Kęstučio Kemzūros treniruojamiems latviams tai buvo jau trečias draugiškas susitikimas. Anktesniuose dviejuose Latvijos krepšininkai dukart nugalėjo švedus.

Abi komandos Rygoje dar kartą susitiks penktadienį.

Rungtynės

Lietuvos rinktinės starto penketas: Andrius Mažutis, Mindaugas Lukauskis, Linas Kleiza, Kšyštofas Lavrinovičius, Robertas Javtokas.

Latvijos rinktinės starto penketas: Kristapas Valteris, Armandas Škėlė, Kristapas Janičenokas, Kasparas Bėrzinis, Andris Biedrinis.

Lietuviai susitikimą pradėjo kiek susikaustę ir nesusikalbėdami puolime. Tuo pasinaudoję latviai ėmė veržtis į priekį (4:0). Galiausiai, sužaidus 3 min. pirmuosius Lietuvos komandos taškus tolimu metimu pelnė Linas Keiza (3:4), o netrukus Kšyštofas Lavrinovičius išvedė mūsiškius į priekį (5:4).

Latvijos komandai stabtelėjus L. Kleiza dar kartą pataikė iš toli, K. Lavrinovičių kamuoliais sėkmingai maitino Andrius Mažutis ir puolėjų vedama Lietuvos rinktinė įsibėgėjo (12:6).

Dar daugiau žibalo į Lietuvos komandos variklį įpylė K. Lavrinovičiaus tritaškis (15:7). Tačiau Latvijos komanda nesiruošė lengvai pasiduoti. Varžovų gretose įsimėtė Kasparas Kambala, sėkmingai atakavo gynėjai ir svečiai spurtavę 8:0 rezultatą išlygino (15:15).

Kėlinio pabaigoje po juvelyrinio Tomo Delininkaičio perdavimo Marijonas Petravičius vėl išvedė mūsų šalies ekipą į priekį (17:15).

Antrasis ketvirtis prasidėjo T. Delininkaičio tolimu šūviu, bet jau po kelių akimirkų latviai vėl kvėpavo aikštės šeimininkams į nugarą (20:19). Iniciatyvos dar kartą ėmėsi 7 taškus iš eilės surinkęs L. Kleiza, tačiau nesnaudė ir latviai, puolimo arsenale vis rasdami atsakymų (27:26).

Vis dėlto Lietuvos rinktinei pavyko kiek atitrūkti paskutinę ketvirčio minutę. Sėkmingos atkarpos herojumi tapo T. Delininkaitis – gynėjas taikliai atakavo iš toli, netrukus gražiai asistavo komandos draugams ir pats patikslino jų metimą, o lietuviai įpusėjus mačui pirmavo rezultatu 38:32.

Po didžiosios pertraukos aikštės šeimininkų persvara dukart ūgtelėjo iki 8 taškų, kai dvitaškius pataikė L. Kleiza ir Jonas Mačiulis. Latviai apmalšino mūsiškių entuziazmą Kristapo Valterio tritaškiu (42:37).

Žaidimas išsilygino, o kėlinio pabaigoje dar kartą Lietuvos rinktinės vežimą dviem metimais truktelėjo L. Kleiza (48:41). Prasidėjus paskutinei minutei skirtumą tolimu metimu sumažino Janis Blūmas, o K. Kambala pridėjo vieną baudą ir prieš ketvirtąjį kėlinį latviai priartėjo (48:45).

Prasidėjus paskutiniam ketvirčiui Robertas Javtokas dviem taikliom baudom pelnė savo pirmuosius taškus, bet Latvijos gretose įsibėgėjo Armandas Škėlė. Gynėjas iš pradžių pataikė tritaškį iš maždaug 8 metrų, tada dvi Lietuvos krepšininkų klaidas pavertė dviem rezultatyviom kontratakom ir po spurto 7:0 svečiai išsiveržė į priekį (52:50).

Po akimirkos A. Biedrinis padidino latvių persvarą (54:50) ir išbudino Lietuvos komandą. K. Lavrinovičius pataikė iš vidutinio nuotolio, R. Javtokas triuškinančiai įgrūdo kamuolį į krepšį, jam asistavęs T. Delininkaitis pats pridėjo taiklų metimą ir aikštės šeimininkai vėl pirmavo (56:54).

Latvius į priekį sugrąžino K. Valteris, bet neilgam.Vėl puolime lyg liūtas grūmėsi L. Kleiza, atkovodamas kamuolius po varžovų krepšiu ir atstatęs Lietuvos rinktinės persvarą (62:59).

Vis dėlto paskutinės minutės mūsiškiams buvo sunkios. Artūras Jomantas ir L. Kleiza prasižengė puolime, o latviai skirtumą sumažino iki 2 taškų (63:61). Netrukus A. Jomantas sužingsniavo ir likus žaisti 53 sek. K .Valteris neįtikėtinu tritaškiu išvedė varžovus į priekį (64:63).

Dar po kelių akimirkų Latvijos rinktinės įžaidėjas pridėjo dvi taiklias baudas (66:63), palikdamas mūsiškiams 20 sek. Bet lietuviams užteko ir ketvirtadalio to laiko – S. Jasaitis pataikė tik pirmąjį baudos metimą, o po antrojo kamuolį puolime atkovojo ir rezultatą išlygino L. Kleiza (66:66).

Lietuvos komanda apsigynė paskutines 15 sek. ir išplėšė pratęsimą.

Per pridėtą laiką S. Jasaitis gražiai nėrė po krepšiu, pelnė du taškus ir pridėjo baudos metimą, o jau kitos atakos metu K. Lavrinovičius pelnė nesunkius taškus ir lietuviai įgijo 6 taškų persvarą (74:68).

Bet K. Valteris vėl pataikė tritaškį, K. Kambala įrideno kamuolį iš po krepšio ir svečiai vėl sumažino skirtumą iki minimumo (74:73). Netrukus Marijonas Petravičius realizavo vieną baudos metimą, o abiejų komandų žaidėjai pusantros minutės keitėsi netiksliomis atakomis.

Likus žaisti 6 sek. K. Valteris stojo prie baudų metimo linijos, bet pataikė tik kartą (75:74). K. Janičenokas iškart prasižengė prieš Paulių Jankūną, kuris taip pat nuo linijos buvo tikslus tik kartą (76:74).

Lietuviai vėl neleistinai stabdė K. Valterį ir šis dar kartą pataikė tik vieną baudą (76:75). Kitame aikštės gale L. Kleiza prisijungė prie šios tradicijos ir realizavo tik pirmąjį metimą, bet jis įtvirtino Lietuvos rinktinės pergalę – 77:75.

Statistika

Lietuva: Linas Kleiza 26 taškai (9 atk. kam., 8 kld.), Kšyštofas Lavrinovičius ir Tomas Delininkaitis po 13, Marijonas Petravičius 8 (7 atk. kam.), Robertas Javtokas ir Simas Jasaitis po 6, Jonas Mačiulis po 4, Paulius Jankūnas 1.

Latvija: Kristapas Valteris 20 (5 kld.), Kasparas Kambala 17 (13 atk. kam., 3 blk.), Andris Biedrinis 12 (6 atk .kam.), Armandas Škėlė 11 (4 rez. perd.).

Komentarai

Lietuvos rinktinės vyr. treneris Ramūnas Butautas: „Rinktinės vardu noriu pasvekinti veteranus. Aistruoliai mus taip karštai palaikė, kad keli taškai priklauso jiems. Jautėsi virpuliukas, ne viskas sekėsi ir klijavosi, bet rungtynės manęs nenuvylė, tik klaidų - 21 - yra per daug. Tačiau laimėjome kovą dėl kamuolio.

Momentais gražiai gynėmės ir puolėme. Klaidas ištaisysime. Latviai - pajėgi komanda. Nelaukiau, kad K. Valteris prames baudas. Gale rungtynių mes vengėme rizikuoti ir geriau rinkomės papildomas 5 min., o ne pralaimėjimą atsitiktiniu metimu.

Mūsų rinktinėje yra daug vienodo meistriškumo žaidėjų. Žaidė visi 13 ir niekas negadino žaidimo. L. Kleiza atvyko labai motyvuotas ir pasirengęs. Jis labai suvyryškėjęs ir subrendęs kaip asmenybė. Patobulėjo ir Lino gynyba. Mes tuo džiaugiamės.

Nenoriu „ant karštų“ kalbėt, kuris įžaidėjas buvo geriausias. Kiekvienas atliko tai, ką jam skyrėme. Buvo ir gerų, ir prastų momentų.“

L. Kleiza: „Įspūdžiai – neblogi, bet darėme daug klaidų, buvo daug broko. Bet kaip pirmosioms rungtynėms pavyko visai neblogai. Beje, mums dar ir nereikia geriausios formos.

Labai kietas žaidimas manęs nenustebino. Latviai visada žaidžia kietai, kaip ir mes. Latviai yra labai kovingi, ypač kai dabar turi lietuvį trenerį.“

Latvijos rinktinės vyr. treneris K. Kemzūra: „Ne pačios gražiausios rungtynės. Daug klaidų, abi komandos padarė po 21. Bet mačas buvo atkaklus ir šventė pavyko. Rungtynės buvo kietos, bet korektiškos. Gaila, kad nepavyko išvengti traumų.

Žiūrint į mūsų klaidas, nežinau, kas turi problemų su įžaidėjais.

Sunku su Lietuvos rinktine žaisti išvykoje, ir dar halėje. Turėjome gerą šansą padaryti kitaip nei prieš 70 metų.

Man pačiam džiugu, kad esu istorinių rungtynių dalyvis. Toks ažiotažas turės poveikį abiejose šalyse. Po 2 lengvų mačų su švedais susitikimas su lietuviais mums buvo kaip finalas.

Mokysimės iš klaidų. Yra naudinga žaisti kuo ekstremalesnėmis sąlygomis. Geriau dar 3 kartus pralaimėti lietuviams draugiškas rungtynes, bet išlošti Gdanske.

Žaisti prieš saviškius - prieštaringas jausmas. Kaip gimiau lietuvis, toks ir mirsiu.“

*****************

Draugiškos rungtynės tapo simbolišku pakartojimu prieš 70 metų vykusio Europos čempionato susitikimo, kuriame Lietuvos krepšininkai šventė istorinę pergalę prieš latvius ir tapo Senojo žemyno čempionais. Istorinis dviejų kaimyninių valstybių krepšininkų susitikimas taip pat skirtas Kauno Sporto halės 70-mečiui.

*****************

Europos čempionatas Lenkijoje vyks rugsėjo 7-20 dienomis. Lietuvos rinktinė pirmojo etapo D grupėje kovos su Lenkijos, Bulgarijos ir Turkijos krepšininkais.

Latviai B grupėje susitiks su Rusija, Vokietija ir papildomo atrankos turnyro nugalėtoja.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją