Šio sezono Čempionų lygoje „Liverpool“ iškovojo 7 pergales, patyrė 4 pralaimėjimus, vieną dvikovą baigė taikiai.

„Spurs“ kraityje – 6 pergalės, 4 nesėkmės, 2 lygiosios. Įdomu tai, kad Londono komanda turnyrą pradėjo dviem pralaimėjimais iš eilės. Abu klubai turėjo vargo grupės varžybų etape.

„Liverpool“ ekipai padėti negalės traumą besigydantis Naby Keita. „Tottenham“ finalą pasitiks be nuostolių, finalui bus pasiruošęs ir komandos lyderis Harry Kane'as. Kitas klausimas, ar strategas Mauricio Pochettino ryšis jį įtraukti į startinę sudėtį?

Mintimis ir savo įžvalgomis apie būsimą finalą pasidalino „TVplay Sports“ komentatoriai, buvę Lietuvos nacionalinės rinktinės žaidėjai Nerijus Vasiliauskas ir Žydrūnas Grudzinskas.

– Kokie galėtų būti komandų pranašumai finalo kovoje dėl Čempionų lygos trofėjaus?

– (N. Vasiliauskas) Kalbant apie žaidimą, didelių staigmenų neišvysime. Treneriai žino ir taktinius varžovų sprendimus, ir žaidėjų pasirinkimą, ir oponentų nuostolius.

Tas pats Harry Kane'as, jei jis bus pasiruošęs šeštadienio mačui, abejoju, ar jis žengs į aikštę nuo pirmų minučių. Jei esi pasiruošęs fiziškai, tai dar nereiškia, kad nejausi žaidybinės praktikos trūkumo.

Trenerių štabuose strategai ir jų asistentai bandys sugalvoti kažką tokio, kas galėtų nustebinti varžovą. Nors tiek sužaista rungtynių ir taip vieni kitus pažįsta, kad nustebinti yra pakankamai sunku. Tad kas pirmas susitvarkys su jauduliu, kaip kad „Chelsea“ pavyko tą pirmai padaryti Europos lygos finale, tas pirmas pradės demonstruoti savo žaidimą, kontroliuos kamuolį, turės teritorinį pranašumą.

Visą kitą lems detalės, kas pirmas pasinaudos varžovų klaidomis, tas laimės rungtynes. Galbūt standartinės situacijos gali atnešti norimą rezultatą.

Komandos visą sezoną rėmėsi atakuojančio stiliaus žaidimu, tad paprasčiausiai negali vegetuoti savo baudos aikštelėje. Anksčiau ar vėliau matysime atviro futbolo pliūpsnių.
Žydrūnas Grudzinskas

Neįžvelgčiau aiškaus favorito, nes tai finalas. Jei kalbėtume apie Anglijos „Premier“ lygos rungtynes, favorite vadinčiau „Liverpool“, nes būtų kitokio lygio, kitos kainos rungtynės. Ten – ilga distancija, maratonas, čia – tik vienas mačas, po kurio bus įteiktas trofėjus.

Ekipas gali kamuoti susikaustymas, jaudulys, psichologiniai dalykai, tad dažnai dėl to sakome, kad finale dalyvaujančių komandų šansai yra lygūs.

– (Ž. Grudzinskas) Po Anglijos čempionato finišo komandos turėjo pakankamai laiko pasiruošti, atsistatyti. Vieniems jis – ypač sėkmingas, be didesnių investicijų į sudėtį „Tottenham“ sugeba iškovoti aukštas pozicijas ir žaisti Čempionų lygos finale.

Tai puikus M. Pochettino darbo įvertinimas. Kitas dalykas, kaip „Tottenham“ ekipoje yra klausimas dėl H. Kane'o, taip „Liverpool“ komandoje taip pat yra identiška situacija su Roberto Firmino.

Tai du „devintos“ pozicijos žaidėjai ir neaišku, ar jų įtraukimas į sudėtį yra gerai. Ar H. Kane'as dabar bus geresnis už Lucasą Maurą, ar R. Firmino geriau už Divocką Origi ar Georginio Wijnaldumą? Treneriams tai tam tikras galvos skausmas.

Kaip bebūtų, H. Kane'as yra lyderis, skelbiama, kad jis puikiai pasiruošęs, jo fizinė būklė puiki, tačiau tų žaidybinių įgūdžių gali trūkti. Prisiminkime, jis buvo iš rikiuotės iškritęs porą kartų, tačiau „Tottenham“ nesubyrėjo. Jo naštą perėmė kiti žaidėjai, komanda žengė toliau be savo lyderio.

Harry Kane
Ta aukščiausio lygio žaidėjų paletė „Liverpool“ gretose yra labai plati, J. Kloppas ras sprendimą, kuo pakeisti N. Keitą. Kiekvienas treneris norėtų turėti tokį žaidėjų pasirinkimą ir su jais žaisti finale.
Nerijus Vasiliauskas

Klausimas, ar išleidus H. Kane'ą ar R. Firmino, ta kokybė liks tokia pati. Tai dilema. Kuo gali nustebinti ekipos varžovus? Manau, tą paaiškina „Chelsea“ stratego Maurizio Sarri kepurėlės spardymas prieš Europos lygos finalo treniruotę.

Strategas ketino repetuoti standartines situacijas, tačiau jį iš vėžių išmušė už vartų filmavę žurnalistai.

Ką gali naujo pateikti, kai tarpusavyje komandos yra sužaidusios beveik 200 rungtynių, be to, šiame sezone ekipos „Premier“ lygoje viena prieš kitą dukart kovojo. Strategai vieni kitų žaidimą yra išanalizavę iki smulkmenų.

Finale bus svarbi emocija, nusiteikimas ir standartinės situacijos,nes fizinių galimybių, techninio arsenalo prieš finalą ženkliai nepagerinsi.

Standartinės situacijos yra ta vieta, kur gali atlikti namų darbus, įnešti naujovę. Žinoma, per 90 minučių tos galimybės gali ir nesulaukti, priklausomai kur uždirbsi standartinę situaciją ir panašiai.

Prisiminkime „Liverpool“ ketvirtą įvartį antrame pusfinalio mače, puikiai sugalvota, idealiai atlikta ir „Barcelona“ traukė kamuolį iš vartų. To pakartoti jau galbūt nepavyks, bet noriu pasakyti, kad standartinės situacijos finaluose gali būti esminis dalykas.

Daugeliui futbolininkų tokio šanso gyvenime gali nebebūti. Taip, vienas, kitas gal dar sudalyvaus finaluose, tačiau dauguma vienintelį kartą turi tokį šansą. Kai susitinka tokie grandai, sėkmės raktas slypi ne kojose, o galvoje.
Žydrūnas Grudzinskas
Jurgen Klopp

– „Liverpool“ – antri metai finale, ar galima sakyti, kad Jurgeno Kloppo auklėtinių rankose – patirties faktorius?

– (N. Vasiliauskas) galime prisiminti paties J. Kloppo išsakytas mintis. Jis pats kažkur rado, jog Vokietijoje yra prietaras – turi pavykti iš trečio karto. Tai subjektyvus dalykas ir nuomonės visada išsiskirs. Tai, kad finalas pernai pralaimėtas, taip, sukaupta patirtis, kuri galbūt padės nepralaimėti kito finalo, bet juk komanda yra kita ir tai visiškai kitas finalas, nauja istorija.

Komandos šiame sezone sužaidė virš 60 rungtynių visuose frontuose, tai – milžiniškas krūvis. Savaitė ar dvi poilsio nepadės, be fizinio nuovargio yra ir emocinis nuovargis.

Manau, vienareikšmiškai atsakyti į šį klausimą sudėtinga, daug kitų detalių gali lemti laimėtoją. Kai matysime galutinį rezultatą – galėsime daryti išvadas: ar patirtis, ar namų darbai standartinėse situacijose, ar jaudulys, charakteris lėmė pergalę.

Nerijus Vasiliauskas

– Mačą praleis startinės sudėties „Liverpool“ saugas Naby Keita, ar tai rimtas smūgis J. Kloppo ekipai?

– (Ž. Grudzinskas) Kai iš rikuotės iškrenta startinės sudėties žaidėjas, nėra gerai. Tačiau „Liverpool“ atsarginių suolelis tikrai gilus ir nematau didelių problemų dėl N. Keita praradimo. Jį pakeisti gali ir Jordanas Hendersonas, G. Wijnaldumas.

Pavyzdys buvo būtent pusfinalis, G. Wijnaldumo ir D. Origi žaidimas, įvarčiai įrodė, kad ant „Liverpool“ atsarginių suolelio yra pilnavertė pamaina.

Man labai patiko D. Origi mintis, kad jis puikiai supras, jei jo treneris neįtrauks į startinę sudėtį ir pasirinks, pavyzdžiui, R. Firmino. Taip, jis atliko savo darbą pusfinalyje, tačiau ar dėl to nusipelno vietos finale? Nebūtinai.

Tai profesionalūs futbolininkai, realiai suprantantys situaciją ir pagrindinis tikslas yra laimėti. Nežinome, kas vyksta „Liverpool“ rūbinėje, tačiau tai, kokią komandą matome aikštėje, turiu omeny žaidėjų santykius, bendravimą, mąstymą, komanda bus puikiai pasiruošusi finalui.

Divock Origi (dešinėje), "Liverpool"

Galbūt vieno ar kito žaidėjo viduje gali likti nuoskaudų, kad jų neįtrauks į finalo startinę sudėtį ir juos pakeis pusfinalyje nežaidę komandos draugai, tačiau sirgaliams visiškai nesvarbu kas pelno įvartį, esmė – galutinis rezultatas.

– (N. Vasiliauskas) Ta aukščiausio lygio žaidėjų paletė „Liverpool“ gretose yra labai plati, J. Kloppas ras sprendimą, kuo pakeisti N. Keitą. Kiekvienas treneris norėtų turėti tokį žaidėjų pasirinkimą ir su jais žaisti finale.

– Ką apie komandas atskleidžia jų dramatiškas kelias finalo link?

– (Ž. Grudzinskas) Ekipa, kuri sugeba įšokti, atrodo, į jau nuvažiavusį traukinį, pakliūti į tą paskutinį vagoną, parodo kovotojų savybes, nugalėtojų mentalitetą. Išplėšti tokias svarbias pergales paskutinėmis minutėmis atskleidžia, kad ekipoje yra tų vidinių resursų. „Tottenham“ žengė galbūt didesnį žingsnį į priekį, nes iš jo nebuvo to tikimąsi, klausimas, ar patys tuo tikėjo, ką padarė.

Įsigijus Virgilą van Dijką, sustiprinus vartininko poziciją, Iš „Liverpool“ galbūt to ir buvo laukiama. Čia mažesnę nuostabą kelia jų dalyvavimas finale ar 4:0 pergalė prieš „Barceloną“. Prisiminkime pirmąsias pusfinalio rungtynes, „Liverpool“ neatrodė bejėgė, tikrai turėjo gerų progų.

Neįmušė „Camp Nou“, įmušė „Anfield“ stadione. Gal kontrastas „Liverpool“ rezultatuose, bet ne žaidime.

„Tottenham“ turėjo dar mažiau laiko kompensuoti tą įvarčių trūkumą, atrodė, kad jau pralaimėtos rungtynės. Vėlgi, šiek tiek sėkmė, noras, papildoma energija leido sukurti stebuklą. Čia finale vieni turi patirties, kiti – alkį ir degančias akis.

Daugeliui futbolininkų tokio šanso gyvenime gali nebebūti. Taip, vienas, kitas gal dar sudalyvaus finaluose, tačiau dauguma vienintelį kartą turi tokį šansą. Kai susitinka tokie grandai, sėkmės raktas slypi ne kojose, o galvoje.

– Kokių rungtynių galime tikėtis?

– (Ž. Grudzinskas) Labiau atakuojančio futbolo. Ar įvarčių bus, ar nebus, kita kalba. Galbūt neišvysime tokio scenarijaus, koks buvo Europos lygos finalo „Chelsea“ – „Arsenal“ pirmasis kėlinys.

Kodėl? Abu strategai labiau propaguoja atakuojantį futbolą. Lyginant „Chelsea“ ir „Liverpool“ priekinę liniją, kurioje – M. Salah, R.Firmino, Sadio Mane, ta žaidimo schema yra kiek kitokia.

Tas judėjimas į priekį abiejų komandų bus ženkliai didesnis. Tą gali pristabdyti rizika. Tos komandos visą sezoną rėmėsi atakuojančio stiliaus žaidimu, tad paprasčiausiai negali vegetuoti savo baudos aikštelėje.

Anksčiau ar vėliau matysime to atviro futbolo pliūpsnių. Norisi progų, įvarčių, ir manau, jų bus.

Žydrūnas Grudzinskas

– (N. Vasiliauskas) Nulinių lygiųjų tikrai nebus, ką reiškia pasakyti M. Salah – neatakuok, tik ginkis. Komandos turi į puolimą orientuotus futbolininkus, jei jie žais kitokį futbolą, vadinasi jie žais ne sau įprastą futbolą, o tokiu atveju trofėjaus gali ir nepaimti.

Komandoms reikia žaisti joms įprastą žaidimą, o toks yra atakuojantis futbolas. Manau, įvarčių bus, žiūrovai nenusivils Čempionų lygos vakaru ir finalu, kurį pamatysime.

Visą pokalbį su pašnekovais rasite čia.

Tai bus tik antras kartas, kai finale susitiks Anglijos klubai. Pirmąsyk tai nutiko 2008 metais, kai „Manchester United“ grūmėsi su Londono „Chelsea“.

Finalo favoritais lažybų bendrovės laiko „Liverpool“ futbolininkus. Jie šį sezoną įspūdingai rungtyniavo Anglijos „Premier“ lygoje, tačiau pirmosios vietos užimti nesugebėjo – triumfavo „Manchester City“.

„Tottenham Hotspur“ komanda Anglijos čempionate liko ketvirta ir įgijo teisę vėl žaisti Čempionų lygoje. Šį sezoną abejas tarpusavio rungtynes vienodu rezultatu 2:1 laimėjo Liverpulio futbolininkai.

Iš pastarųjų 14-os tarpusavio mačų tik viename stipresnis buvo „Tottenham Hotspur“ – praėjusį sezoną namie nugalėjo varžovus 4:1. Nuo 2013-ųjų „Liverpool“ Londono klubą įveikė 9 kartus, 4 dvikovos baigėsi taikiai.

Iš viso komandos kovėsi 172 kartus. „Liverpool“ sąskaitoje – 82 pergalės, „Tottenham Hotspur“ – 48. 42-iuose mačuose užfiksuotos lygiosios.

Liverpulio ekipa pajėgiausio Europos turnyro čempione tapo penkis kartus. Paskutinį sykį tai buvo 2005 metais, kai Anglijos klubas finale palaužė „Milan“ futbolininkus. „Spurs“ tokių varžybų finale pasirodys pirmą kartą.

Pastaruosius trejus metus UEFA Čempionų lygos nugalėtojai buvo Madrido „Real“ futbolininkai. Tačiau šįkart juos jau aštuntfinalyje nukarūnavo Amsterdamo „Ajax“. Šis klubas nužygiavo iki pusfinalio, kuriame tik per plauką nusileido „Tottenham Hotspur“.

Finalo rungtynių pradžia – 22 val.

Čempionų lygos taurė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)