Graikų futbolas – statiškas

Cs. Laszlo pratinasi prie automobilių spūsčių lenkiškuose keliuose – pastarosiomis dienomis vengras gyvena tarp Vilniaus ir Lenkijos.

48-erių specialisto dėmesio centre atsidūrė Europos čempionato A grupė, kurioje rungtyniauja Graikijos komanda – viena iš Lietuvos rinktinės konkurenčių 2014 metų planetos pirmenybių atrankos varžybose.

Antradienio vakarą Cs. Laszlo Vroclavo stadione stebėjo graikų ir čekų akistatą, pasibaigusią pastarųjų pergale 2:1. Lietuvos rinktinės trenerio nuomone, toks rezultatas – dėsningas, o skirtumas galėjo būti ir didesnis.

„Pirmas 20 minučių Čekijos komanda žaidė labai gerai, pasiekė du greitus įvarčius. Jei vartininkas Petras Čechas nebūtų padaręs šiurkščios klaidos antrame kėlinyje, nemanau, kad graikai būtų turėję šansų atkurti intrigą. Po šio įvarčio čekai atsitraukė į gynybą, bet graikai nemokėjo tuo pasinaudoti. Jie bandė gelbėtis tik ilgais perdavimais, neišnaudojo aikštės kraštų, o per paskutines 10 min. Graikijos futbolininkams ėmė stigti ir jėgų.

Be to, per visas rungtynes jie nekeitė savo taktinės schemos 4-3-3. Nesupratau, kodėl aukštas ir stiprus Georgios Samaras žaidė kairiame atakų flange, o vidurio puolėjo pozicija buvo patikėta Theofaniui Gekui“, – stebėjosi Cs. Laszlo.

Jo nuomone, lietuviams derėtų pasimokyti iš čekų bei A grupėje taip pat rungtyniaujančių rusų greito perėjimo iš gynybos į kontratakas, be to, Lietuvos rinktinei būtų tikslinga išnaudoti erdves kraštuose, kuriuos graikai dažnai palieka atvirus, kadangi stengiasi žaisti per aikštės vidurį.

Kita vertus, Cs. Laszlo pastebėjo, kad iki rugsėjį vyksiančios dvikovos su Graikija pastarosios komandos sudėtis ir žaidimas gali smarkiai pasikeisti.

„Graikijai neišvengiamai artėja kartų kaitos momentas. Tik laiko klausimas, kada tai įvyks. Todėl labai sunku pasakyti, su kokia Graikijos rinktine teks susikauti mums, kas iš veteranų dar žais komandoje“, – svarstė specialistas, šeštadienį vyksiantis į Varšuvą stebėti paskutinių graikų rungtynių A grupėje su Rusija.

Nusivylė milžinų pragmatizmu

Kovas likusiose grupėse Cs. Laszlo seka per televizorių. Paklaustas apie komandas, palikusias maloniausią įspūdį, vengras išskyrė solidžią gynybą mače su pasaulio ir Europos čempionais ispanais surentusią Italijos rinktinę.

„Man labai patiko italų taktinis parengtumas: jie žaidė giliai atsitraukę, gynybos liniją sudarė penki žaidėjai, kartais netgi išryškėdavo žaidimas libero (atsitraukusio gynėjo – DELFI) pozicijoje. Nepaisant to, italų puolimas taip pat buvo kokybiškas, nes priekyje jie turėjo individualiai stiprų puolėją.

Iš kitos pusės, mane labai nustebino Ispanijos rinktinės starto sudėtis. Klausiau savęs, kodėl nuo rungtynių pradžios ispanų treneriai neišleido į aikštę nė vieno tikro puolėjo, ir neradau atsakymo. Kai tik po keitimo pasirodė Fernando Torresas, iš karto kilo pavojus Italijos vartams“, – rezultatu 1:1 pasibaigusias rungtynes analizavo Cs. Laszlo.

Kritikos vengras išsakė ir kitų Europos pirmenybių favoritų atžvilgiu.

„Vokietijos komanda kol kas yra nepanaši į save. Pasigedau kūrybingumo ir naujovių jos žaidime – mače su portugalais vienintelis Mesutas Ozilas stengėsi improvizuoti. Visa kita buvo gana nuobodu. Galbūt šiandien (trečiadienį – DELFI) rungtynėse su olandais jie žais kitaip.

Mane ypač nuvylė Anglijos ir Prancūzijos komandos, kurios antrame kėlinyje nustojo žaisti, pasitenkinusios pasiektomis lygiosiomis. Be to, dviejų ar trijų ekipų žaidime nemačiau jokio komandinio veiksmų plano“, – kalbėjo Lietuvos rinktinės vairininkas.

Tuo tarpu nuo tolesnių čempionato įvykių prognozių ir klausimo apie komandą, už kurią pats laiko kumščius, Cs. Laszlo išsisuko.

„Nesu tikras aistruolis, bet vaikystėje man labai patiko Vokietijos ir Anglijos futbolas. Šioms šalims simpatiją jaučiu iki šiol. Bet tikrų favoritų neturiu, noriu tiesiog mėgautis futbolu, taktine kova.

Kol kas per anksti kalbėti apie atskirų ekipų galimybes. Danija dar nėra kitame etape, nors ir nugalėjo olandus. Lygiai taip pat ir Rusija dar gali iškristi, nors po pergalės prieš čekus 4:1 daug kas jau mėgino įtikinti mane, kad rusai bus finale. Viskas gali pasikeisti jau po kitų rungtynių. Todėl man Europos čempionatas ir yra įdomesnis už planetos pirmenybes, nes komandų pajėgumas čia kur kas vienodesnis“, – DELFI sakė Cs. Laszlo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)