1. „Manchester United“ (1 vieta)

Po metų pertraukos „raudonieji velniai“ sugrįžo į karaliaus sostą, palikdami užnugaryje triukšmadarius iš kitos Mančesterio pusės. Jeigu ieškotume priežasčių, kodėl komanda triumfavo čempionate, reikėtų pabrėžti stabilumą visame sezone. Iš 38 žaistų rungtynių „United“ 28 kartus iškovojo tris taškus, likusios dešimt pasibaigė penkiais pralaimėjimais ir penkiomis lygiosiomis.

Antra – puiki žaidėjų perėjimo turgaus politika praėjusią davė vaisių. Prieš sezoną keltos dvejonės dėl Robino van Persie galimybių „Manchester United“ klube buvo greitai išsklaidytos. Įspūdingą įvarčių seriją surengęs olandas neabejotinai buvo būtent tas lyderis, kuris vedė vienuolikę į pergales. 26 įvarčiai ir auksinis „Premier“ lygos batelis atiteko būtent R.van Persie. Verta pažymėti ir talentingąjį japoną Shinji Kagawą, kuris šį sezoną negalėjo visiškai atsiskleisti dėl turėtų traumų, tačiau kai žaidė, darė tai puikiai.

Dabar komanda veikiausiai turės nelengvą perėjimo laikotarpį – po net 27-erių metų „Old Trafford“ stadiono trenerio kėdę palieka seras Alexas Fergusonas. Įpėdinis jau paskirtas, bet juo tapusiam Davidui Moyesui užduotis bus velniškai sunki – išlaikyti ant balno vieną iš geriausių pasaulio komandų.

2. „Everton“ (6 vieta)

Liverpulio klubas užbaigė sezoną šeštoje pozicijoje. Aukščiau bambos iššokti jie nesugebėjo, tačiau sudarė rimtą konkurenciją pirmajam penketui. Ilgą laiką „irisai“ sukosi apie trečią–ketvirtą vietas, kol smulkios klaidelės leido pabėgti Londono ekipų trejetui. O Europos lygos vieta atrodė beveik ranka pasiekiama.

Paskutinį sezoną D. Moyeso treniruota komanda pasirodė tikrai gerai. Ne tik todėl, kad turnyrinėje lentelėje aplenkė amžinus priešus „Liverpool“, bet ir kūrė simpatišką futbolą su Marouanne Fellaini, Leightonu Bainesu bei Kevinu Mirallasu. Retas pasakytų, kad šios ekipos mačai buvo nuobodūs.

Visgi šią vasarą klubo savininkas Billas Kenwrightas turės daug problemų. Visų pirma, komandai reikia naujo stratego (juo pretenduoja tapti iškritusio „Wigan“ klubo treneris Roberto Martinezas). Kas dar? Išsaugoti pagrindinius žaidėjus. L.Bainesas viliojamas į Mančesterio klubus, o M.Fellaini neatmeta galimybės persikelti į „Chelsea“ ekipą.

3. „West Bromwich“ (8 vieta)

Jeigu prieš sezoną būtumėte pasakę, jog „West Brom“ komandai, jam įpusėjus bus pirmame šešetuke, jūs būtumėte apšauktas kvanktelėjusiu. Vidutiniokai anksti sugebėjo įrodyti, jog iškritimas jies toli gražu negręsia, bet, deja, nesugebėjo atlaikyti aukšto tempo iki sezono galo.

Pirmus du mėnesius petis į petį su didžiaisiais grandais žengusi komanda sulaukė daug pagyrų. Kodėl jiems taip puikiai sekėsi irtis į priekį? Prieš sezoną „Baggies“ trenerio postas liko laisvas, kai į Anglijos rinktinę buvo pakviestas Roy‘us Hodgsonas. Į karštą kėdę atsisėdo Steve‘as Clarke‘as.

Ir šis anglas iš karto išsklaidė visas abejones po to, kai komanda rodė pakankamai gerus rezultatus ir kėlė siaubą net stipriausiems oponentams. Visiškai pasiteisino „Chelsea“ puolėjo Romelu Lukaku įsigijimas (nuoma). Belgas šį sezoną per 35 mačus (iš kurių 20 pradėjo startinėje sudėtyje) pelnė 17 įvarčių ir taip užgožė Peterį Odemwingie, kuris supykdė klubo vadovybę sausio mėnesio žaidėjų perėjimo turgaus pabaigoje.

Visgi, sezonui persiritus į antrą dalį, euforija pamažu blėso. Galbūt žaidėjai pervargo arba tiesiog išsikvėpė? Nepaisant to, šiame sezone WBA nenukrito žemiau aštuntos vietos ir tai yra nuostabus rezultatas tokiai kukliai komandai.