Pirmadienį vakare Euro 2020 užfiksuotos pirmosios nulinės lygiosios: rungtynių favorite laikyta Ispanijos rinktinė namų aikštėje Sevilijoje be įvarčių baigė E grupės susitikimą su švedais.

Ispanai kamuolį šiose rungtynėse kontroliavo 85 proc. laiko ir, pagal BBC skaičiavimus, iš viso atliko net 917 perdavimų, o tai yra didžiausias skaičius rungtynėse nuo nuo 1980-ųjų.

Visgi nė tai, nė 17 smūgių į vartus (5 į vartų plotą) pasiekti tikslo Ispanijos rinktinei nepadėjo – 0:0. Po finalinio švilpuko Sevilijoje kai kurie ispanų gerbėjai savo komandą palydėjo švilpimu.

„Ispanija turi kaltinti tik save“, – teigė buvęs Anglijos rinktinės kapitonas Alanas Sheareris. „Jie sukūrė pakankamai progų.

Priežastis, kodėl jie nepasižymėjo, tai šokiruojančiai prasta realizacija“, – pridūrė A. Sheareris.

Kritikos strėlės lėkė ir į Alvaro Moratos pusę, o dėl šio futbolininko pasirodymo aikštėje prieš rungtynes ispanų trenerių štabas apskritai ilgokai mąstė: ar į pagrindinę sudėtį leisti jį, ar 30 įvarčių sezone pelniusį „Villareal“ puolėją Gerardą Moreno.

„Man City“ gynėjas Aymericas Laporte gynė A. Moratą.

„Mes žinome, ką jis gali padaryti. Šiandien jam bloga diena, tačiau kitose rungtynėse jis gali tris kartus įmušti ir taip visiems užčiaupti burnas. Tikėkimės, kad taip ir nutiks. Turime laimėti kitas rungtynes“, – tvirtino gynėjas.

Ispanijos rinktinės strategas Luisas Enrique neslėpė nusivylimo. Jo manymu, šeimininkai buvo verti pergalės.

„Tokios lygiosios palieka blogus jausmus, apgailestauju dėl žaidėjų ir sirgalių, tai buvo vakaras, kuriame turėjome laimėti.

Mūsų rūpestis – sukurti progas įvarčiams, jų mes sukūrėme, tačiau nepasižymėjome“, – kalbėjo ispanų vedlys, į kurio ramiai sėdinčią figūrą prieš rungtynes intensyviai krypo fotografų objektyvai ir vaizdo kameros.

Luisas Enrique

L. Enrique gynė puolėją Moratą, kuris Sevilijoje šaudė pro šalį ir vėjais paleido ne vieną gerą galimybę.

„Jis puikus futbolininkas, kuris atlieka gerus dalykus gynyboje ir puolime. Tai puiki asmenybė, kuri gali susitvarkyti su spaudimu, būčiau laimingesnis, jei sirgaliai jam plotų už tai, ką jis atlieka aikštėje“, – teigė L. Enrique.

A. Laporte teigė, kad jei ir toliau taip žais ispanai, laimės 9 kartus iš 10-ies.

„Žinoma, blogai galima vertinti rezultatą. Buvome labai solidūs įgyvendindami savo žaidimo idėją. Mes dominavome. Tad aikštę paliekame kiek nusivylę, nes nelaimėjome.

Jei taip toliau žaisime, laimėsime 9-is mačus iš 10-ies. Bet privalome mokytis. Turime puikių puolėjų ir kitą kartą mes pasieksime savo“, – įsitikinęs A. Laporte.

Tuo metu Ispanijos žiniasklaida atkreipė dėmesį į prastą „La Cartuja“ stadiono Sevilijoje veją – neva ji buvo viena iš priežačių, trukdžiusių iki galo pasinaudoti turima žaidybinės technikos persvara ir provokavusi broką. Tiesa, kaltųjų teks ieškoti tarp savų, nes būtent Ispanijos futbolo federacija artėjant čempionatui paskyrė už vejos kokybę atsakingus asmenis. Tikimasi, kad iki kitų ispanų rungtynių su Lenkija veja bus sutvarkyta

Švedai šiose rungtynėse taip pat turėjo savų šansų. Pirmame kėlinyje ispanus išgelbėjo saugas Marcosas Llorente, po Alexanderio Isako spyrio koja atmušęs kamuolį nuo pat vartų linijos.

Antrame kėlinyje puikiu A. Isako perdavimu nepavyko pasinaudoti kitam švedų žaidėjui.

L. Enrique pripažino, jog švedai galėjo mačą užbaigti iškovoję tris taškus.

„Susidūrėme su varžovu, kuris nusprendė vien gintis ir visas viltis dėjo siųsdamas kamuolį į priekį. Nepaisaint to, švedai turėjo galimybę laimėti“, – pripažino strategas.

Ispanijos ir Švedijos rungtynių statistika

Švedų strategas: nėra gėda dėl šio taško

„Paleidome savo šansą laimėti“, – rašo švedų „Sportbladet“ žurnalistas Erik Niva. „Nors mes sukūrėme vos kelias progas, turėjome įmušti vieną ar du kartus. Tą sukūrė A. Isakas“, – teigė jis, tikėdamasis kitokio komandos pasirodymo rungtynėse su Slovakija.

Ne vienas švedas rungtynių pabaigoje krito ant vejos mėšlungiui sutraukus raumenis. Komandos Albinas Ekdalis teigė, jog mačas pareikalavo ypač daug jėgų.

„Tai buvo labai, labai alinantis susitikimas. Taip pat apmaudu, kad nepavyko žaisti taip, kaip mes norėjome. Tačiau svarbiausias dalykas yra čia iškovotas taškas. Žinojome, kad bus sunku ir teks daug bėgti. Varžovai gerai kontroliavo kamuolį, o be jo bėgioti yra labai sunku.

Negalėjome įgyti savo pozicijų, o kai to nepadarėme, nepavyko nuveikti kažko konstruktyvaus“, – teigė saugas.

Švedijos strategas Janne Anderssonas dėmesį atkreipė į oro sąlygas.

„Atvykti į Ispaniją, į 32 laipsnių karštį ir stoti prieš visus ispanų sugebėjimus.... Naivu buvo manyti, jog mes juos įveiksime“, – teigė švedų strategas.

„Mes sukūrėme keletą progų, varžovai taip pat jų turėjo, taigi, iš esmės man ne gėda dėl šio taško.

Jei norime laimėti prieš tokią komandą, turime demonstruoti atitinkamo lygio futbolą. Lojalumas, kurį demonstravo mūsų žaidėjai rungtynių planui, buvo fantastiškas“, – pridūrė švedų strategas.

E grupėje taip pat žaidžia Lenkijos ir Slovakijos rinktinės. Sankt Peterburge kiek anksčiau vykusį jų tarpusavio susitikimą gana netikėtai 2:1 laimėjo slovakai. Jie bent jau laikinai tapo šios grupės lyderiais.

Į atkrintamąsias varžybas iškops po dvi geriausias kiekvienos grupės komandas bei dar keturios iš šešių, užimsiančių trečias vietas pogrupiuose.

Dėl pandemijos metams atidėtas didžiausias Europos futbolo renginys pirmą kartą apima net 11-ą skirtingų šalių miestų, kuriuose iš viso varžosi 24 rinktinės, o titulą gina Portugalija.

Lygiai mėnesį truksiančio EURO 2020 turnyro nugalėtojai paaiškės finale Londono „Wembley“ stadione liepos 11 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)