Treneriui svarbiau situacija atrankos grupėje

Per spalį 9-ias pozicijas FIFA reitinge praradę lietuviai dar niekada nebuvo smukę taip žemai. Iki šiol prasčiausia Lietuvos rinktinės vieta buvo 118-a, kurią nacionalinė komanda užėmė 2004-ųjų rugsėjį.

„Tikiuosi, kad tai – pats dugnas, ir daugiau žemyn neberiedėsime. Bet aš nemanau, kad reitingai visada atspindi realų nacionalinių komandų pajėgumą“, – istorines žemumas FIFA reitinge vertino Cs. Laszlo.

Treneris taip pat pabrėžė, kad žemyn ritasi ne tik Lietuvos, bet ir visų Baltijos šalių rinktinės. Pasak jo, trijų regiono valstybių kontekste lietuviai neatrodo taip prastai. Tiesa, lygindamas savo komandos padėtį su kaimynais Cs. Laszlo apsiriko, nes ir Latvijos, ir Estijos rinktinės jau aplenkė Lietuvą.

Latviai FIFA reitinge užima 108-ą vietą, estai yra 84-i.

„Lietuvos futbolo istorijoje visada pasitaikydavo didesnių ar mažesnių pragiedrulių, bet dabar jų nebėra. Kažkas blogai klubų lygyje. Skaudu, kad jie taip anksti iškrenta iš Europos taurių turnyrų, kad Vilniaus REO klubas nebaigė sezono, kad toks miestas kaip Kaunas net neturi savo komandos A lygoje. Šiaip ar taip, man svarbiau yra ne FIFA reitingas, o situacija pasaulio čempionato atrankos grupėje. Mūsų tikslas – per atrankos ciklą surinkti bent 10 taškų ir būti tarp keturių stipriausių pogrupio komandų“, – kalbėjo Cs. Laszlo.

Primename, kad aukščiausią poziciją – 37-ą – FIFA rikiuotėje Lietuvos ekipa buvo pasiekusi 2008 metų spalį. Pasaulinis futbolo rinktinių reitingas sudaromas nuo 1993-iųjų.

Rinktinės sudėtyje – vartininko sugrįžimas

Paskutinę progą šiais metais pagerinti savo padėtį FIFA reitinge lietuviai turės lapkričio 14 d. Armėnijoje, kur sužais draugiškas rungtynes su vietos nacionaline komanda.

Tiesa, į Kaukazą Lietuvos rinktinė vyks ne stipriausios sudėties. Edinburgo „Hearts“ (Škotija) ekipos gynėjas Marius Žaliūkas, Vladikaukazo „Alania“ (Rusija) saugas Deividas Šemberas ir Liublino „Zaglebia“ (Lenkija) puolėjas Darvydas Šernas šįkart nepageidavo kvietimo į rinktinę, nes nori skirti visą dėmesį žaidimui klubuose. Dėl tos pačios priežasties lietuviams Armėnijoje gali tekti verstis be „Hearts“ saugo Arvydo Novikovo, nebus ir „Baki“ (Azerbaidžanas) saugo Deivido Česnauskio bei Kastelamarės „Juve Stabia” (Italija) puolėjo Tomo Danilevičiaus.

Vietoje jų pakviesti keturi futbolininkai iš Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinės.

Nacionalinės komandos aprangą pagaliau turėtų apsivilkti Kazanės „Rubin“ (Rusija) klubo atsarginis vartų sargas Giedrius Arlauskis, nežaidęs rinktinėje pastaruosius dvejus metus. Anot Cs. Laszlo, jis ir kitas kvietimo sulaukęs vartininkas Ernestas Šetkus Armėnijoje turėtų rungtyniauti po kėlinį.

„Važiuosime laimėti, nes norisi užbaigti metus pergalingai“, – apie tikslus draugiškoje dvikovoje kalbėjo Cs. Laszlo.

Tiesa, vengras prašo Lietuvos futbolo federacijos (LFF) pasistengti suorganizuoti dar vieną į FIFA kalendorių neįtrauktą kontrolinį mačą gruodį, kuriame dar kartą išbandytų A lygos žaidėjus. Kol kas neaišku, kas galėtų būti lietuvių varžovai.

Primename, kad Lietuvos ir Armėnijos praėjusių metų rugpjūtį žaidė draugiškas rungtynes Kaune. Tuomet rezultatu 3:0 pergalę šventė Raimondo Žutauto treniruojami lietuviai.

Lietuvos rinktinės išplėstinė sudėtis kontrolinėms rungtynėms su Armėnija:

Vartininkai:

Ernestas Šetkus (Plovdivo „Botev", Bulgarija),
Giedrius Arlauskis (Kazanės „Rubin“, Rusija).

Gynėjai:

Tadas Kijanskas (Kelcų „Korona", Lenkija),
Vytautas Andriuškevičius (Gdansko „Lechia", Lenkija),
Valdemaras Borovskis (Marijampolės „Sūduva"),
Georgas Freidgeimas (Vilniaus MFD „Žalgiris"),
Marius Stankevičius (Romos „Lazio”, Italija),
Tomas Mikuckis (Chabarovsko „SKA-Energija”, Rusija),
Aurimas Vilkaitis („Lazio”) .

Saugai:

Edgaras Česnauskis (FC „Rostov", Rusija),
Mindaugas Panka (Chožuvo „Ruch”, Lenkija),
Saulius Mikoliūnas (Kijevo „Arsenal", Ukraina),
Arvydas Novikovas (Edinburgo „Hearts", Škotija),
Linas Pilibaitis (Dėro ETO, Vengrija),
Karolis Chvedukas („Sūduva"),
Vytautas Lukša (Panevėžio „Ekranas”),
Fedoras Černychas (Novopolocko „Naftan“, Baltarusija),
Tadas Eliošius („Sūduva")
Vaidotas Šilėnas („Žalgiris“),
Rytis Leliūga (Liepojos „Metalurgs“, Latvija)

Puolėjai:

Andrius Velička (Suvalano „AZAL", Azerbaidžanas),
Tadas Labukas (Rygos „Skonto”, Latvija),
Artūras Rimkevičius (FC „Šiauliai"),
Deivydas Matulevičius (Tirgu Žiu „Pandurii“, Rumunija).