2024-ųjų Dakaro ralio startas — sausio 5-ąją. Penktus metus iš eilės varžybos organizuojamos Saudo Arabijos dykumose. Ir nors atrodytų, kad ralis prasideda visai ne pirmąją naujų metų dieną, pasitikti 2024-uosius draugų būryje ekipažams nepavyks. Dauguma komandų sparnus į Saudo Arabiją pakelia paskutinę šių metų dieną, mat iki varžybų starto dar reikia atsiimti techniką iš uosto, įveikti gausybę ilgai trunkančių patikros procedūrų ir būtinų formalumų.

Paminėti Naujųjų metų Dakaro raliui persikėlus į Saudo Arabiją nepavykdavo ir anksčiau dėl paprastos priežasties: musulmoniškame krašte tokia šventė paprasčiausiai neegzistuoja. Tad varžyboms nusiteikusios komandos dažniausiai tiesiog susėda prie vakarienės stalo lyg įprastą dieną, ir neretai nė nelaukia vidurnakčio — kur kas svarbiau gera fizinė forma ir poilsis.

Visgi Dakaro ralio istorijoje buvo ir kitokie laikai. Kai varžybos vyko Pietų Amerikoje, šalys, garsėjančios temperamentu ir mokėjimu švęsti gyvenimą, surengdavo tokią šventę, kurią ne vienas prisimindavo labai ilgai. Neretai nutikdavo ir taip, kad pavykdavo Naujuosius metus sutikti net dukart: pirmąsyk lėktuve, antrąkart — jau nusileidus.

Taip, pavyzdžiui, šią šventę yra pasitikęs verslininkas ir patyręs šturmanas, prieš kelerius metus važiavęs drauge su Vaidotu Žala, Saulius Jurgelėnas. Naujuosius jam buvo tekę sutikti ne vienoje Pietų Amerikos šalyje, o 2018-aisiais, tada, kai Dakaro ralio dalyviai šio žemyno trasomis lėkė prieš paskutinį kartą, šią šventę antrąkart jis sutiko Limoje, Peru sostinėje.

Čia Naujieji metai pasitinkami audringai: milžiniška minia susirenka ant Ramiojo vandenyno kranto ir dainomis, šokiais bei spalvingais fejerverkais išlydi senus ir pasitinka naujus metus.

Daugiau pasakojimų iš ralio, iki šiol tūnojusių S. Jurgelėno prisiminimuose, Vilniaus „Automuziejus“ pasiklausyti kviečia sausio 6-ąją, šeštadienį, 13 valandą. Muziejaus lankytojai galės aplankyti parodą „Dakaro istorijos“ bei išgirsti nuotaikingas S. Jurgelėno istorijas apie ralio sėkmes, nesėkmes ir nuotykius, patirtus sėdint šturmano kėdėje. Smalsiausiems S. Jurgelėnas žada papasakoti ir tai, kaip susigaudyti bekraščiuose smėlynuose, kaip nesusipykti su komandos nariu, kai prieš akis — šimtai labai sunkių kilometrų bei kuo šturmano kėdėje praverčia patirtis kuriant verslą.

Susitikime su S. Jurgelėnu dalyvauti gali kiekvienas „Automuziejaus“ lankytojas, įsigijęs bilietą į muziejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją