„Hajduk“ pamaina šiemet pasiekė neregėtų aukštumų UEFA Jaunimo lygoje, kur tik finale nusileido Alkmaro AZ (Nyderlandai) atstovams, bet vyrų komanda sirgaliams atnešė kur kas mažiau džiaugsmo nei 19-mečiai.

Sekmadienį „Hajduk“ namuose tenkinosi nulinėmis lygiosiomis su lyderiu Zagrebo „Dinamo“, po kurių dinamiečiai jau galėjo atsikimšti šampano.

Likus keturiems turams iki čempionato pabaigos komandas skiria 12 taškų – dėl pranašumo tarpusavio akistatose Kroatijos sostinės atstovai tapo nebepavejami ir užsitikrino šeštą iš eilės titulą.

Savo ruožtu, „Hajduk“ dar turės galimybę antrą kartą paeiliui iškovoti Kroatijos taurę – gegužės 24 d. finale laukia grumtynės su „Šibenik“. Čempionato autsaideriai prieš tai pusfinalyje netikėtai eliminavo tą patį „Dinamo“.

Vis dėlto ne kartą garsiai trimitavęs apie augantį apetitą, istorinis kroatų klubas laukto žingsnio į priekį taip ir nepadėjo bei geriausiu atveju tenkinsis tuo pačiu grobiu kaip prieš metus.

O tai nereiškia nieko gero dabartiniam treneriui Ivanui Leko, kuris pakeitė praėjusį rugsėjį netikėtai išgrūstą V. Dambrauską.

Ivanas Leko (Foto: "Hajduk")

Tiesa, tarp dviejų specialistų dar įsiterpė laikinai – tris mėnesius – ekipos žaidimui dirigavęs Mislavas Karoglanas.

Šiuo aspektu „Hajduk“ stabilumu anaiptol nepasižymi – vos per dvejus metus laimę prie komandos vairo mėgino penki treneriai. Index.hr suskaičiavo, jog statistiškai I. Leko pasirodymas buvo prasčiausias iš jų visų.

Kroatijos pirmenybėse vadovaujant 45-erių kroatui Splito futbolininkai laimėjo mažiau nei pusę sužaistų rungtynių – 7-erias iš 15. Patirti 5 pralaimėjimai, likę 3 mačai baigėsi lygiosiomis.

Palyginimui, V. Dambrausko kraitis buvo 19 pergalių, 7-erios lygiosios ir 4 pralaimėjimai.

Tokie skaičiai verčia atgręžti žvilgsnius į klubo prezidentą Lukšą Jakobušičių.

Lukša Jakobušičius (Foto: "Hajduk")

„Nuolatinis trenerių kaitaliojimas yra pagrindinė „Hajduk“ problema ir priežastis, neleidusi šiame sezone rimčiau pakovoti su „Dinamo“. Jie buvo per silpni, kad pasinaudotų dažnais pagrindinių konkurentų klupčiojimais“, – komentavo buvęs futbolininkas ir ilgametis treneris Igoris Pamičius.

Garsaus Kroatijos futbolo specialisto manymu, „Hajduk“ yra „patekęs į bėdą“, o I. Leko atrodo „šiek tiek pasimetęs“.

„Tikiu, kad nė vienas iš paskutinių penkių ar šešių komandos vairininkų nebuvo prastas. Bet „Hajduk“ dažnai klysta pasirinkdamas žaidėjus ir akivaizdžiai nemoka sklandžiai organizuoti trenerių štabo darbo. Atrodo, kad nė vienas strategas šiai ekipai nėra tinkamas, bet taip būti juk negali“, – įžvalgomis dalinosi I. Pamičius.

Griežčiausią nuomonę jis turi dėl sprendimo pačioje sezono pradžioje atleisti V. Dambrauską. Tuomet keliauti namo teko ir jo asistentams iš Lietuvos Mariui Skinderiui bei Justinui Gasiūnui.

Valdas Dambrauskas (Foto: "OFI Crete")

„Iš daugelio kvailų šio klubo ėjimų šis buvo pats kvailiausias. Esu pasiruošęs sumokėti premiją bet kam, kas pateiks man logišką tokio žingsnio paaiškinimą. I. Leko nėra prastas pasirinkimas, tai – rimtas vardas futbolo pasaulyje. Bet, mano nuomone, V. Dambrauskas nusipelnė ilgesnio karjeros etapo Splite“, – pareiškė 53-ejų specialistas.

Primename, kad palikęs Kroatiją V. Dambrauskas atmetė siūlymą perimti Lietuvos rinktinės vadžias ir spalio pabaigoje įsikūrė Graikijoje, tapęs Herakliono „OFI Crete“ vyriausiuoju treneriu.

Pastaruoju metu įsibėgėjusi 46-erių lietuvio ekipa pakilo jau į septintą vietą Graikijos čempionate. Kuomet V. Dambrauskas atvyko į Kretą, klubas rikiavosi 12-as.

„Hajduk“ gretose pakruojiškis praleido kiek mažiau nei metus ir padėjo iškovoti pirmą trofėjų po devynerių metų sausros – pernykštę Kroatijos taurę.

Į Splitą jį pakvietė tautietis – „Hajduk“ sporto direktoriumi tebedirbantis Mindaugas Nikoličius.

Prieš tai jie bendradarbiavo Vilniaus „Žalgiryje“ ir dar vienoje Kroatijos ekipoje – „Gorica“. Pastaroji šiuo metu čempionate žengia priešpaskutinė devinta ir lenktyniauja su „Šibenik“ dėl išlikimo aukščiausiame divizione.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją