Karščiausias Dakaro naujienas galite sekti DELFI Auto puslapyje „Facebook“. Kas vyko ankstesnę dieną ir kas lietuvių laukia penktame Dakaro etape, klausykite karštame „DELFI Klausyk“ įraše.

Pirmi į lenktynių trasą išvažiavo motociklininkai. Organizatoriai buvo numatę, kad Dakaro dalyviai startuos ne po vieną, o keli iš karto, tad motociklų klasės dalyviai startavo būriais po dešimt. Diena turėjo būti ilga, mat drauge su greičio ruožu ir važiavimu bendrojo naudojimo keliais, motociklininkai ir keturračių klasės dalyviai turėjo įveikti 776 km.

Ir nepaisant to, kad buvo sudėtinga, lietuviams sekėsi puikiai. Arūnas Gelažninkas, „East and Nord by Lituanica“ komandos narys, važiavo stabiliai, nors ir vieną kartą nukrito. Vyras finišą pasiekė 37-as, o toks rezultatas leido absoliučioje įskaitoje pakilti į 34-ąją vietą.

Tačiau labiausiai sublizgėjo Balys Bardauskas, „Ąžuolas team“ narys, besirungiantis motociklininkų vienišių klasėje. Kaip reikiant spustelėjęs ir pasirinkęs tinkamą kryptį dykumoje, jis finišavo net 54-oje pozicijoje ir absoliučioje įskaitoje pakilo iki 88-osios vietos.

Tačiau svarbiausia B. Bardauskui yra „Original by Motul“ – motociklininkų vienišių, neturinčių jokios pagalbos – klasė. Joje lenktynininkas finišo liniją kirto būdamas 7-oje vietoje, o absoliučioje klasės įskaitoje pakilo iki 16-os vietos.

Pakilo į 10 vietą

Automobilių, sunkvežimių ir SxS klasės dalyvių diena turėjo būti dar sunkesnė, mat jiems tekęs greičio ruožas driekėsi 515 km. Tačiau dramatiškai pasikeitusios eismo sąlygos – kilęs ypač tankus rūkas – trasoje organizatorius privertė priimti sprendimą greičio ruožą trumpinti iki 425 kilometrų.

Tai pradžiugino Vaidoto Žalos ir Sauliaus Jurgelėno „Agrorodeo“ ekipažą. Šie į greičio ruožą išvažiavo turėdami vos vieną atsarginį ratą ir jį panaudojo dar pirmoje trasos dalyje. Kaip sako patys vyrai, ekipažas važiavo ir meldėsi, kad ratai atlaikytų, mat, baiminosi, kitaip teks nakvoti dykumoje.

Tad išgirdę žinią, kad finišo liniją kito kiek anksčiau, jie neslėpė džiaugsmo. Preliminariais duomenimis ekipažas finišavo būdami 23-i, tačiau kokią vietą po tokio finišo jie užima absoliučioje įskaitoje, paaiškės artimiausiu metu.

Benediktui Vanagui ir Sebastianui Rozwadowskiui, „General Financing team Pitlane“ ekipažui, sutrumpintas greičio ruožas buvo nė motais. Lenktynininkai apie pasikeitusias sąlygas sužinojo tada, kai drauge su būriu lyderių pasiekė tikrąjį finišą ir jį kirto.

Nuvargęs ir nekantriai poilsio dienos laukiantis duetas 5-ąją Dakaro ralio dieną užbaigė būdami 14-i, o tai leido bendroje įskaitoje jiems sugrįžti iš 12-os, į rekordinę 10-ąją vietą.

Visiškai kitaip susiklostė Antano Juknevičiaus ir Dariaus Vaičiulio, „Craft bearings“ ekipažo, likimas. Pastarosiomis dienomis kaistančio variklio nukamuotas ekipažas į greičio ruožą išvažiavo problemos neišsprendęs, mat maratono dieną mechanikų pagalba negalima.

Dykumoje nuolat kaistantis variklis privertė ekipažą dažnai stoti, o vėliau, užėjus tamsai, sulėtėjo ir važiavimo tempas. 6.25 val. Lietuvos laiku „Craft bearings“ komanda dar buvo dykumoje ir teigė, jog bandys pasiekti finišą.

Kas nugalėjo klasėse

Motociklų klasės įskaitoje greičiausias buvo britas Samas Sunderlandas. Jis atkarpą įveikė per 4 val. 11 min. 18 sek.

Keturračių klasėje pergalę pelnė Nicolas Cavigliasso. Jis trasą nuvažiavo per 5 val. 8 min. Ir 11 sek.

Automobilių įskaitoje pirmi buvo Sebastienas Loebas ir Danielis Elena. Jiems prireikė 4 val. 56 min. 34 sek.

SxS klasėje pergalę pelnė Rodrigo Javieras Moreno Piazzolis. Jam trasai įveikti prireikė 6 val. 33 min. 52 sek.

Sunkvežimių klasėje greičiausias buvo „Kamaz“ ekipažas su Eduardu Nikolaevu priešaky. Jiems trasai įveikti prireikė 5 val. 53 min. 33 sek.

Šeštadienis Dakare – poilsio diena lenktynininkams ir darbymetis mechanikams. Šiems teks per dieną paruošti automobilius antrajai Dakaro ralio pusei, kurios startas – sekmadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (243)