Žaisti atbulomis rankomis – rizikinga

„Kas yra pagrindiniai favoritai pelnyti kelialapius į Londono olimpiadą? Žinoma, pirmiausia – Nigerija, tuomet – Lietuva ir Graikija“, – dar žiemą pareiškė Nigerijos rinktinės vairininkas Ayodele Bakare.

Afrikiečio žodžiai daugeliui gali sukelti šypseną, bet Lietuvos ekipos trenerių štabas labai norėtų, kad juoktis iš akiplėšų varžovų krepšininkai neskubėtų bent iki finalinės liepos 3 d. vyksiančių olimpinės atrankos turnyro B grupės rungtynių sirenos.

Prieš metus vykusiame Juodojo žemyno čempionate nigeriečiai laimėjo bronzos apdovanojimus, tačiau šių medalių svoris – bene mažiausias tarp visų kontinentų. Be to, Nigerijos komandai šią vasarą nepavyko surinkti labiausiai krepšinio pasaulyje pagarsėjusių žaidėjų.

Vis dėlto Lietuvos rinktinės atstovai neabejoja, kad gavę šansą afrikiečiai visomis išgalėmis mėgins jį išnaudoti, kaip nutiko ir ketvirtadienį Hjustone sužaistame kontroliniame mače, kuriame nigeriečiai po pratęsimo 86:80 pribloškė savo pergale per anksti patikėjusią Didžiosios Britanijos ekipą.

„Nigerijos komandos pasirodymas labai priklauso nuo to, kaip varžovai leidžia jiems žaisti. Rungtynių pabaigoje dviženkle persvara pirmavę britai atsipalaidavo ir buvo nubausti. Turime suprasti, kad nepavojingų varžovų nebūna, kita vertus, prieš kiekvieną nuodą galima surasti ir priešnuodį“, – DELFI teigė Lietuvos rinktinės skautas Mantas Šernius.

Perimetro žaidėjai – kaip aukštaūgiai

Penktadienį lietuvių štabu virtusiame Hjustono „DoubleTree by Hilton“ viešbutyje M. Šernius ir jo kolega Donaldas Kairys komandai pristatė iš Didžiosios Britanijos krepšinio federacijos gautą nigeriečių ir britų dvikovos vaizdo įrašą.

Iš pradžių rungtynes nagrinėjo rinktinės treneriai, vėliau su parengta informacija buvo supažindinti ir krepšininkai. Tiesa, kol kas lietuvius labiau domino Didžiosios Britanijos ekipa, su kuria Kęstučio Kemzūros auklėtiniai taip pat žais draugiškus mačus birželio 24-ą ir 30-ą dienomis. Tačiau neprapuls ir apie Nigerijos krepšininkus surinkta medžiaga, kurią treneriams teks išsitraukti iš stalčiaus jau netrukus.

M. Šerniui į akis labiausiai krito nigeriečių fiziniai duomenys, pagal kuriuos šios ekipos gynėjai mažai kuo skiriasi nuo priekinės linijos žaidėjų.

„Nigerijos starto penketo ūgio vidurkis turbūt yra 2 metrai, nors itin aukštų vidurio puolėjų jie neturi. Todėl nigeriečiai aikštėje labai dažnai keičiasi pozicijomis. Visi žaidėjai yra ypač atletiški, kiekvienas gali būti lyderis. Žinoma, kol kas jiems trūksta susižaidimo, disciplinos gynyboje, bet jie tai bando kompensuoti savo fizine jėga ir šoklumu, spragas kamšo mėgindami blokuoti varžovų metimus“, – būsimų oponentų žaidimą apibūdino M. Šernius.

Anot jo, treneris A. Bakare savo komandos žaidimą rezga remdamasis nesudėtingomis, bet veiksmingomis schemomis.

„Treneris žaidėjams parinko derinius, padedančius atskleisti gerąsias jų savybes. Tie deriniai yra labai paprasti, konkretūs, o krepšininkams belieka savo fizinių savybių pagalba bandyti pralaužti ledus“, – pastebėjo Lietuvos ekipos žvalgas.

Nors dauguma Nigerijos krepšininkų panašūs it du vandens lašai, dvikovoje su britais išsiskyrė 2005-2012 metais net septynių NBA klubų atsarginiu žaidėju buvęs Ike Diogu. Galingai suręstas (206 cm ūgio ir 113 kg. svorio) vidurio puolėjas ne tik pelnė 33 taškus bei atkovojo 15 atšokusių kamuolių, bet ir pademonstravo savo jėgą įspūdingai įkraudamas kamuolį į krepšį per 2 cm aukštesnį Joelį Freelandą.

Nepaisant nigeriečių fizinių savybių, M. Šernius neabejojo, kad užtektinai savų kozirių turi ir lietuviai.

„Europos krepšinis pasižymi protingu žaidimu, aikštės kampų išnaudojimu, disciplina. Tuo ir mes turėsime remtis, nes nigeriečių tikrai neapibėgsime ir neapšoksime“, – svarstė specialistas, kurio nuomone, svarbiausia prieš mačą su Nigerija vis dėlto bus išsireikalauti iš krepšininkų tinkamo nusiteikimo kovai.

Repetuos su britais

Savotiška preliudija į rungtynes su Nigerijos komanda bus kontrolinės akistatos su britais, kadangi tarp šių ekipų galima įžvelgti nemažai panašumų.

„Daug Nigerijos ir Didžiosios Britanijos žaidėjų yra baigę JAV universitetus, abi komandos propaguoja atletišką, greitą krepšinį. Tad pažaisti su britais bus labai naudinga“, – pažymėjo M. Šernius.

Rungtynėse su lietuviais Didžiosios Britanijos rinktinei jau turėtų padėti ir Čikagos „Bulls“ klubo žvaigždė Luolas Dengas, mačą su nigeriečiais stebėjęs nuo atsarginių suolo.

Primename, kad liepos 2-8 d. Karakase vyksiančio olimpinio atrankos turnyro B grupėje lietuvių varžovais be Nigerijos ekipos bus varžybų šeimininkai Venesuelos krepšininkai. Dėl paskutinių trijų kelialapių į Londono žaidynes iš viso varžysis 12-a komandų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)