DELFI pristato varžovų poras.

„Stuttgart“ - „Barcelona“

Kai „Stuttgart“ klubo aistruoliai sužinojo, kad ČL aštuntfinalyje jiems teks žaisti su „Barcelona“ komanda, norom nenorom pradėjo iš anksto kelti baltą vėliavą.

„Barcelona“, nepaisant ją persekiojančių žaidėjų traumų, yra viena galingiausių Europos komandų, o „Stuttgart“ klubui sunkiai sekasi kovoti net „Bundeslygos“ čempionate, kur jis užima tik 9-ąją vietą (23 rungtynės, 8 pergalės, 7 lygiosios, 8 pralaimėjimai, įvarčių santykis 32-30, 31 taškas).

Tačiau Josepo Guardiolos vyrai neturėtų tikėtis lengvai užmėtyti vokiečių kepurėmis. „Stuttgart“ futbolininkai šį sezoną savo „Mercedes Benz“ arenoje laimėjo, baigė lygiosiomis ir pralaimėjo po 4 susitikimus.

Pakilią nuotaiką „švabais“ („Die Schwaben“) pravardžiuojamiems „Stuttgart“ futbolininkams suteikia ir praėjusio savaitgalio triuškinanti pergalė 5:1 išvykoje prieš „FC Koln“ klubą. Naujajam „Stuttgart“ treneriui Christianui Grossui, kuris dirba nuo gruodžio mėnesio, pamažu pavyksta sustyguoti auklėtinių žaidimą.

Beje, „Stuttgart“ klubo nebloga dabartinė forma – ryškus kontrastas su ČL grupės varžybomis, kur jie vos išsikapstė į kitą etapą (tai lėmė tik pergalė 3:1 prieš rumunų „Unirea“ ekipą paskutiniame ture). Kokie gi vokiečių privalumai?

Jensas Lehmannas
Veteranas vartininkas Jensas Lehmannas, pasak trenerio Ch. Grosso, vėl patikimas, kaip senais laikais. Talentingasis Sami Khedira ir buvusi Londono „Arsenal“ klubo žvaigždė iš Baltarusijos Aleksandras Hlebas sudarys pavojingą atakuojančių saugų porą, o Rusijos rinktinės puolėjas Pavelas Pogrebniakas galės patikrinti „Barcelona“ gynybinės linijos tvirtumą. Taigi J. Guardiola neturėtų nuvertinti „Stuttgart“ klubo.

„Barcelona“, ginanti ČL nugalėtojos titulą, į atkrintamąsias varžybas pateko lengvai, vienintelę sezono nesėkmę patyrusi žaisdama namuose su Rusijos čempionu Kazanės „Rubin“ klubu.

Tačiau traumuoti Seydou Keita, Ericas Abidalis ir Dimitrijus Čygrinskis – tikras J. Guardiola galvos skausmas, o dabar šį sąrašą dar papildė ir Zlatanas Ibrahimovičius, kuris neatsigauna po sužeidimo.

P. Guardiola įtraukė Xavi, Dani Alvesą, Yaya Toure ir Z. Ibrahimovičių į išplėstinę 20 futbolininkų, keliaujančių į Vokietiją sudėtį, nors 100 proc. nėra aišku, ar jie galės žaisti. Blogiausių atveju, katalonus galės gelbėti jaunieji puolėjai Bojanas Krkičius, Jonathanas dos Santosas ir Marco Bartra.

Tuo tarpu Lionelio Messi, Thierry Henry ir Pedro puolamojo trio galėtų pavydėti bet kurios pasaulio komandos strategas.

„Barca“ po kluptelėjimo Madride prieš „Atletico“, praėjusiame „La Liga“ ture namuose 4:0 sutriuškino Santandero „Racing“ susigrąžino pasitikėjimą savimi.

Josepas Guardiola
Juokaujama, kad „Barcelona“ demonstruoja tokį futbolą, koks ir buvo sumanytas jo išradėjų, naudoja vieno perdavimo taktiką, kurioje dalyvauja visi aikštėje esantys futbolininkai. Aktyvūs saugai leidžia nuolat kontroliuoti kamuolį (ČL vidurkis - beveik 70 proc.) ir sukurti daugybę momentų prie varžovų vartų.

Gynėjai mėgsta kolektyviai perimti kamuolį iš priešininkų, spausdami juos nuo pat vidurio linijos.

„Barcelona“ šiuo metu yra iškovojusi šešis titulus iš eilės – Ispanijos čempionė, Ispanijos taurės laimėtoja (Copa del Rey) ir ČL nugalėtoja (praėjusį sezoną), Ispanijos Supertaurės ir UEFA Supertaurės bei pasaulio klubų čempionato laimėtoja (šį sezoną). Vis dėlto taurės savininkės titulą katalonų ekipa šiemet jau prarado.

„Olympiakos“ – „Bordeaux“

Pirėjo „Olympiakos“ klubas puikiai įveikė pirmąją sezono dalį (23 rungtynės, 15 pergalių, 5 lygiosios ir 3 pralaimėjimai, įvarčių santykis 38-14, 50 taškų) ir dabar Graikijos čempionate nuo amžinų priešų Atėnų „Panathinaikos“ ekipos atsilieka tik 2 taškais.

„Olympiakos“ klubo žaidėjas marokietis Jaouadas Zairi perspėja „Bordeaux“ futbolininkus, kad jie ČL aštuntfinalio pirmame susitikime Graikijoje nebus sutikti draugiškai.

„Mūsų „Karaiskakis“ stadionas tiesiog verda nuo aistrų ,- sako J. Zairi. - Mūsų gerbėjai yra fantastiški ir tikrai būna tuo 12-uoju žaidėju. Toks palaikymas padeda iškovoti ir pergales. Mes įveikėme namuose „Arsenal“ klubą, todėl pasistengsime nugalėti ir prancūzus antradienį.“

„Olympiakos“ klubui tai tik trečiasis kartais, kai jis pateko į ČL atkrintamąsias varžybas.

"Olympiakos" futbolininkai
Pirėjo komanda, kurią treniruoja serbas Božidaras Bantovičius, pareigose pakeitęs brazilą Zico, šį sezoną ČL turnyre namuose dar nepralaimėjo. Ji vienodais rezultatais 1:0 nugalėjo olandų „AZ Alkmaar“ ir „Arsenal“ klubus bei 2:1 laimėjo prieš belgų Lježo „Standard“ ekipą.

Tačiau rezultatai rodo, kad „olimpiečiams“ trūksta rezultatyvumo. Tai jie kompensuoja patikima gynyba. Šios grandies pagrindinis ramstis yra švedas Olofas Mellbergas. Apžvalgininkai pabrėžia ir gerą atmosferą komandoje.

Graikų ekipos sudėtyje antradienį nebus Diogo ir Luciano Galletti, bet saugas Dudu jau galės rungtyniauti.

Laurent'o Blanc‘o auklėtiniai – „Bordeaux“ klubo futbolininkai - ne veltui yra laikomi šios poros favoritais, nes šiuo metu yra puikios formos. Jie – Prancūzijos „Ligue 1“ čempionato lyderiai (24, 16-3-5, 41-19, 51 tšk.), o ČL turnyro A grupėje prancūzai aplenkė tokius europinio futbolo grandus kaip Miuncheno „Bayern“ ir Turino „Juventus“.

Kokia „Bordeaux“ sėkmės formulė?

Organizuota gynyba ir „aštriai“ puolime žaidžiantys snaiperiai, krašto gynėjų įtraukimas į ataką, dinamiškumas, sugebėjimas išnaudoti standartines situacijas, stabilus ekipos lyderių Yoanno Gourcuffo, Marouane‘o Chamakho ir Wendelio žaidimas.

„Bordeaux“ futbolininkas Matthieu Chalme'as nebijo graikų fanų spaudimo.

„Mums nereikia bijoti „Olympiakos“ fanų, - sako M. Chalme. - Neturime teisės suklupti dabar, nes mūsų tikslas – ČL ketvirtfinalis ir ši užduotis yra mūsų jėgoms.“

Šios rungtynės puiki proga atitraukti Prancūzijos žiniasklaidos dėmesį nuo spekuliacijų apie trenerio L. Blanc'o ateitį. Spėjama, kad „Bordeaux“ strategas po pasaulio čempionato pakeis Raymond'ą Domenechą prie Prancūzijos rinktinės vairo, o klubų lygmenyje specialistą vilioja „Manchester United“.

Laurent'as Blanc'as
„Jei kas nors tiksliai gali pasakyti, ką aš veiksiu rytoj, tas žmogus, matyt, yra labai protingas, nes to aš ir pats nežinau“, - L. Blanc‘o žodžius cituoja leidinys „L'Equipe“.

„Bordeaux“ prieš antradienio ČL mačą turėjo netikėtas atostogas. Jų dvikova Prancūzijos lygoje su „Auxerre“ ekipa buvo atidėta. Ar šis poilsis neišmuš žaidėjų iš įprasto ritmo, pamatysime Pirėjuje.

Bordo komandai trūks jos kapitono, saugo Alou Diarra, kuris yra patyręs rimtą traumą.

Planuojamos abiejų komandų starto sudėtys:

„Olympiakos“: Antonis Nikopolidis; Vasilis Torosidis, Olofas Mellbergas, Avraamas Papadopoulosas, Raulis Bravo; Enzo Maresca, Ieroklis Stoltidis, Dudu, Jesusas Datolo, Lomana Lua Lua; Mattas Derbyshire‘as.

„Bordeaux“: Cedricas Carrasso; Matthieu Chalme, Michaelis Ciani, Marcas Planusas, Benoit Tremoulinas; Wendelis, Fernando, Yoannas Gourcuffas, Jaroslavas Plasilas; Yoanas Gouffran,as Marouane‘as Chamakhas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją