36-i startavę B. Vanagas ir lenkas Sebastianas Rozwadowskis („Toyota Hilux Overdrive“) penktame kontrolės punkte (iš dešimties) fiksavo 32-ą rezultatą.

Finiše ekipažas užėmė 30 vietą, nuo etapo laimėtojo Stephane'o Peterhanselio atsilikęs 25 min. 20 sek.

„Sunkumams kalnuose buvome pasiruošę. Pakilus į daugiau kaip 3 km aukštį ralyje įsigalioja kitos taisyklės.
 Žemesnė oro temperatūra, sumažėjęs deguonies kiekis važiavimą keičia iš esmės. Tausojome savo žirgą, nes technikų pagalbos šianakt visi ralio dalyviai nesulauks“, – iškart po finišo sakė B. Vanagas.

43-i greičio ruožą pradėję V. Žala ir Saulius Jurgelėnas („Seat Leon Dakar“) apleido nelauktai aukštas savo pozicijas ir pusiaukelę pasiekė 57-i.

Juos aplenkė ir A. Juknevičius su Mindaugu Slapšiu („Toyota Hilux Overdrive“), kurie į trasą išjudėjo 53-i. Penktame kontrolės punkte ekipažo laikas jau buvo 43-ias.

Iki distancijos galo lietuviai pranoko dar kelis konkurentus ir baigė dienos pasirodymą 40 vietoje. Nugalėtojui A. Juknevičius nusileido 38 min. 45 sek.

Antanas Juknevičius

Paskutinis finišą pasiekė V. Žala, užėmęs 57 poziciją. S. Peterhanseliui jis nusileido 1 val. 15 min. 22 sek.

Bendrosios įskaitos „lietuviškoje klasifikacijoje“ po ketvirto etapo aukščiausiai atsidūrė B. Vanagas (patikslintais duomenimis, 39 vieta), jam įkandin seka A. Juknevičius (40), o iki šiol pirmavęs V. Žala (49) tarp tautiečių nukrito į paskutinę vietą.

Tuo metu rikiuotės priešakyje vėl virė mūšis tarp „Peugeot“ pilotų. Šįkart patyrusiems Dakaro ralio senbuviams pavyko nustelbti dvi pergales paeiliui pelniusį debiutantą Sebastianą Loebą – prancūzas užėmė trečią vietą. Nugalėjo jo tautietis ir komandos draugas S. Peterhanselis (3 val. 42 min. 42 sek.), antras po 11 sek. finišavo kitas „Peugeot“ lenktynininkas, ispanas Carlosas Sainzas.

Lyg to būtų maža, penktą poziciją užėmė dar vienas prancūzų automobilių gamintojų komandos atstovas Cyrilas Despres (Prancūzija). Tarp Dakaro ralyje kol kas dominuojančių „Peugeot“ įsiterpė tik ketvirtas likęs nugalėtojo titulą ginantis Nasseras Al-Attiyah iš Kataro („Mini“).

Trečiadienį ketvirtame Dakaro ralio etape lenktynininkai suko daugiau nei 600 km ratą San Salvador de Chuchujaus apylinkėse. Greičio ruožo ilgis – 429 km, trasa vidutiniškai iškilusi 3500 m virš jūros lygio. Lenktynininkams buvo paruoštas kokteilis iš Argentiną plaunančių liūčių, smėlingų ruožų ir akmenuotų kalnų keliukų. Pilotai turėjo ypač saugoti savo techniką, kadangi vakare grįžus į bivaką atiduoti jos mechanikams negalės: tai – pirmas šiais metais Dakaro ralio maratono etapas, kurio metu draudžiama techninė pagalba.

Automobilių įskaita

1.Sebastianas LoebasPrancūzija„Peugeot“9 val. 44 min. 51 sek.
2.Stephane'as PeterhanselisPrancūzija„Peugeot“atsilieka 4 min. 48 sek.
3.Nasseras Al-AttiyahKataras„Mini“11:09
4.Leeroy PoulterisPietų Afrika„Toyota“12:31
5.Carlosas SainzasIspanija„Peugeot“13:04
6.Ginielis de VilliersasPietų Afrika„Toyota“13:19
7.Mikko HirvonenasSuomija„Mini“15:42
8.Cyrilis DespresPrancūzija„Peugeot“16:04
9.Bernhardas Ten BrinkeOlandija„Toyota“19:25
10.Vladimiras VasiljevasRusija„Toyota“20:08
39.Benediktas VanagasLietuva„Toyota“1:51:10
40.Antanas JuknevičiusLietuva„Toyota“1:55:56
49.Vaidotas ŽalaLietuva„Seat“2:25:38

Tarp motociklininkų antrą dieną iš eilės greičiausias buvo Joanas Barreda Bortas, bet, kaip ir išvakarėse, pergalę jam vėl kainavo teisėjų skirta bauda - šį kartą 5 minučių, nustūmusi ispaną į ketvirtą vietą.

Tad nugalėtoju tapo antroji „Honda“, kurią vairavo varžybų lyderiu tapęs portugalas Paulo Goncalvesas (3 val. 49 min. 29 sek.). Paskui jį finišavo dar vienas „Honda“ motociklininkas, argentinietis Kevinas Benavidesas (atsiliko 4:46 min.), 40 sek. aplenkęs portugalą Rubeną Farią („Husqvarna“).

Ypač nepasisekė ketvirtą rezultatą pirmame tarpiniame finiše fiksavusiam prancūzui Pierre'ui Alexandre'ui Renet. 31-erių ralio naujokas nesuvaldė savo „Husqvarna“ motociklo, griuvo ir susitrenkė galvą. Sąmonę praradęs sportininkas, kuriam lenktynės jau baigtos, išgabentas į ligoninę.

O bendroje įskaitoje pirmauja P. Goncalvesas, lenkiantis K. Benavidesą ir J. Barreda Bortasą.

Motociklų įskaita

1.Paolo GoncalvesasPortugalija„Honda“10 val. 17 min. 27 sek.
2.Kevinas BenavidesasArgentina„Honda“atsilieka 4 min. 26 sek.
3.Joanas Barreda BortasIspanija„Honda“5:26
4.Štefanas SvitkoSlovakijaKTM8:08
5.Rubenas FariaPortugalija„Husqvarna“8:15
6.Matthiasas WalknerisAustrijaKTM9:13
7.Pablo QuintanillaČilė„Husqvarna“10:35
8.Toby Price'asAustralijaKTM10:43
9.Antoine'as MeoPrancūzijaKTM13:24
10.Alainas DuclosPrancūzija„Sherco“14:01

Keturračių lenktynėse trečiadienį triumfavo Peru atstovas Alexisas Hernandezas, aplenkęs argentinietį Marcosą Patronelli ir savo tautietį Enrique Umbertą Okumurą. Bendrosios įskaitos lyderis iš Čilės Ignacio Casale finišavo penktas. Visi prizininkai pilotuoja Dakaro ralyje kol kas lygių neturinčius „Yamaha“ keturračius.

Keturračių įskaita

1.Ignacio CasaleČilė„Yamaha“11 val 55 min. 41 sek.
2.Marcelo MedeirosBrazilija„Yamaha“atsilieka 11 min. 17 sek.
3.Alejandro PatronelliArgentina„Yamaha“14:08
4.Alexisas HernandezasPeru„Yamaha“15:16
5.Marcosas PatronelliArgentina„Yamaha“17:41

Sunkvežimių įskaitoje madas toliau diktuoja olandai: trys šios šalies ekipažai išsidalino visas prizines vietas. Pirmas buvo Gerardas de Rooy, antras – Pieteris Versluisas, trečias – bendrosios rikiuotės viršūnę pastarajam užleidęs Hansas Stacey.

Sunkvežimių įskaita

1.Pieteris VersluisasOlandijaMAN10 val 2 min. 34 sek.
2.Hansas StaceyOlandijaMANatsilieka 15 sek.
3.Federico VillagraArgentina„Iveco“2:04
4.Gerardas de RooyOlandija„Iveco“4:59
5.Airatas MardijevasRusija„Kamaz“9:27

Ketvirtadienį lenktynių peletonas kelsis iš Argentinos į Boliviją – plynaukštyje įsikūrusį Ujūnį. Norint jį pasiekti, pakeliui reikės užsiropšti net į 4600 m virš jūros lygio aukštį. Galva gali suktis ne tik dėl aukštikalnių: sportininkų laukia pirmas rimtesnis navigacinis iššūkis, kadangi ralio maršrutas nusidriekia per bekelę.

Primename, kad praėjusį šeštadienį prasidėjusiame 37-ajame Dakaro ralyje startavo 136 motociklininkai, 111 automobilių ekipažų, 45 keturračių vairuotojai ir 55 sunkvežimių komandos. Argentinos ir Bolivijos teritorijoje ralio karavanas turės sukarti per 9 tūkst. km, kol sausio 16 d. pasieks finišą Rosarijuje (Argentina).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)