Pirmose turnyro Atėnuose rungtynėse pirmadienį mūsų šalies krepšininkai užtikrintai 78:61 nugalėjo Europos čempionus rusus, o serbai minimaliu skirtumu 65:66 nusileido Jono Kazlausko treniruojamiems graikams.

Antradienio mače Lietuvos krepšininkai solidžiai laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių (46-29), bet koją pakišo itin netaiklūs tolimi metimai (2/26 – 8 proc.) ir, eilinį kartą, klaidų gausa (23).

Serbijos krepšininkai prie tritaškio linijos taip pat neblizgėjo (5/15 – 33 proc.), bet klydo tik 13 sykių.

Rungtynėms vėl nebuvo registruotas Paulius Jankūnas, kuriam Lietuvos rinktinės treneriai padėkojo už darbą, tačiau pranešė liūdną žinią – buvęs „Žalgirio“ klubo kapitonas nepateko į galutinį komandos dvyliktuką, dalyvausiantį Europos čempionate Lenkijoje.

Rungtynės

Lietuvos rinktinės starto penketas: Andrius Mažutis, Mindaugas Lukauskis, Linas Kleiza, Kšyštofas Lavrinovičius, Robertas Javtokas.

Serbijos rinktinės starto penketas: Nemanja Bjelica, Stefanas Markovičius, Urošas Tripkovičius, Nenadas Krstičius, Novica Veličkovičius.

Kaip ir mače su rusais, Lietuvos krepšininkai antradienio rungtynes pradėjo gan dažnomis klaidomis ir beveik visą laiką buvo priversti vytis varžovus. Lietuvius į priekį galiausiai išvedė itin aktyviai susitikimo pradžioje žaidęs ir 7 taškus pelnęs Linas Kleiza (9:8).

Ilgai tuo džiaugtis neleido dar kartą pasipylusios klaidos tiek puolime, tiek gynyboje, tad serbai po kelių minučių vėl buvo priekyje (17:11). 6 taškų persvarą Serbijos komanda išsaugojo ir iki pirmojo kėlinio pabaigos.

Po pertraukėlės Lietuvos krepšininkai toliau strigo judrioje varžovų gynyboje, tačiau po sėkmingo Simo Jasaičio ir Roberto Javtoko žaidimo skirtumą pavyko sumažinti iki 2 taškų (21:23). Bet ir vėl džiaugsmo buvo neilgam, nes jau kitos atakos metu Milošas Teodosičius atsakė tritaškiu (21:26).

Mūsų šalies komandos vežimą į priekį dar kartą timptelėjo S. Jasaitis su R. Javtoku (25:26), tačiau Darjušas Lavrinovičius buvo priverstas nesportine pražanga stabdyti į greitą ataką pabėgusį Zoraną Ercegą. Lietuvos ekipos žaidėjų veiksmai puolime vėl pakriko ir Serbijos rinktinė ėmė tolti (25:32).

Lietuviams individualiomis pastangomis nepavykstant pelnyti taškų daugiau nei 4 minutes, Serbijos komandos persvarą taikliu tolimu metimu iki dviženklės padidino U. Tripkovičius (25:35).

Ketvirčio pabaigoje serbams mįsle tapo Marijono Petravičiaus žaidimas, kurio serija skirtumą aptirpdė iki 5 taškų (31:36). Įpusėjus mačui švieslentė deklaravo 7 taškų Serbijos rinktinės pranašumą (31:38).

Po didžiosios pertraukos mūsiškius išjudinti galėjo įspūdingas L. Kleizos dėjimas, bet lengvai lietuvių gynybą išnarstantys serbai po kelių akimirkų atstatė savo dviženklę persvarą (35:45).

Tačiau įsibėgėjęs L. Kleiza nemažino apsukų. Lietuvos rinktinės puolėjas įsisiautėjo varžovų baudos aikštelėje, jam sėkmingai talkino R. Javtokas, o skirtumas per kelias minutes ištirpo iki 3 taškų (42:45).

Tuomet L. Kleizą pristabdė varžybų arbitras, skyręs jam nesportinę pažangą gynyboje, kurią serbai pavertė 4 taškais (42:49). Bet prie Lietuvos rinktinės lyderio atakose prisijungė ir kiti krepšininkai, o po Manto Kalniečio tritaškio ir M. Petravičiaus taiklių baudų lietuviai po ilgos pertraukos išsiveržė į priekį (52:51).

Vis dėlto paskutinių kelių ketvirčio minučių atkarpą 8:2 laimėjo Serbijos rinktinė, atstačiusi savo pranašumą (54:59).

Ketvirtojo kėlinio pradžioje Lietuvos krepšininkų veiksmai tiek puolime, tiek gynyboje vėl išsiderino, o drausmingai žaidę serbai ėmė tolti (54:63).

Lietuvos komandai taškus pagaliau ėmė rinkti kelis sėkmingus reidus surengęs Jonas Mačiulis (58:63). Tačiau netrukus mūsiškiai vėl klimpo judrioje jaunos Serbijos rinktinės žaidėjų gynyboje ir skirtumo sumažinti niekaip nesisekė. M. Petravičiaus dvitaškis Lietuvos rinktinę priartino prie varžovų iki 4 taškų, bet likus žaisti 2 min. 45 sek. Novica Veličkovičius pataikė labai svarbų tritaškį (65:72).

Vėliau A. Mažutis nepataikė iš toli, L. Kleiza nepasinaudojo galimybe sušvelninti skirtumą nuo baudų metimo linijos. Likus 1 min. 30 sek. užsitęsusią pauzę pagaliau nutraukė M. Petravičius (67:72), tačiau naujasis Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubo įžaidėjas Bojanas Popovičius sumetė baudas (67:74).

Tuomet M. Petravičius dvitaškiu su bauda atgaivino lietuvių viltis (70:74). Vis dėlto sėkmingai apsigynus S. Jasaitis nepataikė tritaškio, o B. Popovičius vėl sumetė baudas (70:76). Maža to, likus 30 sek. Lietuvos krepšininkai dar ir prasižengė puolime.

Kitos varžovų atakos metu mūsiškiams pavyko priversti serbus suklysti, bet L. Kleizos iš toli mestas kamuolys net nelietė lanko ir N. Krstičius baudomis įtvirtino Serbijos komandos pergalę 78:70.

Statistika

Lietuvos rinktinė: Linas Kleiza 19 taškų (1/7 trit., 7/11 dvit., 2/5 baudų; 4 kld.), Marijonas Petravičius 17 (4/5 dvit., 9/10 baudų; 6 atk. kam.), Robertas Javtokas 11 (0/1 trit., 5/9 dvit., 1/1 baudos; 8 atk. kam.), Mantas Kalnietis (4 kld.) ir Simas Jasaitis po 6, Jonas Mačiulis 4, Kšyštofas Lavrinovičius (5 atk. kam.), Mindaugas Lukauskis (4 rez. perd.) ir Tomas Delininkaitis po 2, Artūras Jomantas 1, Darjušas Lavrinovičius (5 atk. kam., 4 kld.) ir Andrius Mažutis taškų nepelnė.

Serbijos rinktinė: Novica Veličkovičius 14 taškų (1/4 trit., 4/9 dvit., 3/3 baudų), Urošas Tripkovičius 13, Bojanas Popovičius 12, Nenadas Krstičius 11, Zoranas Ercegas ir Kosta Perovičius po 8.

Dvitaškiai: Lietuva 21/36 – Serbija 18/42

Tritaškiai: Lietuva 2/26 – Serbija 5/15

Baudos: Lietuva 22/28 – Serbija 27/33

Atkovoti kamuoliai: Lietuva 46 – Serbija 29

Rezultatyvūs perdavimai: Lietuva 11 – Serbija 11

Perimti kamuoliai: Lietuva 6 – Serbija 12

Klaidos: Lietuva 23 – Serbija 13

Blokai: Lietuva 7 – Serbija 2.

Komentarai

Lietuvos rinktinės strategas Ramūnas Butautas: „Rungtynių pradžioje atidavėme iniciatyvą ir ne mes diktavome žaidimo sąlygas. Turėjome taikytis prie Serbijos krepšininkų taktikos, ne jie prie mūsų.

Labai daug klydome ir tai jau darosi tendencija. Su tuo reikia kovoti ir kuo greičiau išgyvendinti. Tokio lygio rungtynėse suklysti 23 kartus yra savižudybė. Šiandien buvo ir labai prastas pataikymas tritaškių metimų. Bet reikia pripažinti, kad daugelis metimų buvo nelogiškų, priverstinių.

Nuo ketvirtojo kėlinio vidurio serbai taškus rinko beveik vien baudų metimais, o mes to neišnaudojome. Jie turėjo 4 pražangas, prašėme savo žaidėjų žaisti agresyviau, bet tai nebuvo įgyvendinta.

Viena iš bangavimo priežasčių, kai po gerų rungtynių seka blogos, yra vidinės koncentracijos dalykai, kai žaidėjui viduje atsisuka kažkokie varžtai. Šiek tiek trūksta disciplinos, nes ne viskas yra vykdoma, kas pasakoma nuo suoliuko.

Turėjome rungtynes su geru varžovu. Manau, kad serbai yra vieni iš pretendentų į medalius ir šios rungtynės, nežiūrint nepalankaus rezultato, mums turėjo didelės naudos. Stengsimės daryti išvadas ir žiūrime į priekį.“

Lietuvos rinktinės kapitonas Robertas Javtokas: „Nežinau, ieškau dabar prasto žaidimo priežasties... Tikrai nežaidėme savo krepšinio, nebuvo greičio, nebuvo susikaupimo, visi blaškėsi po aikštelę ir nežinojo savo vietos. Dėl to pralaimėjome komandai, kuri irgi nežaidė gerai. Tiesiog mes lošėm dar blogiau nei jie.“

*******************

Graikijos ekipa antradienį susitinka su Rusijos rinktine.

Trečiadienį paskutiniuose mačuose Lietuvos krepšininkai išbandys jėgas su varžybų šeimininke Graikija, o serbai rungtyniaus su rusais.

23-ą kartą rengiamą „Akropolio taurės“ turnyrą lietuviai laimėjo 2004-aisiais. Paskutinius ketverius metus varžybų nugalėtojais tapo jų šeimininkai graikai.

Europos čempionatas Lenkijoje vyks rugsėjo 7-20 dienomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją