Milanas, legendinis „San Siro” stadionas. Jame vasario 19-osios vakarą šeimininkauja ne „AC Milan“ ar „Internazionale“, o „Atalanta“ – komanda iš greta Milano esančio Bergamo miesto, netrukus tapsiančio didžiausiu koronaviruso židiniu visoje Europoje.

Tą vakarą „Atalanta“ pirmąsias UEFA Čempionų lygos aštuntfinalio rungtynes žaidė su iš Ispanijos atvykusia „Valencia“, o į namų aikšte tapusį „San Siro“ stadioną sugužėjo daugiau nei 44 tūkst. žiūrovų. Manoma, kad apie 40 tūkst. jų atvyko būtent iš Bergamo.

Džiaugtis, šokinėti, glėbesčiuotis iš laimės ir itališku papratimu bučiuotis jiems tą vakarą buvo dėl ko – „Atalanta“ laimėjo 4:1 ir taip praktiškai užsitikrino vietą turnyro ketvirtfinalyje.


„Šios rungtynės buvo tarsi biologinė bomba“, – dabar sako Bergamo meras Giorgio Gori, tuomet nė negalėjęs nutuokti, kokia katastrofa netrukus ištiks jo valdomą miestą ir apskritai visą pasaulį.

Feisbuke publikuotame pokalbyje su žurnalistais G. Gori šias rungtynes įvardija kaip vieną iš didžiausių viruso paplitimo momentų.

„Tuo metu mes dar nesuvokėme, kas vyksta. Pirmasis užsikrėtimas Italijoje diagnozuotas tik vasario 23 dieną. Ir jeigu virusas jau cirkuliavo, o jis greičiausiai cirkuliavo, 40 tūkst. į Milaną stebėti rungtynių atvykusių žmonių užsikrėtė arba platino ligą. Be to, daugelis rungtynes žiūrėjo grupėmis namuose, baruose. Virusas plito nuo vieno prie kito“, – pažymi G. Gori. Bergame, esančiame šiauriniame Lombardijos regione, užsikrėtusių oficaliai jau yra beveik 7 tūkstančiai.

Po dviejų savaičių, kovo 10-ąją, atsakomosios šių komandų rungtynės vyko Valensijoje. Tačiau jau visai kitomis aplinkybėmis. „Mestalla“ stadione žiūrovų nebebuvo, o netrukus bent kuriam laikui nebeliko ir pačios UEFA Čempionų lygos. „Valencia“ vėl laimėjo (4:3) ir galutinai užsitikrino vietą ketvirtfinalyje, bet vargu, ar jame bežais.

Kol kas Čempionų lyga yra tik sustabdyta, bet kada bus atnaujinta – priklauso nuo pandemijos plitimo tempo. Atsižvelgiant į tai, kad iš šių metų apskritai perkelti visi didžiausi pasaulio sporto renginiai (Europos futbolo čempionatas, olimpinės žaidynės), realiausias variantas, kad atkrintamosios varžybos šį sezoną apskritai nebebus tęsiamos.


Kaip pastebi ispanų portalas Marca, Bergamo mero žodžiuose dėl vasario 19-osios rungtynių yra labai daug tiesos. Tai atspindi ir situacija Valensijos komandoje.

Iš Italijos parskridusi „Valencia“ tapo pirmuoju Ispanijos aukščiausiosios futbolo lygos klubu, kurio viduje diagnozuotas koronavirusas. Pagrindinėje komandos sudėtyje užsikrėtė 35 proc. žaidėjų, tarp kurių – argentinietis gynėjas Ezequielis Garay, kuris oficialiai tapo pirmuoju elitinės lygos futbolininku – viruso nešiotoju.

Išskirtinas ir faktas, kad netrukus po to, kai Valensijos komanda iš Milano sugrįžo į Ispaniją, liga diagnozuota ir vienam žurnalistui – užsikrėtė ispanas Enrique Mateu. Vėliau jam 25 dienas teko praleisti ligoninėje, iš kurių keletą – intensyvios pagalbos skyriuje. Užsikrėtimas yra nustatytas ir pačioje Bergamo futbolo komandoje.

Be abejo, anot G. Gori, rungtynės tikrai nėra vienintelis ligos plitimo židinys.

„Žinoma, rungtynės nebuvo vienintelės kaltininkės, nes užsikrėtimo žiežirba pasklido Alzano Lombardo ligoninėje. Ten vienas pacientas užkrėtė kitus pacientus, gydytojus, slaugus. Ten viskas ir sprogo“, – tvirtina Bergamo meras.

Šiuo metu Lombardijos regione registruota daugiau nei 4 tūkst. mirčių nuo koronaviruso atvejų.
Ir, pasak G. Gori, tai tikrai nėra reali statistika.

„Tikrai yra daug vyresnio amžiaus žmonių, kurie mirė namuose taip ir nesulaukę pagalbos. Ir jie nepatenka į šią statistiką. Testai jiems nebuvo padaryti nei prieš mirtį, nei po mirties. Tokia šiuo metu yra situacija ir tokios tragedijos mes negalėjome numatyti“, – pažymėjo Bergamo meras.

Primename, kad jau po to, kai Italijoje buvo paskelbta apie koronaviruso plitimą, Lietuvoje viešėjo Milano „Olimpia Armani“ krepšinio komanda.

Vasario 27-osios vakarą Kauno oro uoste italų komandos treneris Ettore Messina viešai šaipėsi iš keliamos panikos ir lietuviškos patikros, ragino nepanikuoti, o vasario 28 d. Kaune milaniečiai žaidė Eurolygos rungtynes su „Žalgiriu“. Į jas, nepaisant Vyriausybės rekomendacijų, buvo leidžiami žiūrovai, nors dalis įsigijusių bilietus juos grąžino.


Prabėgus mažiau nei savaitei Kaune vyko dar vienos Eurolygos rungtynės, kuriose žalgiriečiai priėmė Maskvos srities „Chimki“. Tuomet arena vėl buvo visiškai pilna, o tarp žiūrovų buvo ir į visas rizikas ranka numojęs prezidentas Gitanas Nausėda.


Laimei, su šiomis rungtynėmis susijusių susirgimų koronavirusu nėra nustatyta.

Eurolygos sezonas šiuo metu taip pat yra sustabdytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)