Tris kėlinius lietuvių gynyba buvo pasakiška. Ji braškėjo tik pirmame ketvirtyje, kai leidome varžovams ne tik nedengiamiems mesti tritaškius, bet ir pasitelkti „pikenrolą“ (derinį dviese prieš du), kurio dėka šeimininkai taškus rinko iš baudos aikštelės. „Braliukai“ keletą kartų efektyviai atliko vadinamąjį „pikenpopą“ (kai aukštaūgis, pastatęs užtvarą antrosios linijos žaidėjui, juda ne į baudos aikštelę, o atgal ir meta iš vidutinio ar tolimojo nuotolio).

Tiesą sakant, per pirmąsias dešimt minučių buvo gražu žiūrėti į kaimynų žaidimą. Jie pasiūlė uraganinį tempą – poziciniame puolime puikiai „vaikščiojo“ kamuolys, latviai įspūdingai judėjo be kamuolio. Tada mūsiškiams tiesiog trūko susikalbėjimo, be to, ir jaudulys, ko gero, dar kaustė mūsų žaidėjų veiksmus.

Nuo antrojo kėlinio viskas apsivertė. Judri, agresyvi, neretai ties pražangos riba, kartais su imtynių elementais lietuvių gynyba nukankino Latvijos krepšininkus. Radikaliai pagerėjo ir mūsų žaidėjų komunikacija ginantis. Latviai tik kartas nuo karto susikurdavo palankias progas atakoms – daugumą metimų buvo priversti atlikti iš sunkių padėčių. Matyt, dėl nuovargio ar dėl įtampos šeimininkai ėmė šaudyti pro šalį ir kartais būdami laisvi.

Ainaro Bagatskio auklėtiniai nuo antrojo ketvirčio iki dvikovos pabaigos pataikė vos tris tritaškius iš 21! Jonas Kazlauskas pergudravo pastaruoju metu smarkiai patobulėjusį Latvijos rinktinės strategą. Šeimininkų žaidimas buvo primityvokas, paremtas daugiausia tritaškiais, kurie žiauriai nekrito. Plano B latviai nesurado.

Dar prieš mačą buvo aišku, kad Lietuvos komanda puldama kamuoliais maitins Joną Valančiūną, kuris tiesioginius savo oponentus pranoksta meistriškumu. Mūsų aukštaūgis labai sunkiai rinko taškus tik pirmajame kėlinyje, o paskui jau dažnai pralauždavo varžovų gynybą, jų auštaūgius priversdamas rinktis pražangas.

Neretai prieš mūsų „centrą“ latviai gynybos nedvigubindavo ar tiesiog nespėdavo. Tikriausiai A. Bagatskis baiminosi, kad tokiu atveju J. Valančiūnas numetinės kamuolį kuriam nors laisvam mūsų krepšininkui. Tačiau mes nebeturime itin stabiliai pataikančių snaiperių, koks buvo Arvydas Macijauskas.

Taip, vakar dieviškai iš toli šaudė Jonas Mačiulis, bet tai buvo staigmena. Kad Maironis įmestų visus tris tritaškius – itin retas atvejis. Taigi tai, kad latviai retai dvigubindavo gynybą prieš pagrindinį mūsų „centrą“, buvo riebi jų klaida. A. Bagatskis bandė ieškoti išeities, kurį laiką naudojo aikštės (zoninę) gynybą, bet ir ji neišgelbėjo.

Beje, buvęs Kauno „Žalgiro“ žaidėjas ir treneris A. Bagatskis padarė dar vieną klaidą – prieš rungtynes arogantiškai gyrėsi, kad galima lengvai įveikti lietuvius. Tai įpūtė dar daugiau sportinio pykčio mūsų vyrams – sužvėrėjęs kovėsi ne tik J. Mačiulis, bet ir jo komandos draugai.

Vakar solidi buvo ne tik lietuvių gynyba. Puldami J. Kazlausko kariai demonstravo įvairovę – ne vien dairėsi į J. Valančiūną. Pamatėme ir J. Mačiulio, Mindaugo Kuzminsko bandymus „pacentruoti“, išvydome ne vieną neblogą improvizaciją, kai žaidžiama ne tik pagal derinius, bet ir pasitelkiant kūrybinius sugebėjimus.

Ar atkreipėte dėmesį, kokius iškalbingus žodžius po mačo ištarė Mantas Kalnietis? Jis pasakė, kad Lietuvos krepšininkai geriausiai jaučiasi, kai žaidžia laisvą krepšinį. Tai reiškia ne ką kitą, o esminę J. Kazlausko transformaciją. Man rodos, kad jis suvokė, jog į griežtus rėmus įspraustas akademiškas, lėtokas puolimas šiuolaikiniame krepšinyje iš esmės jau yra atgyvena.

Tai – ne vienintelis J. Kazlausko pokytis. Akivaizdžiai matyti, kad mūsų strategas atsikratė nervingumo, kuris sukeldavo nereikalingos įtampos žaidėjams. Jis liko griežtas, reiklus, bet kartu spinduliuojantis vidine ramybe.

Dalis krepšinio aistruolių po pergalės prieš latvius puolė į euforiją. Manau, pakaktų santūraus džiaugsmo. Juk „braliukai“ vertėsi be dviejų pagrindinių veikėjų Kristapo Porzingio ir Davio Bertanio. Lietuviai tiesiog geriau žaidžia krepšinį ir 19 taškų persvara parodo komandų lygio skirtumą. Gerai, viską pamirštame. Laukiame belgų.

Europos čempionate bus kovojama dėl kelialapių į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Tiesiai į olimpiadą pateks dvi Senojo žemyno pirmenybių finalo dalyvės. Turnyre 3-7 vietas užėmusios rinktinės žais olimpinėse atrankos varžybose.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis Europos čempionato starte:

Rugsėjo 5 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Ukraina 69:68.

Rugsėjo 6 d. (Ryga) 18:30 Lietuva – Latvija 68:49.

Rugsėjo 7 d. (Ryga) 15:30 Lietuva – Belgija

Rugsėjo 9 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Estija

Rugsėjo 10 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Čekija.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)