Italams tai buvo 30-os iš eilės nepralaimėtos rungtynės – jie pakartojo 1935-1939 metais fiksuotą savo rekordinę seriją.

Šįkart į ją patenka ir praėjusį kovą Vilniuje vykęs pasaulio čempionato atrankos mačas su Lietuva, laimėtas 2:0.

Užėmę pirmą vietą A grupėje, Italijos futbolininkai aštuntfinalyje Londone (Jungtinė Karalystė) birželio 26 d. susitiks su antrąja C pogrupio komanda.

Paraleliai vykusiose A grupės rungtynėse Šveicarija 3:1 pranoko autsaiderę Turkiją.

Pastarajai ekipai čempionatas jau baigėsi, Velsas finišavo antras ir gali ruoštis atkrintamosioms varžyboms kartu su italais, o šveicarai liko treti, bet turi neblogas galimybes atsidurti tarp keturių geriausių trečiąsias vietas pogrupiuose užimsiančių ekipų, kurios taip pat varžysis aštuntfinaliuose.

Mačas Italijos sostinėje sekmadienį prasidėjo vangia taktine varžovų pirmąja pažintimi aikštės viduryje kamuolį ir žaidimo tempą kontroliuojant italams.

Per pirmas 20 min. vietos sirgalius Romos olimpiniame stadione labiausiai sužavėjo trenerio Roberto Mancini už šoninės linijos pademonstruota kamuolio stabdymo technika.

Valai tik 27-ą min. atliko pirmą smūgį, bet jis buvo pavojingesnis nei visos ankstesnės italų atakos. Po kampinio kamuolys praskriejo virš skersinio po Chriso Gunterio mėginimo pasižymėti galva.

Atsako ilgai laukti nereikėjo. Vienam Turino „Juventus“ lyderių Federico Chiesai pykštelėjus iš baudos aikštelės, kamuolį blokavo Velso gynėjas.

39-ą min. Velso rinktinę iš komforto zonos išstūmė Matteo Pessinos įvartis. Bergamo „Atalanta“ saugas po Marco Verratti baudos smūgio minimaliai pakeitė kamuolio skriejimo trajektoriją, kuri baigėsi Danny Wardo ginamų vartų apatiniame kampe.

Netrukus tas pats duetas vos nesukūrė antro įvarčio, bet šįkart M. Pessinai nepavyko tinkamai pasiekti kamuolio.

Tik prasidėjus antram kėliniui apie save priminė Federico Bernardeschi, puikiu baudos smūgiu sudrebinęs tolimąjį Velso vartų virpstą.

56-ą min. prieš tą patį F. Bernardeschi grubiai sužaidęs gynėjas Ethanas Ampadu prieš save išvydo tiesioginę raudoną kortelę.


76-ą min. italų gynyba baudos aikštelėje pametė Garethą Bale'ą, bet jam nepavyko kaire koja tiksliai pataikyti į ore skriejantį kamuolį – šis nulėkė gerokai virš vartų.

Šeimininkai daugiau pernelyg nebespaudė varžovų, ir nors keletą kartų Velso baudos aikštelėje rūko dūmai, rezultatas iki finalinio švilpuko nepakito.

Užtat prieš jam nuaidint R. Mancini ryžosi retam ėjimui ir pakeitė pagrindinį vartininką Gianluigi Donnarummą dubleriu Salvatore Sirigu, suteikdamas ir šiam galimybę pasirodyti Europos čempionate.

Taip vieninteliu aikštėje dar nedebiutavusiu italų žaidėju liko trečiasis vartininkas Alexas Meretas.

Rungtynių santrauką galite pamatyti čia.

Rezultatas

Italija 1 – 0 Velsas

39' [1 – 0] Matteo Pessina

56' pašalintas Ethanas Ampadu (Velsas)

Statistika, Italija - Velsas


Situacija

Pirmame turnyro mače „Squadra Azzurra“ 3:0 sutriuškino Turkiją, antrame Roberto Mancini auklėtiniai tokiu pat rezultatu nepasigailėjo šveicarų.

Italai jau po dviejų turų buvo užsitikrinę vietą kitame etape, ir tai leido R. Mancini komandos starto sudėtyje atlikti net aštuonias rokiruotes.

Tik vartininkas Gianluigi Donnarumma, gynėjas Leonardo Bonucci ir saugas Jorginho pradėjo praėjusį mačą su Šveicarija nuo pirmų minučių.

Vienintelis Giorgio Chiellini mačą praleido dėl praėjusiame ture patirtos traumos.

„Šioje komandoje gali pakeisti žaidėjus, tačiau jos braižas lieka toks pat“, – teigė patyręs vidurio gynėjas.

Savo ruožtu, Velso rinktinės strategas Robertas Page'as į starto sudėtį įtraukė tris naujus veidus: Neco Williamsą, Ethaną Ampadu ir Chrisą Gunterį.


Velsas pasirodymą čempionate pradėjo lygiosiomis 1:1 su šveicarais, antrame ture po Aarono Ramsey ir Connoro Robertso įvarčių 2:0 pranoko turkus.

Valai antrą kartą iš eilės pasirodys Europos čempionato atkrintamosiose varžybose. Primename, kad 2016 metais debiutuodamas pirmenybėse Velsas iš karto sensacingai nužygiavo iki pusfinalio.



Dėl pandemijos metams atidėtas didžiausias Europos futbolo renginys pirmą kartą apima net 11 skirtingų šalių miestų, kuriuose iš viso varžosi 24 rinktinės, o titulą gina Portugalijos atstovai.

Į atkrintamąsias varžybas iškops po dvi geriausias kiekvienos grupės komandas bei dar keturios iš šešių, užimsiančių trečias vietas pogrupiuose.

Lygiai mėnesį truksiančio turnyro nugalėtojai paaiškės finale Londono „Wembley“ stadione liepos 11 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)