Paskutinį kartą olimpinį komandinį auksą JAV gimnastės iškovojo 1996 metų Atlantos olimpinėse žaidynėse. Praėjusi olimpiada amerikietėms trokštamo aukso neatnešė – komandos varžybose jos nusileido Kinijos gimnastėms. Tiesa, šį pralaimėjimą kiek kompensavo rusų kilmės JAV gimnastės Anastasijos Liukin pergalė daugiakovės (angl. all – around) varžybose.

Pati A. Liukin bandė laimę ir šiais metais JAV olimpinėse atrankose, tačiau po nesėkmingo pasirodymo ant įvairiaaukščių lygiagrečių, su viltimis apginti čempionės titulą ir pagaliau parvežti Amerikai komandinį auksą, atsisveikino.

Kartu su Nastia Liukin JAV gimnastikos olimpinėje atrankoje dalyvavo ir kitos jos 2008 m. olimpiados komandos draugės – Chellsie Memmel, Alicia Sacramone bei Bridget Sloan. A. Sacramone, dėl kurios klaidų per komandines varžybas Pekine amerikietės prarado nemažai balų, teigė, kad nori „išpirkti savo kaltę“ Londono olimpiadoje. Deja, ji taip pat nepateko į JAV gimnasčių rinktinę. B. Sloan bei Ch. Memmel taip pat neprilygo jaunosios kartos Amerikos gimnastėms.

Atrankoje į šių metų olimpiadą planavo dalyvauti ir publikos numylėtinė, olimpinė čempionė buomo rungtyje Shawn Johnson, tačiau šio tikslo atsisakė prieš pat olimpinę atranką dėl anksčiau patirtos traumos, po kurios taip ir nesugebėjo susigrąžinti ankstesnės sportinės formos. Taigi JAV rinktinėje Londone nėra nė vienos senbuvės. Tačiau jaunosios kartos JAV gimnastės teikia nemažai vilčių.

„Auksinė“ JAV gimnasčių rinktinė

2011 m. Tokijuje vykusiame pasaulio čempionate JAV gimnastės iškovojo auksą komandinėse varžybose, už savęs palikdamos Rusijos ir Kinijos rinktines. Individualios daugiakovės varžybose aukso medalį iškovojo taip pat amerikietė – Jordyn Wieber, kuri pasipuošė ir bronzos medaliu buomo rungtyje. Atraminių šuolių rungtyje nepralenkiama buvo McKayla Maroney, o laisvųjų pratimų rungtyje bronzos medalį iškovojo JAV gimnastė Aly Raisman (Alexandra Raisman).

Tačiau Londono olimpinių žaidynių komandos sudėtis bus kiek kitokia. Pasaulio čempionate JAV atstovavusios senbuvė A. Sacramone (ji buvo sąrašuose, tačiau dėl traumos varžybose nedalyvavo) bei Sabrina Vega į olimpiadą nevažiuoja, komanda papildyta Kyla Ross, kuri turėtų sustiprinti JAV rinktinę įvairiaaukščių lygiagrečių rungtyje.

2011 m. gimnastikos individualios daugiakovės pasaulio čempionė J. Wieber yra neabejotina JAV komandos lyderė. Nors per olimpinę atranką ją netikėtai aplenkė „skrajojančia vovere“ vadinama Gabrielle Douglas, tačiau Jordyn rezultatai yra stabilūs. Tą patį galima pasakyti ir apie jos komandos draugę A. Raisman, kuri išlaiko stabilumą kiekvienoje gimnastikos rungtyje. Šios trys JAV gimnastės – J. Wieber, G. Douglas ir A. Raisman – turės tarpusavyje kautis dėl vietos individualios daugiakovės varžybose.

J. Wieber gali puikiai pasirodyti ir ant buomo, ir atraminio šuolio rungtyje, ir parodyti neįtikėtinus laisvuosius pratimus. Įvairiauaukščių lygiagrečių rungtyje ši gimnastė taip pat retai klysta. G. Douglas taip pat pasirodo gana stabiliai kiekvienoje rungtyje, ir kaip parodė olimpinė atranka, yra rimta pretendentė į olimpinį individualios daugiakovės auksą. A. Raisman yra patyrusi įvairių tarptautinių varžybų dalyvė, visada susikaupusi bei puikiai atlaikanti stresą, be to, dar neretai padrąsinanti komandos drauges. A. Raisman stipriausia rungtis – buomas.

Amerikiečių „silpnoji vieta“ yra įvairiaaukščių lygiagrečių rungtis. Šioje rungtyje JAV gali būti naudinga olimpinės atrankos nugalėtoja G. Douglas bei dar viena JAV rinktinės narė – K. Ross. Tačiau šioje rungtyje amerikietes, tikėtina, pralenks tiek kinės, tiek puikius rezultatus demonstruojančios rusės.

Dar vienos JAV rinktinės narės M. Maroney kelionės į Londoną priežastis visiškai akivaizdi – niekas pasaulyje jai neprilygsta atraminių šuolių rungtyje. Šokdama šios rungties 2011 m. pasaulio čempionė M. Marooney pakyla neįtikėtinai aukštai bei atlieka techniškai sudėtingą šuolį, už ką visada gauna aukščiausius balus. Ši rungtis ypatingai svarbi amerikietiems dar ir dėl to, kad 2008 m. olimpinėse žaidynėse šioje rungtyje amerikietės neiškovojo nė vieno medalio.

Rusija – dar viena pretendentė į auksą

Pagrindinės amerikiečių varžovės Londono olimpinėse žaidynėse, be abejonės, bus Rusijos ir Kinijos rinktinės. Rusai susirūpinę – šiai šaliai nepavyko iškovoti aukso medalių komandinėje rungtyje nuo Sovietų sąjungos laikų (tiesa, 1992 Barselonoje aukso medaliais pasidabino vadinamoji „Nepriklausomų valstybių sandrauga“, į kurios sudėtį tuomet įėjo ir Rusijos gimnastės – aut. past.). Tais pačiais metais šios rinktinės narė Tatiana Gutsu laimėjo aukso medalį individualios daugiakovės rungtyje, vėliau (2004 m., Atėnai) šioje rungtyje sidabro medalį pavyko iškovoti tik rusei Svetlanai Khorkinai (tose Olimpinėse žaidynėse rusės iškovojo bronzos medalius komandinėje rungtyje ir atraminio šuolio rungtyje).

Rusų aukso „badas“ buvo nutrauktas 2010 m. pasaulio čempionate, kuomet Rusijos rinktinė laimėjo komandines varžybas bei Rusijos gimnastė Aliya Mustafina tapo pasaulio čempione individualios daugiakovės rungtyje. Deja, 2011 m. ji patyrė traumą ir praėjusių metų pasaulio čempionate nedalyvavo. Tačiau ją išvysime Londono Olimpinėse žaidynėse kartu su 2011 m. pasaulio individualios daugiakovės vicečempione ruse Viktoria Komova, kuri vos keliomis dešimtosiomis nusileido individualios daugiakovės nugalėtojai J. Wieber (V. Komova taip pat tapo pasaulio čempione įvairiaaukčių lygiagrečių rungtyje – aut. past.).

Rusijos Olimpinės rinktinės treneriai nemažai vilčių deda į V. Komovą, kuri rodo puikius rezultatus ne tik įvairiaaukščių lygiagrečių rungtyje, bet ir buomo rungtyje. Tačiau nereikėtų nurašyti ir A. Mustafinos. „Iš A. Mustafinos galima tikėtis visko“, - apie kovingą 2010 m. pasaulio čempionės būdą prasitaria viena Rusijos rinktinės trenerių Valentina Radionenko.

Pasak jos, tai, kas taps Olimpinėmis čempionėmis, lems vadinamasis 2,5 „Yurchenko“ šuolis (kitaip vadinamas „Amanaru“). „Amerikietės jį šoka, mes kol kas – ne visai“, - sako V. Radionenko. Pasak jos, reikalą apsunkina ir tai, kad A. Mustafina patyrė traumą atlikdama būtent šį šuolį. Tačiau tikėtina, kad Londone ir ją išvysime jį atliekančią.

Nereikėtų nuvertinti ir kitų Rusijos gimnastikos rinktinės narių – Marijos Pasekos, Anastasijos Grišinos bei Ksenijos Afanasjevos. Kiekviena iš šių gimnasčių turi savo stiprybių, kurios gali lemti Rusijos rinktinės pergalę komandinėse varžybose.

Rumunija ir Kinija – nenuvertintinos varžovės

2008 m. Pekino Olimpinių žaidynių komandinių varžybų čempionės ir 2011 m. Pasaulio čempionato bronzos nugalėtojos kinės taip pat yra pavojingos varžovės. Smulkios gimnastės dažniausiai nepriekaištingai atlieka visas rungtis.

Kinija rinktinės sudėtyje turi 2011 m. individualios daugiakovės bronzos medalio nugalėtoją Yao Jinnan ir kitas stiprias gimnastes. Tiesa, pastaruoju metu kalbama, kad Kinijos rinktinė nėra tokia stipri, kokia buvo 2008 metais.

Dar viena rinktinė, kuri laikosi geriausiųjų viršūnėje – rumunės. 2011 m. pasaulio čempionate 4 vietą užėmusios rumunės net nesiruošia pasiduoti.

Rumunijos gimnastė Catalina Ponor yra viena iš 2004 m. „auksinės“ Rumunijos olimpinės rinktinės narių, tad jos patirtis tikrai turėtų padėti šios šalies gimnastėms pasiekti neblogų rezultatų.

Individuali daugiakovė - „auksas“ vėl atiteks amerikietėms?

Amerikietės norėtų tęsti individualios daugiakovės tradiciją – nuo 2004 m. olimpinių žaidynių aukso medaliais dabinosi būtent jos (Carly Patterson ir Anastasija Liukin – aut. past.). Tačiau šiais metais pretendenčių į šį titulą yra tikrai nemažai.

Auksą šioje rungtyje realių šansų laimėti turi šios gimnastės: Jordyn Wieber (JAV), Gabrielle Douglas (JAV), Viktoria Komova (Rusija), Aliya Mustafina (Rusija), Yao Jinnan (Kinija), Catalina Ponor (Rumunija). Staigmenų pateikti gali ir kitos gimnastės.

Prognozuojamos individualių rungčių nugalėtojos:

Atraminis šuolis: McKayla Maroney (JAV)
Įvairiaaukštės lygiagretės: Viktoria Komova (Rusija)
Buomas: Sui Lu (Kinija)
Laisvieji pratimai: Jordyn Wieber (JAV)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)