3,5 tūkst. žiūrovų triukšmingai palaikomi Vladimiro Čeburino auklėtiniai laimėjo po pratęsimo 1:0 (0:0) ir pirmame atrankos etape triumfavo bendru rezultatu 2:1.

„Pelnyta pergalė, nes po pirmų rungtynių kardinaliai pakeitėme savo žaidimą“, – įvertino komandos veteranas Mantas Kuklys.

Prisiminti akistatą Kosove antradienį išties buvo galima tik pirmas 5 min., kurias „Žalgiris“ praleido savoje aikštės pusėje.

Po trumpos žvalgybos šeimininkai metėsi į ataką ir iškart vos neišsiveržė į priekį. Bet nei Oliveriui Buffui, nei Francisui Kyeremeh nepavyko nuginkluoti „Ballkani“ vartininko Stivi Frasheri.

Pirmame kėlinyje netoli tikslo buvo ir tas pats O. Buffas, ir Marko Miličkovičius, prie priešingų vartų grėsmę kėlė Ermalis Krasniqi. Vis dėlto greitas ir dinamiškas futbolas įvarčiais nevirto.

Po pertraukos tempą lėtino nuolatiniai svečių poguliai ant dirbtinės LFF stadiono vejos, dėl kurių kėlinys prailgo net 8 min. Vis dėlto progų ir toliau buvo apstu, o geriausią iš jų iššvaistė vilniečių puolėjas iš Brazilijos Renanas Oliveira, šovęs virš skersinio iš 8 m atstumo.

„Pradėjome įdomiai, sukūrėme progų, bet antrame kėlinyje futbolas virto daugiau grumtynėmis, griuvinėjimais, kurių buvo labai daug. Mums trūko baigiamojo smūgio, nors apskritai bandymų buvo per akis („Žalgiris“ pagal smūgius buvo pranašesnis 22:9 – Delfi)“, – komentavo V. Čeburinas.

Kova persikėlė į pratęsimą, kuriame vis labiau ryškėjo tolygiau jėgas keitimais paskirsčiusių šeimininkų persvara.

„Šešėlių valdovas“, apie kurį viso mačo metu dainavo „Karališkos erdvės“ hitą pasiskolinusi „Pietų IV“, galiausiai atėjo 97-ą min., kai saulė virš LFF stadiono jau išties buvo nusileidusi.

Tiksliau, ne atėjo, o reaktyviniu greičiu atlėkė Mathiaso Oyewusi pavidalu.

Antrame kėlinyje į aikštę žengęs 23-ejų puolėjas iš Nigerijos pabėgo nuo priešininkų gynėjų, apėjo S. Frasheri ir suspėjo iš aštraus kampo pasiųsti kamuolį į vartus.

Tai buvo ketvirtas rezultatyvus žiemą „Žalgirį“ papildžiusio naujoko smūgis visuose turnyruose.

„Dauguma A lygos komandų prieš mus susispaudžia, o Mathiasas labiau tinka tada, kai yra atvirų plotų. Jo greitis – didžiulis, ką šiandien ir pamatėme“, – sakė rezultatyvų perdavimą komandos draugui atlikęs M. Kuklys.

„Situacija buvo labai sudėtinga, turėjome žymiai geresnių progų. Bravo Mathiasui, kad bėgdamas visu greičiu sugebėjo suvaldyti kamuolį. Bravo ir visai komandai, kadangi mes laikomės pozicijos, jog įvarčius sukuria visi, kas yra aikštėje“, – įvertino V. Čeburinas.

Po pelnyto įvarčio „Žalgiris“ turėjo dar tris galimybes padidinti persvarą, o arčiausiai tikslo buvo į skersinį pataikęs M. Kuklys. Bet ir „Ballkani“ paskutiniu smūgiu kėsinosi Vilniuje suorganizuoti 11 m baudinių seriją – to neleido E. Gertmonas.

Nuaidėjus finaliniam švilpukui LFF stadione emocijos įsiliepsnojo antrą kartą. Pirmąsyk – kai pasižymėjo M. Oyewusi, „perdegė“ raudoną kortelę prieš save išvydęs vartininkų treneris Mantas Tamulionis.

„Žinote, sukilo emocijos, atsarginiai ir personalas skubėjo pasveikinti įvarčio autorių. Varžovai ėmė reikšti pretenzijas, pasiskundė teisėjui, nors aš ten nieko blogo nemačiau. Kiek žinau Mantą, jis visiškai nėra konfliktiškas“, – pečiais traukė V. Čeburinas.

Specialistas iš Kazachstano neslėpė, jog ir pats tuo momentu vos suvaldė užplūdusius jausmus – vis dėlto tai padaryti reikėjo.

„Meluosiu, jei sakysiu, kad likau ramus. Bet po įvarčio reikėjo šiek tiek apraminti komandą, buvo būtina maksimali koncentracija, antraip greitai gali sulaukti atsako į savo vartus. Po mačo rūbinėje pasidžiaugiau su visais – ten jau galima. O aikštėje reikia šaltos galvos“, – šypsojosi „Žalgirio“ treneris.

Jis pripažino, jog komandą sukurstė ir nepamatuotai ankstyvas „Ballkani“ džiaugsmas burtams nulėmus akistatą su „Žalgiriu“: iš laimės šokinėjančių oponentų vaizdo įrašas supykdė lietuvius.


„Mums tai buvo papildomas stimulas. Savo atsakymą pateikėme aikštėje. Šiaip „Ballkani“ – gana gera komanda, bet „Žalgiris“ šiandien yra aukščiau“, – konstatavo V. Čeburinas, kurio tiesioginis oponentas iš Albanijos Iliras Daja sulaužė UEFA protokolą ir po rungtynių nepasirodė spaudos konferencijoje.

Vilniečių vairininkas taip pat buvo paklaustas ir apie galimą ekipos papildymą. Anot trenerio, šiuo metu naujokų nėra dairomasi, nors griežtai tokios galimybės V. Čeburinas neatmetė.

57-erių specialistas akcentavo būtent ilgesnį „Žalgirio“ atsarginių suolą, padėjusį galiausiai užgniaužti varžovų iš Kosovo pasipriešinimą.

Vladimiras Čeburinas

Starto sudėtyje mačą ir šįkart pradėjo tik du lietuviai: Saulius Mikoliūnas bei E. Gertmonas.

Užtat po keitimų pasirodė dar trys, ir tiek M. Kuklys, tiek Gustas Jarusevičius kartu su M. Oyewusi pagyvino žaidimą.

Nors žadėti daugiau žaidimo laiko V. Čeburinas neskubėjo nė vienam, ant atsarginių suolo prieš tai užsisėdėjusiam M. Kukliui svarbiausia, jog eilinį kartą nesužlugtų ilgus metus brandinama svajonė.

„Aš jau ilgai su ja gyvenu. Jeigu visi ja tikėsime, jei žaisime taip, kaip šiandien pirmame kėlinyje, manau, galime tikrai nemažai nuveikti“, – vylėsi devintą sezoną „Žalgirio“ gretose rungtyniaujantis 35-erių saugas, ne sykį skaudžiai išgyvenęs nesėkmes Europos turnyrų atrankose.

Primename, kad pirmosios komandų rungtynės prieš savaitę Kosove baigėsi lygiosiomis 1:1.

Antrame Čempionų lygos atrankos etape Lietuvos čempionai susitiks su „Malmo“ (Švedija), kuris kur kas sunkiau nei tikėtasi peržengė Reikjaviko „Vikingur“ (Islandija) barjerą.

Pirmą dvikovą namuose laimėję 3:2, antradienį išvykoje švedai sužaidė lygiosiomis 3:3.

Lietuvos sostinės atstovai „Malmo“ jau buvo sutikę 2015 metais – tuomet stipriausias Švedijos klubas juos taip pat eliminavo antrame Čempionų lygos etape.

Nesėkmės atveju, „Žalgiris“ keliautų į UEFA Europos lygos atranką, o nepavykus ir joje, turėtų dar vieną šansą paskutiniame Europos Konferencijų lygos kvalifikacijos etape.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)