Pusfinalyje šeštadienį Turkija kovos su Serbijos krepšininkais, kurie trečiadienį dramatiškame trileryje 92:89 nugalėjo planetos čempionės titulą praradusią Ispanijos rinktinę.

Slovėnai ir ispanai penktadienį susitiks rungtynėse dėl 5-8 vietų.

Turkijos komanda varžybose namuose žengia be pralaimėjimų. Pirmojo etapo C grupėje turkai iškovojo 5 pergales iš tiek pat galimų, o aštuntfinalyje be didesnių problemų 95:77 eliminavo Prancūzijos rinktinę.

Memi Bečirovičiaus auklėtiniai pajėgioje B grupėje nusileido tik čempionato favoritams amerikiečiams ir pasiekė keturias pergales per penkis mačus. Aštuntfinalyje Slovėnijos komanda net 87:58 sutriuškino Australijos rinktinę.

Likusios pusfinalio dalyvės paaiškės ketvirtadienio vakarą. Ketvirtfinalio rungtynėse JAV komanda susitiks su Rusija, o Lietuvos nacionalinės ekipa kovos su Argentinos krepšininkais.

Po įspūdingos pergalės prie Stambulo „Sinan Erdem Dome“ arenos Turkijos rinktinės aistruoliai šventė gana ramiai bei skandavo ne savo didvyrių vardus, o futbolo klubų pavadinimus ir „Besiktas“ komandos žaidėjų pavardes (Guti ir Quaresma).

Rungtynės

Susitikimas prasidėjo lygia kova. Pirmuosius taškus pelnė Hidayetas Turkoglu, slovėnus į priekį išvedė Jakos Lakovičiaus tritaškis. Komandos keitėsi tiksliais metimais, taškus skirtingose stovyklose rinko H. Turkoglu ir Boštjanas Nachbaras, ir pirmavo tai viena, tai kita ekipa.

Po B. Nachbaro tritaškio slovėnai bandė atsiplėšti (10:6), bet dukart paeiliui taikliai iš toli atakavo Turkijos krepšininkai (12:10). Turkai tęsė tritaškių šou – dar po vieną metimą pataikė H. Turkoglu ir Ersanas Ilyasova, o aikštelės šeimininkų persvara ėmė augti (17:11).

Slovėnijos komandos gretose tuo pačiu atsakė Miha Zupanas, bet netrukus M. Bečirovičius buvo priverstas prašyti minutės pertraukėlės, kai Turkijos komanda pataikė dar kelis metimus (22:14).

Kontratakoje E. Ilyasova sudrebino krepšį dėjimu ir skirtumas tapo dviženklis (24:14). Slovėnai šaudė pro šalį, o dar viename greitame antpuolyje ataką dėjimu užbaigė ir H. Turkoglu (26:14). Kėlinys baigėsi vienu tiksliu turkų lyderio baudos metimu (27:14).

Antrojo ketvirčio pradžioje Turkijos komanda smaginosi greitomis kontratakomis ir slovėnai krito į vis gilesnę duobę (35:19). Slovėnijos rinktinės strategas M. Bečirovičius bandė gelbėtis dar viena minutės pertraukėle, bet ir ji nieko nekeitė. Turkijos komandos persvara toliau augo ir po E. Ilyasovos tolimo metimo pasiekė 20 taškų ribą (41:21).

Įpusėjus rungtynėms turkai pirmavo 50:31.

Po didžiosios pertraukos Slovėnijos krepšininkai siekė paspausti varžovus gynyboje, tačiau kamuolys jų rankose judėjo greitai ir tiksliai. Turkai išvengdavo bet kokių spąstų ir vis rasdavo atsidengusį žaidėją, kuris atakuodavo taikliai (56:32).

Turkijos komandos žaidėjų veiduose švietė šypsenos ir buvo matomas šioks toks atsipalaidavimas, bet ir tai jiems nesutrukdė saugoti solidžią persvarą (64:41). Slovėnijos rinktinei nesisekė niekas, o jos lyderiai tūnojo savo šešėlyje. Trečiojo kėlinio pabaigoje turkai talžė oponentus 71:43.

Ketvirtajame kėlinyje slovėnams pavyko pristabdyti varžovus, tačiau ir šie ypatingų pastangų jau neberodė. Turkijos rinktinė iškovojo dar vieną užtikrintą pergalę ir tvirtai žengė į turnyro pusfinalį.

Statistika

Turkija: Ersanas Ilyasova 19 taškų (3/4 trit., 4/5 dvit., 2/2 baudų), Sinanas Guleras 12, Omeras Onanas, Keremas Tunceri ir Hidayetas Turkoglu (7 rez. perd., 4 atk. kam.) po 10, Omeras Asikas 9, Oguzas Savasas 8, Semihas Erdenas 6, Enderas Arslanas 5 (5 rez. perd.), Keremas Gonlumas 4, Cenkas Akyolas 2.

Slovėnija: Sani Bečirovičius (2/3 trit., 1/4 dvit., 8/8 baudų; 6 rez. perd., 4 atk. kam.) ir Boštjanas Nachbaras (2/5 trit., 3/8 dvit., 4/4 baudų) po 16, Urošas Slokaras ir Primožas Brežecas po 10, Jaka Lakovičius 8, Goranas Dragičius 5 (1/7 metimų; 2/4 baudų), Miha Zupanas 3.

Dvitaškiai: Turkija 22/31 (71 proc.) – 12/33 (36 proc.) Slovėnija

Tritaškiai: Turkija 10/17 (59 proc.) – 8/23 (35 proc.) Slovėnija

Baudų metimai: Turkija 21/32 (66 proc.) – 20/25 (80 proc.) Slovėnija

Atkovoti kamuoliai: Turkija 31 – 29 Slovėnija

Pražangos: Turkija 22 – 23 Slovėnija

Perimti kamuoliai: Turkija 8 – 6 Slovėnija

Klaidos: Turkija 9 – 11 Slovėnija

Rezultatyvūs perdavimai: Turkija 24 – 11 Slovėnija.

Mehmedas Bečirovičius, Slovėnijos rinktinės vyr. treneris:

„Turkija nusipelnė pergalės, ji žaidė puikiai. Nuostabus žaidimas. Turkai rungtyniavo agresyviai, geras buvo jų dvitaškių ir tritaškių pataikymo procentas, jie agresyviai gynėsi. Mes šiandien neturėjome jokių šansų nugalėti“.

Boštjanas Nachbaras, Slovėnijos rinktinės žaidėjas:

„Manau, kad Turkija žaidė labai agresyviai nuo pat rungtynių pradžios. Jie fantastiškai pataikė tritaškius, jiems gerai judėjo kamuolys po aikštę. Kai mes atsilikome 15-20 taškų, jau nebuvo įmanoma varžovus pasivyti. Mes nežaidėme pakankamai protingai. Žiūrovai labai aistringai juos palaikė. Turkijos pergalė buvo pelnyta“.

Bogdanas Tanjevičius, Turkijos rinktinės vyr. treneris:

„Viskas labai paprasta – mes žaidėme puikiai. Neturiu, ką svarbaus pasakyti. Mano auklėtiniai tiesiog skraidė aikštėje. Pusfinalis – tai istorinis rezultatas ir sėkmė. Bet mums apetitas kyla. Žaisime prieš stiprią Serbijos komandą. Mes turime 6-7 jaunus žaidėjus, o serbai – 9. Niekas netapo krepšinio žvaigžde, būdamas 35-erių. Tam reikia būti 19-21 metų. Serbų treneris Dušanas Ivkovičius yra krepšinio maestro. Kol kas galvojame tik apie pusfinalį. Toliau eisime laiptas po laipto. Noriu būti kuklus, bet...“

Keremas Gonlumas, Turkijos rinktinės žaidėjas:

„Esame laimingi, pergalė mums buvo labai svarbi. Nuo pat čempionato pradžios tikėjome, kad pasieksime bent pusfinalį. Nebuvo lengva, nes Slovėnija gera komanda, ypač – puolime. Mes juo šįkart sustabdėme. Mūsų didžiulis pranašumas – žiūrovų palaikymas. Ačiū jiems. Tai paskutinis sezonas rinktinėje mūsų treneriui B. Tanjevičiui, todėl norime jam padovanoti dovaną. Serbija gera komanda, bet tikiuosi mes pateksime į finalą ir perrašysime Turkijos krepšinio istoriją“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją