Surimtėjęs 35-erių aukštaūgis atskleidė, kad turėjo nedidelių sveikatos problemų.

„Buvo skausmų, todėl nežaidžiau. Tikiuosi, kad dabar žingsnis po žingsnio pasieksiu reikiamą sportinę formą“, – kalbėjo R. Javtokas.

Šeštadienį Lietuvos rinktinė draugiškose rungtynėse Alytuje tik po atkaklios kovos palaužė Suomiją 78:71.

„Neblogai pradėjome, pajutome žaidimą, gerai supratome vienas kitą, ir kamuolys gerai vaikščiojo. Kas nutiko paskui, nežinau, gal karštis taip mus paveikė. Padarėme klaidų, nesusikalbėjome gynyboje, leidome mėtyti tritaškius. Todėl teko tampytis visas rungtynes“, – dvikovą komentavo R. Javtokas.

„Rungtynėse buvo daug klaidų, nesusipratimų gynyboje, bet, aišku, ir gerų epizodų. Savaime suprantama, kad buvo sunku išlaikyti žaidimo ritmą, kuomet treneris keitė ir tikrino žaidėjus“, – svarstė Paulius Jankūnas.

„Problemų išryškėja, ir nemažai. Pati didžiausia – gynyba nuo greito puolimo. Bet einame teisinga linkme, yra ir neblogų epizodų“, – pridūrė Renaldas Seibutis.

Jis taip pat pasidžiaugė, kad dabar, kitaip nei praėjusių metų pasaulio čempionate, starto penkete gali rungtyniauti sudarydamas gynėjų porą su Mantu Kalniečiu, ir teigė nekantriai laukiantis Jono Valančiūno pasirodymo kontrolinėse rungtynėse.

„Aišku, dabar man lengviau žaisti, nes Mantas – tarsi pusė komandos. Tereikia minimaliai jam padėti pradedant atakas, jei varžovai naudoja spaudimą. Dar prisijungs ir Jonas: matosi, kad jis geros sportinės formos. Ne paslaptis, kad J. Valančiūnas yra komandos lyderis, todėl nemanau, kad jam bus sunku įsilieti į mūsų žaidimą“, – samprotavo R. Seibutis.


Regis, tokių sunkumų nekyla ir rinktinės debiutantui Domantui Saboniui, kuris šeštadienį sužaidė dar vienas solidžias rungtynes tiek gindamasis, tiek puldamas (8 taškai, 8 atkovoti kamuoliai).

„Jaučiuosi vis geriau. Mano darbas – pirmiausia dirbti gynyboje ir rinkti kamuolius po lenta. Lygis čia, aišku, aukštesnis nei kitose komandose, kuriose man teko žaisti. Stovyklaudamas su geriausiais šalies krepšininkais bandau kuo daugiau mokytis, o apie rinktinės dvyliktuką kol kas negalvoju. Man svarbiausia – pamokos, kurias čia gaunu“, – teigė D. Sabonis.

Repetuodami savo žaidimą prieš Europos čempionatą lietuviai iškovojo trečią pergalę iš eilės. Praėjusią savaitę jie sužaidė dvejas kontrolines rungtynes su Australijos atstovais, kuriuos abusyk įveikė – 80:68 ir 92:85.

Kol kas rinktinės stovykloje išlieka visi 17 į ją pakviestų krepšininkų, tačiau J. Kazlauskas atskleidė, kad rugpjūčio pabaigoje į kontrolinį turnyrą Graikijoje keliaus jau tik 14 kandidatų.

Europos čempionatas keturiose šalyse (Latvijoje, Kroatijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje) vyks rugsėjo 5-20 dienomis. Lietuvos krepšininkai D grupėje Rygoje rungtyniaus su Latvijos, Čekijos, Estijos, Belgijos ir Ukrainos ekipomis. Patekus į atkrintamas varžybas, J. Kazlausko auklėtiniams reikėtų keltis į Lilį (Prancūzija).

Likusios Lietuvos rinktinės draugiškos rungtynės

Rugpjūčio 12 d. (Kėdainiai) Lietuva – Austrija.

Tarptautinis krepšinio turnyras „Huawei Cup 2015“ (Kaunas)

Rugpjūčio 17 d. Lietuva – Turkija;
Rugpjūčio 18 d. Lietuva – Makedonija;
Rugpjūčio 19 d. Lietuva – Kroatija.

Tarptautinis krepšinio turnyras „Akropolis-Eurobank“ (Atėnai, Graikija)

Rugpjūčio 27 d. Lietuva – Turkija;
Rugpjūčio 28 d. Lietuva – Olandija;
Rugpjūčio 29 d. Lietuva – Graikija.