Grįžo. Lygos kovos vėl užvirė po pusantros savaitės pertraukos, kuri buvo skirta rinktinių varžyboms. Pradžioje 16-ojo turo rungtynėse šalies čempionas Vilniaus „Žalgiris“ nelaimėjo antrą kartą iš eilės – Pakruojyje sužaidė 2:2 su „Kruoja“. Pergalę sostinės komandai pavyko iškovoti Marijampolėje, kur „Sūduvą“ palaužė vilniečių bosnio Semiro Kerlos įvartis pačioje rungtynių pabaigoje – 2:1.

Viršūnėje. „Žalgiris“ lieka pirmoje „SMScredit.lt A lygos“ turnyro lentelės pozicijoje. Čempionai pirmauja prieš „Trakus“ trimis taškais, bet senosios sostinės riteriai yra sužaidę vieneriomis rungtynėmis mažiau.

Charakteris. Po rungtynių Marijmpolėje „Žalgirio“ treneris Valdas Dambrauskas džiaugėsi savo futbolininkų parodyta valia siekti pergalės. Anksčiau, po lygiųjų su „Kruoja“, žaliai baltų vairininkas buvo nusiteikęs priešingai: „Galima nelaimėti, gali būti ne tavo diena, bet negalima nekovoti. Keista tai sakyti, bet šiandien „Kruoja“ labiau norėjo nugalėti“.

Žemyn. „Sūduva“ praleido į priekį Kauno „Spyrį“ ir smigo į penktąją turnyro rikiuotės vietą. Iš pastarųjų septynerių čempionato rungtynių marijampoliečiai laimėjo tik dvejas.

Naujokai. Atsidarius vasaros žaidėjų turgui ir „Žalgiris“, ir „Sūduva“ ryžtingai puolė apsipirkinėti. Tarpusavio dvikovoje abi komandos išbandė po du naujus legionierius: portugalas Jorge Chula ir brazilas Lucasas Gaucho pradėjo rungtynes „Žalgirio“ pagrindinėje sudėtyje, Marijampolės ekipoje bosnis Nerminas Jamakas sužaidė visas 90 minučių, o Admiras Kecapas iš Serbijos – pusvalandį antrajame kėlinyje.

Rokiruotės. „Trakų“ treneris Valdas Urbonas rungtynėse su „Spyriu“ neleido į aikštę iš Andoros, kur atstovavo šalies jaunimo rinktinei, ką tik grįžusio Justino Januševskio, o Edvardas Gaurilovas dvikovą praleido dėl traumos. Į gynybos grandį buvo atitrauktas saugas Aleksandras Byčionokas, o Nikolozas Apakidzė iš krašto persikėlė į vidurio gynėjo poziciją. Šie manevrai nei „Trakams“ pakenkė, o kauniečiams padėjo – riteriai įtikinamai sumušė varžovus 3:0.

Frazė. „Ačiū „Žalgiriui“, dabar kurį laiką jo nepaleisime“, – turėdamas galvoje čempionų lygiąsias Pakruojyje ištarė „Trakų“ gynėjas Linas Klimavičius.

Atkarpa. Trečioje turnyro lentelės vietoje įsitvirtino Klaipėdos „Atlantas“. Uostamiesčio futbolininkai išvykoje 2:1 palaužė „Kruoją“ ir iškovojo trečią pergalę iš eilės.

Kūlvirstis. „Stabiliai įmušu vieną įvartį per sezoną“, – šyptelėjo 36 metų klaipėdiečių krašto gynėjas Andrius Jokšas, kurio smūgis rungtynių pabaigoje atnešė „Atlantui“ pergalę ir pridūrė: „Donatas Navikas prie televizoriaus ekrano turėtų persiversti kūlvirsčia. Pažadėjo, jei įmušiu“. „Atlanto“ saugas D.Navikas su „Kruoja“ nežaidė.

Apsinuodijo. Nežaidė ir rezultatyviausias šio sezono „SMScredit.lt A lygos“ futbolininkas Andrejus Paniukovas. „Atlanto“ snaiperis iš Rusijos jaunimo rinktinės, kuriai atstovaudamas pasiuntė kamuolį į baltarusių vartus kontrolinėje dvikovoje, grįžo apsinuodijęs maistu ir pasveikti nespėjo.

Psichologija. Po triuškinamos pergalės 5:1 akistatoje su „Klaipėdos granitu“ Kauno „Stumbro“ futbolininkai kone vienu balsu tvirtino, kad psichologiškai svarbu buvo pagaliau laimėti. Iki tol kauniečiai nepajėgė nugalėti septynis kartus iš eilės.

Snaiperiai. Patyręs „Stumbro“ puolėjas Artūras Rimkevičius kamuolį į tinklą šiame „SMScredit.lt A lygos“ čempionate pasiuntė jau vienuoliktą kartą ir su „Trakų“ legionieriumi Davidu Aršakianu, „Spyriui“ įmušusiu dukart, dalijasi trečiąją snaiperių lentelės eilutę. Aukščiau yra tik 17 kartų pasižymėjęs A. Paniukovasir Tomas Radzinevičius iš „Sūduvos“ – 15 įvarčių.

Šykščiai. „Šiaulių“ ir Utenos „Utenio“ futbolininkams šį sezoną įmušti pavyksta nedažnai. Tarpusavio dvikova išimtimi iš taisyklės netapo – įmušę tik paskutinėmis rungtynių minutėmis, uteniškiai išplėšė pergalę 1:0.

Bendrovė „TOP sport“ pristato „SMScredit.lt A lygos“ čempionato 16-ojo ir 17-ojo turų simbolinį vienuoliktuką. Dvejos šešioliktojo turo rungtynės įvyko prieš pat rinktinių varžyboms skirtą pertrauką, vienerios – tuoj po jos. Renkant septynioliktojo turo rinktinę atsižvelgta ir į šių dvikovų įvykius.

Giedrius Kvedaras (Kauno „Stumbras“). Žiūrint į sausus skaičius atrodo, kad kauniečiai įveikė „Klaipėdos granitą“ labai lengvai: galutinis rezultatas – 5:1. Nieko panašaus. Iki antrojo kėlinio vidurio komandas skyrė vos vienas įvartis, o du paskutinius tikslius smūgius „Stumbro“ žaidėjai atliko jau per teisėjo pridėtą laiką. G.Kvedaras Kauno komandą efektingai gelbėjo ir dvikovos pradžioje, ir tada, kai uostamiesčio futbolininkai antrajame kėlinyje turėjo progų išlyginti rezultatą.

Robertas Freidgeimas (Utenos „Utenis“). Iš krašto gynėjo į atraminio saugo poziciją šiemet mėtomas futbolininkas yra pastebimas, kad ir kur trenerių valia jį nublokštų. 1:0 laimėtoje dvikovoje su „Šiauliais“ R. Freidgeimas terorizavo varžovų įtvirtinimus iš dešiniojo gynybos krašto – pirmajame kėlinyje po šio futbolininko atakos šiauliečių gynėjui Sergejui Kožanui teko atmušti kamuolį nuo tuščių vartų linijos, o rungtynių pabaigoje R. Freidgeimas vos neįtvirtino pergalės baudos smūgiu.

Ričardas Šveikauskas (Klaipėdos „Atlantas“). Aštuoniolikmetis vidurio gynėjas Pakruojyje žaidė vos trečias rungtynes šio sezono „SMScredit.lt A lygoje“, bet nei patirties, nei praktikos stygius nesutrukdė jam išsaugoti šaltų nervų. „Kruojos“ veterano Ričardo Beniušio egzminas jaunam futbolininkui nepasirodė pernelyg sudėtingas, klaipėdiečiai ramiai gynėsi, praleido tik iš 11 metrų baudinio ir iškovojo pergalę 2:1.

Nikolozas Apakidzė („Trakai“). Sunkią traumą išsigydęs gruzinas aikštėje jaučiasi tvirtai, net jei treneris Valdas Urbonas skiria jam ne visai įprastas užduotis. 3:0 laimėtoje dvikovoje su Kauno „Spyriu“ N. Apakidzė užėmė Justino Januševskio vietą riterių gynybos širdyje ir sudarė vidurio gynėjų duetą su Linu Klimavičiumi. Kauniečių atakų lyderių Andriaus Veličkos ar Dmitrijaus Rekišo šiose rungtynėse nei kas matė, nei girdėjo.

Andrius Jokšas („Atlantas“). 36-erių veteranas sykį apmaudžiai suklydo savo baudos aikštelėje, suteikdamas auksinę progą R. Beniušiui. Bet „Kruojos“ snaiperis tąsyk neįmušė, o rungtynių pabaigoje Pakruojo komandą nužudė būtent A. Jokšas, atbėgęs į baudos aikštelę, atrodytų, iš niekur. Pats klaipėdiečių kairysis gynėjas vėliau juokavo, kad čempionato normą įvykdė – pastaraisiais sezonais jam įprastai pavykdavo įmušti po kartą per metus.

Nerijus Mačiulis („Stumbras“). Cituojant kauniečių trenerį Darių Gvildį: „Jaunimas kažkur bėga, lekia, o N. Mačiulis – patyręs žaidėjas, kai reikia, prilaiko kamuolį, laiku jį atiduoda“. „Stumbro“ saugas ir šįsyk sustygavo komandos puolimą bei dar pirmajame kėlinyje įstūmė „Klaipėdos granitą“ į kampą – pirmasis įvartis įkrito po N. Mačiulio pakelto kampinio, o antrąjį įmušė jis pats.

Jurijus Mamajevas („Trakai“). J. Mamajevas pradeda, Davidas Aršakianas laimi. Pagal šią schemą įvykiai klostėsi senosios sostinės futbolininkų rungtynėse su „Spyriu“. Rusiškas dinamitas naikino be gailesčio – abu savo įvarčius D. Aršakianas įmušė po J. Mamajevo perdavimų. Ežerų miesto fronte – nieko naujo: J. Mamajevas ir toliau banaliai dalija rezultatyvius perdavimus, kurių šį sezoną surinko jau 13.

Dovydas Virkšas („Atlantas“). Dar vienas aštuoniolikmetis, ženkliai prisidėjęs prie to, kad „Kruojos“ sirgaliai namo iš stadiono keliautų rūškanos nuotaikos. Nemažą rungtynių dalį D. Virkšas su Dovydu Norvilu ir Andriumi Bartkumi buvo įvedę savą tvarką aikštės viduryje, o jaunam saugui ir šio sezono asmeninę įvarčių sąskaitą pavyko atidaryti – D. Virkšas įmušė rungtynių pradžioje, vėliau turėjo dar vieną progą, bet ja pasinaudoti nesugebėjo.

Jorge Chula (Vilniaus „Žalgiris“). Pirmas blynas neprisvilo. Priešingai – jis kaip reta nusisekė. Debiuto Lietuvoje rungtynėse portugalas žaidė mažiau nei valandą, bet to pakako, kad įtikintų. Pirmojo J. Chulos įvarčio „Žalgirio“ sirgaliams teko laukti tik 17 minučių, vėliau dešinysis saugas irgi nepraleisdavo progos išmaudyti Marijampolės „Sūduvos“ gynybą. Treneris Valdas Dambrauskas yra teisus, sakydamas, kad pagal vienerias rungtynes spręsti sunku, bet taip pat sakoma, kad gera pradžia – pusė darbo.

Maksimas Maksimovas („Atlantas“). Darbo diena dešiniajame krašte žaidusiems „Kruojos“ futbolininkams buvo sunki – M. Maksimovas nedavė nė minutės atokvėpio. Jaunas „Atlanto“ kairysis saugas ieškojo erdvių, sėkmingai žaidė vienas prieš vieną, o kartais – ir vienas prieš tris, šaudė į vartus, versdamas šokinėti vartininką Martyną Matuzą. Kita vertus, rusas sužaidė pagal tuos standartus, prie kurių mus šiemet jau įpratino.

Davidas Aršakianas („Trakai“). Trakiškių puolimo duetas, kurį D. Aršakianas sudaro su Luku Kochanausku, tampa vis sunkiau stabdomas. Rungtynėse su „Spyriu“ vėl įmušė abu. L. Kochanauskas – dešimtą kartą šiame čempionate. D. Aršakianas kamuolį į tinklą pasiuntė dukart, ir „SMScredit.lt A lygos“ snaiperių sąraše pakilo į trečiąją vietą. 11 kartų pasižymėjęs „Trakų“ puolėjas priartėjo prie šįsyk nežaidusio Andrejaus Paniukovo iš „Atlanto“ ir nei „Spyriui“, nei „Žalgiriui“ neįmušusio Tomo Radzinevičiaus iš „Sūduvos“.