranas“ vyriausiasis treneris Virginijus Liubšys pabrėžė, kad prieš rungtynes būtent tokio savo auklėtinių žaidimo ir tikėjosi. „Ruošėmės rungtynėms, nes išvykoje pralaimėjome minimaliu rezultatu. Norėjome pirmąjį įvartį įmušti kuo greičiau. Taip ir įvyko. Manau, pirmasis P.Lukšio įvartis albanus išvedė iš pusiausvyros“, - kalbėjo Lietuvos čempionų strategas.

V.Liubšys teigė, kad galbūt albanų pralaimėjimą lėmė varginanti kelionė. „Ekrano“ treneris padėkojo visiems, palaikiusiems panevėžiečių komandą.

Rungtynių statistika

Teisėjas D.Malcolm (Š.Airija). Įvarčiai: 15 ir 71 min. P.Lukšys, 48 min. G.Tomkevičius. Įspėti: M.Gardzijauskas („Ekranas“), N.Dede, E.Tetova („Elbasani“)

FK „Ekranas“: A.Skrupskis, A.Klimavičius, G.Paulauskas, A.Banevičius, A.Kučys (59 min. D.Petrauskas), V.Šlekys (46 min. V.Kavaliauskas) M.Savėnas, G.Tomkevičius (79 min. D.Saulėnas), M.Gardzijauskas, R.Michalčiukas, P.Lukšys.

KF „Elbasani“: E.Kotori, J.Brahja (46 min. K.Dalipi), N.Dede, E.Vrapi, A.Alenchenu, A.Norra, H.Čapja (65 min. G.Stojku), S.Osja, I.Čorri, D.Bylykbashi, D.Džafa (46 min.E.Tetova).

Vyko be vizų

Pirmadienį į Lietuvą užsakytu lėktuvu atvyko KF „Elbasani“ komanda ir ją lydinti delegacija. Iš viso į mūsų šalį atvyko apie 46 albanai. Delegacijos sudėtis įspūdinga: stebėti UEFA Čempionų lygos atsakomųjų rungtynių atvyko ir Elbasano miesto meras, Elbasano apskrities viršininkė, šalies ministro pirmininko konsultantas, klubo prezidentas, kiti klubo darbuotojai.

Vilniaus oro uoste prieš pat vidurdienį turėjęs nusileisti lėktuvas Lietuvos žemę pasiekė pavėlavęs penkias valandas. Pirmadienį 18 valandą „Aukštaitijos“ stadione turėjusi prasidėti albanų treniruotė taip pat buvo nukelta vėlesniam laikui. Atvykus albanų delegacijai, paaiškėjo jos vėlavimo priežastis. Albanijos čempionų klubas visiems, panorusiems skristi į Lietuvą, nespėjo sutvarkyti vizų, kurios vykstant į visas Europos Sąjungos šalis, yra būtinos.

Penktadienio, liepos 14-osios, popietę vizas gavo tik 32 albanai, o dar 14 jų nesusitvarkė ir pirmadienį rytą Tiranos oro uoste privalėjo laukti, kol bus viskas sutvarkyta. Tad 11.45 val. Lietuvos laiku į Vilniaus oro uostą turėjęs atskristi lėktuvas Lietuvoje nusileido tik apie penktą valandą vakaro. „Romantic“ viešbutyje būsimieji „Ekrano“ varžovai pasirodė prieš aštuonias vakaro ir, šiek tiek užvalgę, išskubėjo į treniruotę.

Rungtynės kitą savaitę

Liepos 25 d. 18 val. Lietuvos čempionas FK „Ekranas“ Panevėžio „Aukštaitijos“ stadione susitiks su Kroatijos Zagrebo „Dinamo“.